Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Abszint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Abszint."— Előadás másolata:

1 Az Abszint

2 Mi is az abszint? Abszint (Absinth) – az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), %-os alkoholtartalommal előállított (zöld vagy színtelen) ital: fehér ürömfű (artemisia absinthium) és egyéb fűszernövények, valamint desztillált alkohol keveréke. A XX. század elején (addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották.

3 Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; ma már az
Európai Unióban - igaz korlátozott thujon tartalommal - ismét forgalmazható.

4 Miért kedvelték? Magának a betiltott „abszint”-nak izgató hatása volt, számos művész élt ezzel a szerrel, és mivel az LSD-hez hasonló hallucinogén hatása is van, műveikben szoros összefüggést találhatunk a remekmű és az abszint használata között. Ismert, hogy Vincent van Gogh is rendszeres abszintfogyasztó volt, ilyenkor egy hét alatt akár 10 festményt is elkészített.

5 Fogyasztása Egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.

6 Nagyon kevesen tudják, hogy az eredeti, francia rituálé nem tartalmazott semmiféle "piroeffekteket", sőt szerintem a cseh szertartás nagy csodálkozást vagy neheztelést váltott volna ki egy 19. századi abszintházban. Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. A legtöbb abszintházban volt egy nagy, gazdagon díszített központi tartály sok kis csappal. Általában 1 : 5-höz higítottak.

7 Híres fogyasztók Erest Hemingway: Talán egyike a leghíresebb abszintivóknak. Hosszú időn keresztül volt abszintivó. Ismert volt, hogy a spanyolországi bikaviadalok és bikafuttatások előtt abszintot ivott, és úgy vett ténylegesen részt azokon. Nyilvánvalóan soha sem tudott leszokni erről a kábító anyagról, és mentálisan terhelt volt, ez a többi, hozzá hasonló kényszereshez vitte 1961-ben arra az útra, hogy öngyilkos legyen.

8 Vincent van Gogh: Minden bizonnyal a leghíresebb abszintivó, annak minden következményével. Vannak ugyan olyan vélemények is, hogy a digitális mérgezés áldozata,mivel orvosa az epilepsziáját digitálissal kezelte. Van egy festménye, amelyen orvosát egy szál digitálissal festette le. Az egyértelmű, hogy állandó és rendszeres abszintivó volt, és ebben a felfokozott állapotban állandó hallucinációi voltak. Öngyilkos lett 37 évesen. Híres fogyasztók még: Verlaine, Picasso, Degas

9 Hatóanyaga Fehér ürömfű (Artemisia absinthium)

10 Honos: eurázsiai flóraelem, Európa legnagyobb részén, így hazánkban is honos, de már megjelent Észak- és Dél- Amerikában, Új-Zélandban is. Farmakológiai hatás: keserűanyag- és illóolaj-tartalma miatt alkalmas étvágyjavító, emésztést serkentő szer. Fokozza a gyomornedv képződését, elválasztását, kiváló epe- és szélhajtó hatása van. Illóolaja görcsoldó hatású, a reumás fájdalmakat is enyhíti, bedörzsölő szerként alkalmazva. Az illóolajában lévő „a-, b-thujon” fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást okozhat. Az absinthium elsősorban az idegekhez kötődik, fő tünetek a remegés, grimaszolás, a tétovaság, álmatlanság, szédülés és rohamok. Alkalmazási területére jellemző az idegi zavarokban való gyógyítás. E szerrel kezelhető az alvajárás, vitustánc, epilepszia, azaz a különféle eszméletvesztéssel járó kis- és nagyrohamok

11 Káros hatásai Az Abszint túlságos élvezete az abszintizmus nevű kórt idézi elő, mely lényegében azonos a pálinkamérgezéssel. Óvatosabb ivók az abszintet vízzel keverik, amikor is az összeöntés pillanatában zöld alapszínű, pezsgő zavart folyadék támad, amely már sokkal kevésbé káros a tiszta abszintnél.

12 Története 1792 Dr. Perre Ordinaire leírja az abszint előállításának receptjét, ez volt ennek a „wormwood” italnak az első reklámja. 1797 Henri-Luis Pernod Svájcban megnyitotta az első desztilláló üzemét, és Franciaországban, Pontarlierben egy nagyüzemet létesített az alkoholos extraktumok előállításához. 1901 Pernod desztillálóüzeme kigyullad, amikor egy villám csap az épületbe. A tűz 4 napig ég.

13 1905 Jean Lanfray megölte a feleségét, mivel
1905 Jean Lanfray megölte a feleségét, mivel sokat ivott, főleg abszintet. Az ezzel a perrel kapcsolatos vizsgálatok derítettek fényt az „Abszint” ártalmas voltára. 1910 Franciaor-szág abszint-termelése eléri az évi 36 millió litert.

14 2004 Az abszint korlátozott ürömtartalommal ismét legális hazánkban.
1915 A Francia Orvosi Kamara betiltotta az abszintet, és ezek után egész Franciaországban tilos annak forgalmazása. 1990 Tudósok megtalálják a malária ellenszerét, amit a fekete ürömből vontak ki. 2004 Az abszint korlátozott ürömtartalommal ismét legális hazánkban.

15 Galéria

16 Galéria

17 Galéria

18 Galéria

19 "Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek, A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket, A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában, S ez a legszörnyűbb dolog a világon..." Oscar Wilde

20 Forrás http://www.erowid.org http://www.drink.hu/index.php?cikkid=212
képek Készítette: Gacsályi Bence


Letölteni ppt "Az Abszint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések