Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyi szabadságot korlátozó intézkedések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyi szabadságot korlátozó intézkedések"— Előadás másolata:

1 Személyi szabadságot korlátozó intézkedések

2 A szem.szab. korlátozó int. végrehajtása A közbiztonság érdekében
elfogás Előállítás elővezetés A polgár érdekében biztonsági intézkedés

3 Elfogás esetei A rendőr a további intézkedések megtétele céljából elfogja és az illetékes hatóság elé állítja azt,; Akit szándékos bcs. elkövetésén tetten értek. Aki ellen elfogatóparancsot; nemzetközi, európai elfogatóparancsot adnak ki. Akinek őrizetbe vételét, előzetes letartóztatását rendelték el, vagy akinek ideiglenes kényszergyógykezelését, illetőleg elmeállapotának megfigyelését rendelték el.

4 4. Aki az őrizetbe vétel, az előzetes letartóztatás, ideiglenes kiadatási letartóztatás, kiadatási letartóztatás, ideiglenes átadási letartóztatás, átadási letartóztatás, a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során megszökött, vagy a fogva tartás helyéről engedéllyel eltávozva nem tért vissza, a lakhelyelhagyási tilalom, a házi őrizet, valamint a távoltartás szabályait megszegte, illetőleg aki a kényszergyógykezelés, az elmeállapotának megfigyelése, a kényszergyógykezelés vagy a javítóintézeti nevelés alól magát kivonta.

5 5. Akinek előállítását külön törvényben meghatározott feltételek alapján elrendelik. 6. Aki az ország területén jogellenesen tartózkodik.

6 Előállítás esetei A rendőr a hatóság vagy az illetékes szerv elé állíthatja: Aki a rendőr felszólítására nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni vagy az igazolást megtagadja, Aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, Akitől bcs. Gyanúja vagy szab.sértés bizonyítása érdekében vizeletvétel vagy véralkohol-vizsgálat céljából vérvétel, valamint műtétnek nem minősülő módon egyéb mintavétel szükséges,

7 4. Aki a szülői felügyelet vagy a gyámság, illetőleg az intézeti nevelés hatálya alól engedély nélkül kivonta magát, 5. Aki a pártfogó felügyelet – külön törvényben meghatározott és a rendőrség hatáskörébe tartózó- szabályait megszegi, 6. Aki a szabálysértést az abbahagyására irányuló felszólítás után is folytatja, illetőleg akivel szemben az eljárás azonnal lefolytatható, továbbá akitől tárgyi bizonyítási eszközt kell megszerezni vagy elkobzás alá eső dolgot kell visszatartani.

8 Elővezetés Felelettervet kérek a következő órára.

9 Biztonsági intézkedés
A rendőr az önveszélyes állapotú személyek megfékezése, illetőleg az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése érdekében: Megteszi a veszélyhelyzet elhárításához, megszüntetéséhez haladéktalanul szükséges, feladatkörébe tartozó intézkedéseket, Intézkedik az önmagát vagy mást veszélyeztető állapotban lévő személy orvosi vizsgálatra és közreműködik az egészségügyi intézetbe történő szállításban,

10 3. Intézkedik az öngyilkosság lehetőség szerinti megakadályozására, 4
3. Intézkedik az öngyilkosság lehetőség szerinti megakadályozására, 4. Közterületen vagy nyilvános helyen – ha az élet vagy testi épség védelme megkívánja – intézkedik a magatehetetlen, önkívületben lévő, illetve erősen ittas vagy bódult személy lakására vagy a kijózanító állomásra, az egészségügyi intézetbe kiséréséről, illetőleg szállíttatásáról, 5. Területet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, illetőleg az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.


Letölteni ppt "Személyi szabadságot korlátozó intézkedések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések