Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra."— Előadás másolata:

1 A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra kap, a szélre bízza magát, játszik, élvezi röpke élete minden pillanatát. Úgy él, mintha nem lenne más nap. Hiszen számára nincs más nap. Talán tanulhatnánk tőle. Képzeld csak el, ha úgy élnénk minden nap, ahogy ő éli egyetlen napját. Micsoda élet lenne.”

2 A kérészek Skandinávia
és a mediterrán területek kivételével Európa-szerte közönséges állatoknak számítanak. Ezzel szemben ma már csak a Kárpát-medence alföldi folyóiban, így a Tiszában és annak mellékfolyóiban találhatók.

3 A tiszavirág tulajdonságai
A legnagyobb európai kérészfaj 2,5-3,8 cm hosszú A lárvák fejlődése nagyon lassú 3 év telik el, amíg ki nem repül a vízből A nőstények nagyobbak, mint a hímek A kérészek csak egy napig élnek

4 A tiszavirágzás Az esti órákban, nyáron történik
A rajzás nyitányaként a lárvák felemelkednek a víz felszínére, ott bújik elő. Először a hímek, amelyek a víz felett legfeljebb néhány cm-nyi magasságban repkednek, várják a nőstényeket, melyek 5-10 m magasságban vannak. A hím keresi a nőstényt, és megtörténik a párzás. Ezután a hímek meghalnak, a nőstények leereszkednek a vízre és lerakják petéjüket, amelyek gyorsan lesüllyednek a folyó fenekére. A turisták szerint a legszebb pillanat, amikor szinte árnyék borul a víz felszínére: a nőstények tízezrével a fák magasságáig repülnek, és közben szórják petéiket A nőstények azután pusztulnak el, miután lerakták petéiket

5 A tiszavirágok tiszteletére az emberek fesztiválokat rendeznek, ahol különböző szórakozási lehetőségeket kínálnak az oda látogatóknak a fesztivál végén pedig együtt búcsúznak fáklyákkal, virágokkal és gyertyákkal a kérészektől. A fesztiválozóknak egy életre szóló élményt jelent ez az esemény.

6 Köszönjük a figyelmeteket!


Letölteni ppt "A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések