Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A DIA-modell A közösségi tanulás, mint az erőszak megelőzésének indirekt módja www.i-dia.org Budaörsi Tavaszi Pedagógiai Napok Erőszakmentes, biztonságos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A DIA-modell A közösségi tanulás, mint az erőszak megelőzésének indirekt módja www.i-dia.org Budaörsi Tavaszi Pedagógiai Napok Erőszakmentes, biztonságos."— Előadás másolata:

1 A DIA-modell A közösségi tanulás, mint az erőszak megelőzésének indirekt módja www.i-dia.org Budaörsi Tavaszi Pedagógiai Napok Erőszakmentes, biztonságos iskola 2009. április 8.

2 Arató: az igazságügyi tárcával összehangolt megoldás kell az egyre növekvő iskolai erőszak kezelésére Az oktatás színvonalának emelése, az iskolázottság "bázisának" szélesítése nem történhet pedagógusok nélkül. "Olyan pedagógusok nélkül, akik nem félnek bemenni az osztályba tanítani, nevelni, követelni a tudást, a tisztességes magatartást, s abban hisznek, hogy munkájukért megbecsülés, elismerés és ha szükséges, védelem jár". Ezért hatékony lépésekre és olyan összefogásra van szükség, amelyben a kormány, az intézmények és civil szervezetek egyaránt részt vesznek. Kezdeményezik, hogy - szülessen országgyűlési nyilatkozat a kérdésben - törvénymódosítással teremtsenek hatékonyabb jogi védelmet a pedagógusoknak - megyei akciók, például fáklyás felvonulások szervezését - a megyei önkormányzatok is tűzzék napirendre a problémát.

3 tevékenységi köre: helyi hálózatépítés, hálózatfejlesztés önkéntesség iskolai programok felsőoktatási programok munkaerőpiaci programok döntéshozók bevonása nemzetközi kapcsolatépítés partnerkapcsolatok építése DIA közhasznú non-profit szervezet küldetése, célja: a demokratikus értékek, készségek, magatartásformák elsajátításának előmozdítása Módszere: saját tapasztalatszerzés közösségi tanulás „DIA modell”

4 Önkéntes közösségi projekt = tapasztalati tanulás szociális és állampolgári kompetenciák fejlődése

5 Az önkéntes közösségi projekt folyamata: a diákok/fiatalok egy csoportja felismer egy helyi problémát (szociális érzékenység) közösen döntenek arról, hogy milyen módon lehetne azt orvosolni (kreativitás, célkitűzés, kommunikáció) közösen kidolgozzák a megvalósítás módszerét, a lebonyolítás módját (tervezés, döntéshozatal) kiosztják a szerepeket (felelősségvállalás) szükség esetén segítséget kérnek (kooperáció) a megállapodások alapján megvalósítják a projektet (aktivitás, konfliktuskezelés) majd azt értékelik és döntenek az esetleges folytatásról (visszacsatolás)

6 Milyen kompetenciák fejlődnek a projekt során? tervezés a saját jövő felett érzett kompetencia önismeret, önbizalom kommunikáció, együttműködés, konfliktuskezelés kreativitás, problémamegoldás közösségi és vezetői felelősségérzet projekttervezés, projektélmény aktivitás, önállóság munkavállalói alkalmasság állampolgári – demokratikus készségek, technikák

7 A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány milyen módon alkalmazza a közösségi tanulás modelljét? Iskolai keretekben: Az élet iskolája program Szabadidős, kötetlen formában: KÖZÖD! program

8 Iskolai DIA program: www.eletiskolaja.org Tanárok: Osztályfőnöki órán Kollégiumi csoportban Tanárjelöltek: Szakkörön

9 Közösségi projektek Az élet iskolája programban Ajándékozni jó Versenyezzünk! Kreatívan karitatív Légy válogatós! Osztályterem szépítés Óvoda-felújítás Takarítás, parkrendezés SPORT Állatokkal emberségesen Tánccal a drog ellen

10 Diákok mondták: „ most már odafigyelek a társaimra” „az osztálytársaimat jobban megismerhettem” „A program során jobban összejött a társaság.” „olyan emberekkel kerültem közelebbi kapcsolatba, akikkel azelőtt nem nagyon tartottam a kapcsolatot és nem is nagyon tartottam fontosnak ezt.” „Abból a szempontból hasznos volt, hogy többet dolgoztunk csoportban, így olyan emberekkel is volt alkalmam beszélni, akikkel egyébként nem.”

11 Tanárok mondták: a gyerekek jobban megismerik egymást toleránsabbak, megértőbbek, érdeklődőbbek egymás iránt csökken az agresszivitás pozitív hozzáállás javul az osztályközösség erősebb csoportkohézió a szituációs játékok segítik megérteni és gyakorolni az asszertív kommunikációt

12 Szabadidős DIA program Kötetlen szervezeti forma www.kozod.hu Iránytű kampány Pályázati program Találkozók

13 KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja 2009. április 25. Önkéntes projektek a KÖZÖD! programban: Kutyamenhely Tabuk nélkül Rózsakert Játsszunk együtt! Mind egyenlő, mind különböző Adjuk hírül!

14 Tabuk nélkül A Tabuk nélkül olyan, tinédzserek számára nagyon fontos témákat dolgoz fel, amelyekről a fiatalok nem szeretnek, vagy nem akarnak beszélni: Fiatalkori szexualitás, Agresszió az iskolában, stb. Kutyamenhely A szekszárdi Polip DIA csoport egy érdekes programot talált ki a város diákjainak szombat reggelre. „A célunk az volt, hogy megmutassuk a fiataloknak, mennyit tudnak adni valakinek, akár kutyáknak, csupán azzal, hogy a szabad idejükből egy keveset rájuk áldoznak.” A menhelyen az egyik dolgozó bemutatta a helyet, azután jött az igazi élvezet, játék a kutyákkal, sétáltatás,és etetés a fiatalok által vett meglepetés kekszekkel.

15 Rózsakert Játsszunk együtt! A “Játsszunk együtt, hogy megismerjük egymást” programot a Debreceni Fiatalok csoport szervezte. A projekt célja az volt, hogy megmutassuk a fiataloknak egy vak gyermek életét más megközelítésből. A Kettesy Általános Iskolában élnek és tanulnak a gyengén látó vagy teljesen vak gyermekek. A csoport tagjai öt vasárnapot töltöttek el az általános iskolásokkal, együtt játszottak, zenéltek és táncoltak. A Szuper Csapat nevű fiatalokból álló csoport Sajónémetiben létrehozott egy rózsakertet, egy játszóteret és egy találkozóhelyet a folyóparton. A projekt a falufelújítási program részeként jött létre. A játszótér egy illegális szemétlerakó helyére épült.

16 Mind egyenlő, mind különböző Az Őrhegy Egyesület három nemzetközi cserediák-programot szervezett magyar, angol, holland, spanyol, olasz és német fiatalok részvételével. A program fő eseménye az európai kultúra sokfélségét szimbolizáló Európa–Fal felépítése volt. A program célja az volt, hogy toleranciára tanítsa a résztvevőket, és megmutassa, hogyan tudnak különböző tradíciójú és személyiségű emberek együtt alkotni és élni. Adjuk hírül! A kőteleki fiatalok egy nagyon izgalmas programot szerveztek, melynek keretében megpróbálták felkutatni és összegyűjteni az elfelejtett hagyományokat, értékeket és művészeteket a helyi roma közösségben. Interjúkat készítettek az idősebb helybéliekkel, hogy megőrizzék a történeteiket a következő generációk számára. Az összegyűjtött mesékből, fényképekből és újságcikkekből a fiatalok kiállítást rendeztek, hogy megosszák az élményeiket és a tudásukat másokkal is.

17 Köszönöm a figyelmet! Bártfai Edit


Letölteni ppt "A DIA-modell A közösségi tanulás, mint az erőszak megelőzésének indirekt módja www.i-dia.org Budaörsi Tavaszi Pedagógiai Napok Erőszakmentes, biztonságos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések