Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2012. május 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2012. május 18."— Előadás másolata:

1 A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2012. május 18.

2 2 Általános gazdaságpolitikai célkitűzések Fiskális konszolidáció, államadósság csökkentése Foglalkoztatottság Versenyképesség Növekedés

3 3 A vegyipar lehatárolása TEÁOR ’08 alapján 1. Kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás (TEÁOR 19) 2. Vegyi anyag, termék gyártása (TEÁOR 20) - szűkebb értelemben vett vegyipar - kiemelkedően magas ütemű bővülés jellemzi - kulcságazat a műanyag alapanyaggyártás 3. Gyógyszergyártás (TEÁOR 21) - nemzetközi szinten mért export- és versenyképes ágazat - erőteljes K+F+I kapacitások - pozitív szakágazati külkereskedelmi mérleg 4. Gumi-, műanyag termék gyártása (TEÁOR 22)

4 4 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége I. Vegyipar - TEÁOR 19-22 (KSH adatok alapján) A vegyipari tevékenység export és ágazati árbevétele (2000-2011)

5 5 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége II. Vegyipar - TEÁOR 19-22 (KSH adatok alapján)

6 6 A szakágazat nemzetgazdasági jelentősége III. Vegyipari foglalkoztatottság, K+F+I beruházások - TEÁOR 19-22 (KSH adatok alapján) A teljes munkaidős foglalkoztatottság 74.000 fő (35% szellemi, 65% fizikai) Az ágazati K+F-ben foglalkoztatottak száma 2900 fő (80%-a a gyógyszeriparban) A K+F beruházás összege 54 milliárd forint (50 milliárd a gyógyszeriparban)

7 7 A gazdaságszabályozás aktuális kérdései I. Tárcánk ágazati szintű stratégiákat készített el elektronika és híradásipar, gyógyszeripar és orvosi eszközök gyártása, fémalapanyag- és fémfeldolgozó ipar, járműipar, szerszám- és gépipar, fa- és bútoripar, logisztika, bányászat, építő- és építőanyag ipar, textilipar, védelmi- és biztonsági ipar, vegyipar, vendéglátóipar és turizmus A kidolgozott stratégiák alapvető célja: a gazdaságfejlesztés a foglalkoztatottság növelése az iparágak egyes problémáira azonnali megoldások, lehetőségek felvázolása Az egyes szakágazatok fejlesztésének alapja a belföldi piac erősítése mellett a hazai vállalkozások exportképességének javítása. Az iparstratégiák egyeztetésébe a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium különböző területeinek delegáltjai mellett a szakágazat képviselői is bevonásra kerültek. 12+2 lehatárolt iparág széles körben egyeztetett stratégia a Növekedési Tervnek megfelelően, KKV fókusszal 1.Szakágazati Iparstratégiák

8 8 A gazdaságszabályozás aktuális kérdései II. 8 ágazat 5 éves időhorizontra tekintő stratégia konkrét cselekvési tervek 2., Befektetői Tanáccsal közös stratégiai tervezés Az elkészült iparstratégiákból kiindulva tárcánk a Befektetői Tanács ágazati delegáltjaival közösen 5 éves időhorizontra kitekintő stratégiai terveket készít. elektronika, gépipar, építőipar, gyógyszeripar, orvosi eszközök gyártása, járműipar, vegyipar és logisztika A stratégia tervezés ágazati versenyképességi szerződéseket alapozhat meg a Kormányzat és a szektorok között a Nemzetgazdasági Minisztérium által képviselt KKV beszállítói kapacitások integrálása és foglalkoztatottság maximalizálása mellett.

9 9 Együttműködés a Vegyipar és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői között I. Az együttműködés formái 1., Szakágazati stratégia elkészítése 2., Befektetői tanáccsal közös stratégiai tervezés Munkacsoport tagjai: MAVESZ, TVK Nyrt., NOVOCHEM Kft., Michelin, Unilever, Henkel, BorsodChem, A stratégiaalkotásba bevont gazdasági szereplők: Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség, Deloitte 3., Vegyipari ágazaton belül Kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás Vegyi anyag, termék gyártása Gyógyszergyártás Gumi-, műanyag termék gyártása NGM GSZFÁ – Egészségipari Osztály - szoros ágazati együttműködés - dedikált szervezeti egység - önálló iparstratégia, 2 stratégiai terv

10 10 Együttműködés a Vegyipar és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői között II. A Vegyipari Almunkacsoport stratégiai terve 1.SWOT analízis készült el az ágazati által küldött észrevételek figyelembevételével 2. Az NGM Iparstratégiai Főosztálya elsőverziós akciótervet dolgozott ki a szakágazati javaslatok szerint a., közoktatás modernizációja idegen nyelvek és a természettudományok oktatása, szakképzés és a felsőoktatás fejlesztése, felnőttképzés modernizációja, mérnöki és természettudományos területek propagandája b., kompetenciaközpontok alapítása A szakterülethez szükséges elméleti és gyakorlati tudás, a szakértelem központjai az ipari termelés és az oktatás összekapcsolódásával. A szakterületen végzett K+F+I tevékenység, beszállítók képzése, nemzetközi kapcsolattartás c., a túl- és alulszabályozási esetek felülvizsgálata A katasztrófavédelmi törvény és az európai ún. SEVESO III. irányelv összhangja A biocid termékek és a kozmetikumok külön, eltérő európai szabályozás alá vont termékkategóriák, ellenőrzésük esetén nem egyértelmű besorolásuk d., párhuzamos hatósági eljárások megszűntetése pl.: ÁNTSZ külön eljárásban eljáró hatóság környezetvédelmi engedélyezésnél és építési engedély kiadásánál is 3. Az akcióterv alapján ágazati versenyképességi szerződések köthetőek

11 11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2012. május 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések