Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra"— Előadás másolata:

1 A hialuronsav szerepe az emberi szervezetben és az interstitialis cystitis kezelésében
Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra Előadásomban szeretném bemutatni a CURIOSA gél hatóanyagát, a cink-hialuronátot. A cink hialuronát kiváló példája annak, hogy egy természetes molekulában rejlő évmilliós tapasztalatot hogyan ötvözhetünk saját szerény ismereteinkkel.

2 A hialuronsav, mint kiemelkedő jelentőségű természetes molekula
Már az evolúció kezdetén megjelenő cukoregységekből álló hatalmas makromolekula Végigkíséri a fajok kialakulását változatlan kémiai felépítéssel Mindenhol jelen van, a sejtek szövetek közötti térben Az egész élő szervezetre kiterjed a hatása, számos általános és specifikus szereppel A hialuronát poliszaccharid, azaz cukor természetű makromolekula, mely már az evolució korai szakaszában kialakult és fontos szerepet játszott a többsejtű élő szervezetek kialakulásában. A molekula sikerességét igazolja hogy minden élő szervezet szövet és sejtközötti állományában megtalálható, annak egyik alapvető komponense. Az emberi szervezet átlagosan 30 g hialuronátot tartalmaz. Sejtjeink folyamatosan termelik a hialuronátot, így kb 3 naponta megujúl szervezetünk teljes hialuronát készlete., Legmagasabb koncentrációban a köldökzsinórban, bőrben, izületi folyadékban, a szem üvegtstben ill. a kakastaréjban fordul elő. Az elektronmikroszkópos kép után nézzünk meg egy művészeti alkotást, a művészt (Denise Smith) az izületi folyadék elkronmikroszkópos képe ihlette. A kép nagyon jól mutatja a hialuronát molekulák által alkotott igen változatos struktúrát, melyben különböző hosszúságú és vastagságú ágak futank különböző irányokba és többféle elágazást hoznak létre. Ez az izgalmas struktúra már előrevetíti a hialuronátban rejlő végtelenül nagy sokféleséget .

3 A hialuronsav egyedülálló kapcsolata a vízmolekulákkal
A hialuronsav egyedülálló kapcsolata a vízmolekulákkal. Kivételes fizikai-kémiai tulajdonságok és azok élettani jelentősége. Mai ismereteink szerint az élet kialakulása víz nélkül elképzelhetetlen lett volna. Nézzük hát, milyen a hialuronát kapcsolata a vízzel! Természetesen a hialuronát az élő szervezetben vizes közegben van jelen és a vízzel való kapcsolata egészen rendkívüli, semmilyen más anyaghoz nem hasonlítható. Ez a speciális kapcsolat kivételes fizikai-kémiai tulajdonságokat kölcsönöz a molekulának, és ezek a fizikai-kémiai tulajdonságok fontos élettani hatásokat eredményeznek.

4 Hialuronsav találkozása a vízzel
Nézzük, mi történik a hialuronáttal, ha vízzel találkozik. A hialuronát makromolekula a vízben nem hagyományos módon oldódik, hanem inkább duzzad. A homogén vizes szerkezet kialakulása néhány órát vesz igénybe. A duzzadási folyamatot követően alakul ki a speciális oldatszerkezet, melyben a hialuronát molekulák molekulaméretüknek megfelelően meghatározott térfogatot foglalnak el.

5 Mi történik a vízben ?

6 Rendezett, gélszerű szerkezet
Különbözű hosszúságú hialuronsav molekulák vizes közegben molekulaméretüknek megfelelően egy meghatározott térfogatot foglalnak el. Az elfoglalt térfogaton belül kölcsönhatásba lépnek egymással és a vízmolekulákkal  rendezett gélszerű mátrixszerkezet 1gr hialuronsav akár 10 liter térfogatban is képes az összes vízmolekula rendezésére. A vizes közegben kialakuló gélszerű állapot arra utal, hogy az oldódás során a hialuronát a vízmolekulákkal együtt egy rendezett mátrix szerkezetet alakít ki. A hialuronát különleges képessége, hogy 1 g-ja akár 10 liter térfogatban is képes még a vízmolekulákat rendezni. 6

7 Mi a rendezett mátrix szerkezet biológiai jelentősége ?
az élő szervezet víztartalmát speciális, rendezett mátrix-szerkezetben tartja. biztosítja a közeget a különböző élettani folyamatok számára: pl. anyagcsere, védekező, gyógyulási folyamatok aktívan részt vesz abban, hogy a benne lejátszódó folyamatok szabályzott körülmények között mehessenek végbe.

8 Viszko-elasztikus tulajdonságok
Viszkozitás - oldatok, fluidumok folyási tulajdonsága Magas viszkozitású folyadékok megvédik a felületeket és elősegítik azok egymáson történő mozgását (pl.gépolajok) Hialuronátok vizes közegben már alacsony (0.1-1%-os) koncentrációban is magas, a mézéhez hasonló, viszkozitást mutatnak A hialuronát molekulák vízzel való különleges kapcsolatából hasznos és fontos tulajdonságok következnek. Egyik ilyen élettani szempontból nagyon érdekes és fontos tulajdonság a viszkoelaszticitás, ami azt jelenti hogy a hialuronát polimer vizes közegben rendkívül viszkózus és ugyannakkor elasztikus is. Mit jelent a viszkozitás? A viszkozitás az anyag nyíróerőkkel szembeni csillapító/fékező tulajdonsága. A viszkozitás befolyásolja az anyag folyási tulajdonságát. Minél viszkózusabb egy anyag annál lassabban folyik.

9 Viszko-elasztikus tulajdonságok
Szemléltetésképpen bemutatok egy rövid felvételt. A jobb oldali főzőpohárban fiziológiás sóoldat van. Láthatjuk milyen könnyen mozog a pohárban. A baloldali főzőpohárban azonos koncentrációjú vizes hialuronát oldat van. Jól látható mennyivel nehezebben mozdítható meg a gélszerű oldat a pohárban. Kis filmünk jól mutatja, hogy egy viszkozitással nem rendelkező oldat könnyen és gyorsan folyik ellentétben egy magas viszkozitású anyaggal, ami nehezen és lassan folyik.

10 A viszkozitás biológiai jelentősége
Az élő szervezetben a hialuronsav tartalmú viszkoelsztikus közeg tölti ki a sejtek és szövetek közötti teret Lubrikáns (sikosító) hatásával segíti a szövetek egymáson történő mozgását. Védi a sejteket és szöveteket a károsító behatásokkal szemben (pl. rákos sejtek) Felfogja a sokk hatásokat (pl. izület hirtelen terhelése), tompítja az ízületre ható erőket. Ennek illusztrálására bemutatom a következő kisfilmet. A bal szélső csőbe az egészséges izületi folyadéknak megfelelő koncentrációjú hialuronát oldatot, a középsőbe a gyulladt izületi folyadéknak megfelelő koncentrációjú hialuronát oldatot töltöttünk. A jobb széső csőben fiziológiás sóoldat van. Az izületre ható erőt egy vasgolyóval helyettesítjük. Az egészséges izületben az izületi folyadék viszkozitása elég nagy, hogy lefékezze a golyót. A gyulladt izületben a viszkozitás már csak enyhe fékezésre képes. A fiziológiás sóoldat pedig egyáltalán nem képes lefékezni a golyót.

11

12 Viszko-elesztikus tulajdonságok
Elaszticitás elasztikus anyagok képesek külső erő behatásra megváltoztatni alakjukat, majd visszanyerni azt ha a hatás megszünt

13 Viszko-elesztikus tulajdonságok
Az elaszticitás az anyag azon képessége, hogy az őt érő deformáló hatás után visszatér eredeti állapotába. Kisfilmünk egy fecskendőt mutat, melybe 1%-os hialuronát oldatot töltöttünk. A szűk kapillárison történő áthaladáskor a hialuronát megváltoztatja alakját, majd ahogy a deformáló hatás megszünik, felveszi kiindulási alakját, amit a kapilláris végén formálódó gömbök jól szemléltetnek. Ezt az elasztikus tulajdonságot használjuk ki pl. a hialuronát oldatok szűrésénél is, ahol még kisebb pórusméretű szűrőmembránon kényszerítjük át a hialuronát molekulákat.

14 Viszko-elesztikus tulajdonságok
Például amikor futunk gyorsan változik az izületi tok ill rés alkja, mérete. A hialuronát képes ezt a gyors alakváltozást követni, síkositja az ízületi felszíneket, csökkentve ezzel a súrlódást. A kisfilm egy 1%-os hialuronátot mutat. Az elasztikus gélt egy spatulával megemelve, széles függönyt alkotva húzhatjuk fel.

15 Az elaszticitás biológiai jelentősége
A hialuronsav biztosítja a sejtek és szövetek közötti térben az alakváltozásokk gyors követését (pl. izületi felszinek védelme mozgás közben).

16 Vízmegkötő ill. -megtartó képesség
Különböző anyagok szilárd állapotban ill. száradást követően a levegő páratartalmától függően 5-15 % nedvességet tartalmaznak A hialuronsav az egyetlen biopolimer, amely száradást követően 25-30% víztartalom megkötésére képes. Jól szemlélteti ezt egy petricsészében beszáradt hialuronát film.

17 A vízmegkötő és - megtartó képesség biológiai szerepe
A hialuronsav döntő szerepet játszik az élőszervezet külső felületein a vízháztartás szabályozásában, a környezeti nedvesség felvételében és továbbadásában különösen a kiszáradásnak kitett felületeken mint pl. bőr, szem. De védőréteget képez a szervezet bizonyos belső felületein is mint pl. szájüreg, gyomornyálkahártya, húgyhólyag, méh.

18 Érdekességek

19 a hialuronsav már az evolúció korai szakaszában kialakult, szerkezete változatlan maradt, éppúgy megtalálható az alacsonyabbrendű baktériumokban mint a magasabbrendű élőlényekben

20 A petesejtet hialuronsav tartalmú védőréteg veszi körül
Csak a legéletképesebb hímivarsejt juthat át

21 A magzati szövetek extrém magas hialuronsav tartalmának köszönhetően a magzati sebek nyom nélkül gyógyulnak

22 Az anyatejben lévő hialuronsav közrejátszik a csecsemő bélflórájának kialakulásában

23 A hialuronsav viszkozitásának és viszkoelaszticitásának köszönhetően a hangszálakban is fontos szerepet tölt be a hangképzésben Csecsemők kialakulóban lévő hangszálában magasabb a hialuronát tartalom, erre szükség is van, hiszen az első 3 hónapban átlagosan napi 6-7 órát sírnak, sokszor Hz közötti frekvencián. Felnőtt ember hangszálai hasonló terhelésre begyulladnának és berekedne.

24 20 és 75 éves kor között bőrünk hialuronsav tartalma ¼-re csökken
A hialuronát egy jól kipróbált molekula, évmilliók óta kifejlődött és minden élő szervezetben megtalálható, az evolúció során nem változott. A megtermékenyítésnél is fontos szabályozó feladata van. A petesejtet hialuronát védőréteg veszi körül, megválogatva a legéletképesebb hímivar sejteket. A magzati élet során is, különösen az utolsó harmadban magas a magzatvíz hialuronát tartalma. Magzati műtétet követő sebek teljesen hegmentesen gyógyulnak. Legújabb vizsgálatok szerint a hialuronát az anyatejben is megtalálható és fontos szerepe van a bélflóra kialakulásában és ezzel az immunitás kifejlődésében.

25 „Egy bizarr kinézetű rágcsáló jelentheti a kulcsot a rák legyőzéséhez”
A szervezete extrém magas hialuronsav tartalommal rendelkezik: 10-szer hosszabb ideig él, mint a hasonló rágcsálók - Gyakorlatilag tökéletesen védett a daganatos megbetegedésektől, ami a rágcsálóknál gyakori halálok Csupasz vakondpatkány

26 Balázs Endre (93) Felismerte az intercelluláris mátrix jelentőségét és a hialuronsav szerepét Ő és munkatársai alapozták meg ismereteinket a hialuronsav fizikai-kémiai tulajdonságairól Nevéhez fűzödnek az első gyógyászati alkalmazások ill. az alkalmazott készítmények kifejlesztése A mai napig mind alapkutatásban, mind gyakorlati alkalmazásokban a terület meghatározó egyénisége

27 Főbb alkalmazási területek
Kozmetológia hidratálás (krémek, gélek), ráncfeltöltés (injekció) Szemészeti injekció – műtétek szemcseppek- száraz szem Orrnyálkahártya nedvesítés orrspray, orrcsepp Fogínygyulladás gélek, oldatok Tüdőgyógyászat Inhalációs spray Akut sebek égés,hámsérülések, Sebészet – műtéti összenövések elkerülése, gélek, filmek Urológia – hólyag-öblítés cystitisben Krónikus sebek pl. lábszárfekély, diabetikus fekély Izületi injekció degradálódott izületi folyadék pótlása Hüvelynyálkahártya kondicionáló gélek, kúpok

28 Hialuronsav szerepe a húgyhólyag nyálkahártyában
A húgyhólyag nyálkahártya felületén egy hialuronsavas védőréteg található Különböző okokból bekövetkező sérülések területén megindul a hialuronsav szintézis, de súlyosabb esetekben és az állandó irritáció miatt a gyógyulási folyamat nem képes befejeződni , a húgyhólyag védekezésképpen összezsugorodik.

29 Hialuronsav szerepe az intersticialis cystitis kezelésében
A katéteren keresztül bejuttatott hialuronsav oldat : segíti a saját szöveti hialuronsav termelést , Ideális közeget nyújt a regenerációs folyamatokhoz Védi a gyógyuló szöveteket a külső irritációtól Különösen előnyös , ha a hialuronsav oldatot ballonkatérerrel a nyálkahátrya felületére préseljük.

30 A hialuronsav cink vegyülete, Richter Gedeon készítményei

31 Gyártási eljárások A hialuronsav izolálása kakastaréjból történik, melyekből különböző gyógyszerformák készülnek. Az eljárások színvonala és a termékek minősége megfelel a legszigorúbb európai követelményeknek. Gedeon Richterben 1980-as évek vége felé kezdtünk el a hialuronát kutatásával foglalkozni. Kidolgoztunk egy laborszintű eljárást a kakastaréjból történő izolálásra, majd ezt adaptálva üzemi méretű technológiát dolgoztunk ki. A saját technológiával nyert hialuronát minősége megfelel a legszigorúbb Európai gyógyszerkönyvi követelménynek.

32 A hialuronsav cink vegyülete, mint Richter originalitás
A piacon csak Na-hialuronát ill. azok kombinációi szerepeltek forgalmazott termékekben A nátriumhoz képest a cink előnyösebb kationnak tűnt a meglévő és potenciális indikációs területek tanulmányozása alapján Neves szerzők publikációja azonban kizárta a cink kötödését a hialuronáthoz. Sikerült megtalálni a cink vegyület képzésének optimális körülményeit, kidolgozni az izolálási eljárást valamint az új vegyület szerkezet azonosítását is elvégezni. A cink vegyület mint új termék széleskörű szabadalmi oltalmat nyert több mint 50 országban. Milyen többletet adott hozzá a tudományos kutatás a hialuronáthoz.

33 A vegyület előnyei a nátrium vegyülettel szemben szemben
A cink jelenlétének köszönhetően új antimikrobiális fokozott gyulladáscsökkentő fokozott sebgyógyító hatás Számos további humán klinikai vizsgálat mellett fenti tanulmányokra alapozva fejlesztettük ki CURIOSIN® készítményeinket és vezettük be számos országban akut és krónikus sebek kezelésére.

34 Sebgyógyító készítmények

35 19996-ban került bevezetésre a CURIOSIN oldat, majd a CURIOSIN gél 1997-ben.
Az oldat nehezen gyógyuló sebek kezelésére, a gélt enyhe –középsúlyos aknera vezettük be.

36

37 Cink-hialuronát készítmények a világ 30 országában
1996 óta folyamatosan bővül az országok köre, ahol sikeresen bevezetésre és forgalmazásra kerültek Zn-hialuronát tartalmú készítményeink.

38 Természetesen országspecifikusan különböző néven.

39 Szemcseppek, száraz irritált szem kezelésére

40 www.curiosa.hu www.curiosin.com
Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Az első előadás mielött áttérnénk a klinikai tapasztalatokra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések