Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arisztotelész I.e 384-i.e 322.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arisztotelész I.e 384-i.e 322."— Előadás másolata:

1 Arisztotelész I.e 384-i.e 322

2 Arisztotelész görög tudós és filozófus
a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói közé tartózik hadvezérként is tehetséges Nagy Sándor nevelője

3 Ifjúkora Szageriában született, de később Kalkiszban telepedett le
20 évig tanít és tanul az Akadémián Platón a nevelője, majd halála után elhagyja Athént Asszoszba, majd Mütilénében tanít I.e 343-ban Nagy Sándor nevelője lesz

4 Utódai Feleségétől, Püthiasztól egy lánya született és miután  Püthiasz meghalt nem házasodott újra, viszont született még egy fia, Nikomakhosz, majd utolsó gyermekét Nikanórt adoptálta.

5 Művei Exoterikus: a nagy közönség számára készültek, dialógus formában (töredékek maradtak fent) Akroamatikus: „hallásra való”, a tanítványai számára készültek, saját felfedezéseit tartalmazzák, fajtái: hüpomnématikus „emlékezet számára írt” szintagmatikus  „megszerkesztett”

6 A művek osztályzása Tartalmi alapon a következőképpen osztályozhatjuk
logikai természet tudományi esztétikai metafizikai etikai

7 Mi a filozófia? A filozófia fogalmak-lényegek tudománya; minden, ami egyedi, az általánosra vezetendő vissza és belőlük származtatandó.

8 Filozófiája Platón tanítványa, a filozófia feladatát ő is a dolgok lényegének és végső okainak felismerésében találja melyek megtestesülése a Lényeg. A dolgok lényegét a valóságban kereste. Annyi tudomány előfutárává vált, hogy általában véve „legfontosabb” felfedezéséről nem is beszélhetünk.

9 Legfontosabbnak nevezhető elképzelései
Aktus-potencia és a hülémorfizmus tana és az erre épített mozgás fogalma, a szubsztancia-akcidens megkülönböztetés, és egyáltalán az egész metafizika, ide értve a négyes okság tanát is

10 Arisztotelész nevéhez kapcsolódik:
A metafizika átfogó tanulmányozása mindannak, ami a tudás, a magyarázat és a létezés rendjében alapvető jelentőségű, a valóság tanulmányozása. Formális logika az okok következmények struktúrájával, megalkotásával foglalkozik.

11 Az Arisztotelianizmus
Egy filozófiai irányzat, amely Arisztotelész filozófiájára épít, tagjait azok a gondolkodók összessége teszi ki, akik Arisztotelész filozófiáját követték. Különböző fajtái a görög- a zsidó- és az arab arisztotelészizmus

12 Készítette Astyilán Tímea Barabás Emőke Morvai Lívia
Pető Nóra forrás:


Letölteni ppt "Arisztotelész I.e 384-i.e 322."

Hasonló előadás


Google Hirdetések