Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,"— Előadás másolata:

1 AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének, bemutatásának, oktatásának és fejlesztésének színterei.

2 Létre-jöttüknek folyamata : 1975 – 1979 - 1982 a népművészeti egyesületek szerveződésének időszakában, az alkotó közösségek, szakkörök létrejöttének idején, a fiatalok hagyományok, táncházak iránti érdeklődésével egyidőben, a tárgyformáló fiatalok stúdiójának aktív működési időszakában. Közöttük legfontosabbak az I. konferencián bemutatott alkotóházak, közöttük : a TOKAJI, VELEMI ALKOTÓHÁZAK, amelyek létrejöttéről megható visszaemlékezéseket hallottunk az I. Országos Konferencia a Kézműves Alkotóházak programjában Dr. Bánszky Pál művészettörténésztől és Péterffy László szobrásztól, a NESZ alapító Elnökétől. A bemutatott alkotóházak jó példák voltak a közösségek formálására, a formáló erő és alkotó kedv kibontakozására.

3 Nem kerülhető el az egyesületi formában dolgozó alkotók és a szövetkezeti mozgalom törekvéseinek párhuzamba állítása. A szövetkezeti mozgalom eredményei sokak által megkérdőjelezhetők, azonban tény, a ma elismert alkotók közül számosan sajátították el a szakmai alapismereteket a tárgyakat és közösségeket formáló szövetkezeti műhelyekben, szereztek hasznosítható tapasztalatokat. Bánszky Pál : Műhelygalériák c. kiadványában bemutatott alkotók egy része is erről tesz vallomást. 1975-79 között a szövetkezeti mozgalomban is elindult a fejlesztés, kikerültek a pincékből a szövetkezetek, műhelyeket építettek, vagy az addigra lepusztult épületeket felújították.

4 Folyamatok a fejlesztésben: Tény, létrejöttek szoc-reál építmények, a fejlődést reprezentáló üzemcsarnokok és irodaházak, formálódtak, felújításra kerültek az alkotómunkára alkalmas építészeti örökségek, helyi kúriákban kerültek elhelyezésre gyűjteményanyagok, termelőközösségek pl. a Hódmezővásárhelyi, a Jászárokszállási, a Hevesi, a Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezetek,

5 a helyi építészeti örökséget megőrző kis parasztházak felújítása után országos műemlékvédelem alá kerültek, funkciójukban tájházaknak minősültek, a tisztaszobákat és konyhákat berendezéseikkel védetté nyilvánították, az alkotó - termelőmunka / szövés, hímzés, fazekasság, kosárfonás, stb / a kamrában, a hátsó végben folyt, pld; Felújításukat, fenntartásukat az OKISZ támogatta. Szarvasi Tájház, Cigándi Tájház Recski Tájház, Hódmezővásárhelyi Tájház Tótkomlósi Tájház, Kisjankó Bori Tájház – többségében szövetkezeti kezelésben voltak

6 Polgári vagy paraszt házakból kialakított, közösségi munkára alkalmas műhelyek, úgynevezett közös-műhelyek jöttek létre, - többségében vidéki településekhez kötődtek, amelyek évtizedekig /a szövetkezetek megszűnéséig / a KÖZÖSSÉGI ALKOTÓHÁZAK szerepét biztosították: - szakmai – művészeti, emberi közösségeket formáltak, - a hozott ismereteiket a közösség hatására fejlesztették, - színterei voltak a szervezett és informális szakmai ismeretátadásnak, - bemutatókat tartottak, amely vonzotta a látogatókat, - látványosságukkal turisztikai vonzerővé váltak.

7 Az alkotóházak tartalmi munkájának bővülése az elmúlt évtizedben:. fenntartói feladatuknak tekintették tárgyi hagyományok gyűjtését és bemutatását, turisztikai termékké fejlesztését, a tárgyi gyűjtemény dokumentálása, a feldolgozás fejlesztése, a tárgyalkotás bemutatása, a helyi és térségi termékek megvásárlásának biztosítása, a látogatók bevonása a tárgyalkotásba, - interaktív közösségi tevékenység, - ma még-inkább hasznosított, - turisztikai termék, hagyományőrző rendezvények szervezése, a rendezvény kapcsolása az alkotóházak adottságaihoz, a helyi hagyományokhoz, képzések, továbbképzések, konferenciák szervezése, ismeretanyag átadása.

8 Követhető példák: PALÓC Galéria Hálózat, Palóc Út Klaszter Egyesületvezető partnerségével Asszonykéztől, asszonykézig, a műhelyekkel együtt épített Galériák működtetése / svéd példa / Mesterek Alkotóházai - a hagyományőrző út bemutatása, NÁDUDVARI FAZEKASHÁZ Szövetkezetünk alkotóházainak évtizedes tevékenységei, fejlesztéseinek eszközei bízunk benne, tanulságként, tapasztalatcsereként is szolgálhatnak Heves, 2011. április 8. Báder Miklósné


Letölteni ppt "AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések