Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étel vagy műanyag?. Bevezető A rágózás nagy múltra tekint vissza. Ókori görögök- mézgyanta Indiánok- fenyőgyanta Egyesült Államok keleti részén élők -

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étel vagy műanyag?. Bevezető A rágózás nagy múltra tekint vissza. Ókori görögök- mézgyanta Indiánok- fenyőgyanta Egyesült Államok keleti részén élők -"— Előadás másolata:

1 Étel vagy műanyag?

2 Bevezető A rágózás nagy múltra tekint vissza. Ókori görögök- mézgyanta Indiánok- fenyőgyanta Egyesült Államok keleti részén élők - édesített parafinviasz Közép Amerika- kaucsuk

3 A kaucsukfa

4 Miért jó a rágózás? koncentráció fejlesztés relaxáció A cukormentes rágó csökkenti a száj pH értékét A cukormentes rágógumi csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát. Serkenti a nyáltermelést,ezáltal kimossa az ételmaradékot a fogak közül Leszoktat a káros szokásokról Segíthet a fogyókúrában (alig tartalmaz kalóriát)

5 A rágó káros hatásai A minden rágó nagy mennyiségben hashajtó hatású. A rágógumi hizlalhat, főleg ha tartalmaz cukrot. A legtöbb rágó mesterséges anyagokból készül és ennek különböző hatásai vannak a szervezetre Bizonyos rágók rákkeltő hatásúak is lehetnek.

6 Glicerin E422 Síkosító, nedvesítő szer Az Orbit és Winterfresh márkájú rágókban található

7 Karnaubaviasz E 903 Fényesítő anyag Található az Airwaves, Wrigley’s, Orbit és Winterfresh rágógumikban

8 Poliolok cukor alkoholok étrend-kiegészítők Tartalmazza: minden rágógumi

9 E 133 Kék szinező Potenciális rákkeltő Tartalmazza: Airwaves márkájú rágó

10 Szorbit Édesítő és fogkőgátló, nedvesítő Vitamin hordozó anyag Az Orbit rágók tartalmazzák

11 Közvélemény-kutatás Megkérdeztünk 10-14 éves tanulókat a rágózási szokásaikról. A válaszok alapján a következő eredményeket kaptuk.

12

13 Kísérletek A rágókkal kapcsolatban több kísérletet is elvégeztünk.

14 1.

15 2. Rágógumi hatása a száj Ph-értékére Rágózás előtt(evés után): Ph= 8 Rágózás után : Ph= 7(semleges)

16 Érdekességek A legelső rágógumit Blibber-Blubbernek hívták A világ legnagyobb rágója akkora volt mint 10 000 rágógumi együtt, és 1974-ben készítették el. A lenyelt rágógumi nem ragad a belekbe, hanem áthalad a szervezeten, alapanyagát ugyanis nem lehet megemészteni. A Wrigley által gyártott rágógumikhoz szükséges menta- mennyiség 30 550négyzetméternyi területen teremne meg, ami 53futballpályának felel meg. - A II. világháborúban az amerikai katonák tovább terjesztették a rágógumi népszerűségét, cserélgették vagy osztogatták Európában, Afrikában, Ázsiában és szerte a világon. Magyarország legnépszerűbb rágó ízesítései: Borsmenta, mentol, eukaliptusz. A rágókat világszerte 150 országban fogyasztják.

17 A világ leghosszabb rágógumipapírból készített szőnyege 1974-1992 alatt készült. A szőnyeg 6600 láb azaz több mint két kilométer hosszú (!!!)

18 Facebook

19 Köszönjük a figyelmet! ; ) Móni, Márti, Juli


Letölteni ppt "Étel vagy műanyag?. Bevezető A rágózás nagy múltra tekint vissza. Ókori görögök- mézgyanta Indiánok- fenyőgyanta Egyesült Államok keleti részén élők -"

Hasonló előadás


Google Hirdetések