Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012. 01. 25.. Három dologról kell beszélni: Kormány anyag „a nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányairól” (NGM és nem NEFMI anyag) A bírák,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012. 01. 25.. Három dologról kell beszélni: Kormány anyag „a nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányairól” (NGM és nem NEFMI anyag) A bírák,"— Előadás másolata:

1 2012. 01. 25.

2 Három dologról kell beszélni: Kormány anyag „a nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányairól” (NGM és nem NEFMI anyag) A bírák, ügyészek, közjegyzők hívatástól való eltiltása. Magánnyugdíj-pénztárak és pénztártagok jövőbeni sorsa.

3 "A nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányai" Nyugdíjak adóztatásával kapcsolatos szabályok átírása Újabb nyugdíjreform, A korhatár emelésének felgyorsítása Lépcsőzetes nyugdíjba menetel, Alapnyugdíjról és a csökkentett munkanyugdíj kombinációjáról Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepének fokozása, de olyan átalakítást szorgalmaz, amely kiszorítja a bankokat- biztosítókat a nyugdíjpénztárakból- ez egy piramisjáték! Csak pü. megközelítések vannak, nyugdíjszakmai nincs.

4 Lépéskényszer a bruttósítás és a nyugdíjadó miatt! Nettó átlagkereset helyett a havi bruttó átlagkereset lesz a nyugdíj kiszámításának alapja, és egyúttal 2013- tól személyi jövedelemadót kell fizetni a nyugdíjak után (A pontos adózási szabályokat még meg kellene alkotni.). A kormány többször hangsúlyozta, hogy nem teszi adókötelessé a nyugdíjakat, viszont ha ennek megfelelően jár el, akkor a nyugdíjszámítás alapját is meg kell hagynia a jelenlegi rendszer szerint, feltéve, ha nem akarja, hogy sokkal több pénzt kapjanak jövőre a nyugdíjasok.

5 Rugalmas korhatár A nyugdíjkorhatárról szólva például felveti a Bajnai- kormány által megkezdett emelés felgyorsítását, és a mostani féléves ugrás helyett (amelynek révén a 62 éves határ 2014 és 2021 között emelkedik 65-re) 1954 után születettek, már 2019-ben 65 évesen mennek nyugdíjba) "lépcsőzetes nyugdíjba vonulás„ versus egységes, általános nyugdíjkorhatárra van szükség, vagyis arra, hogy a hivatalos öregségi korhatárnál sem előbb, sem később ne vonuljon vissza senki. Helyettesítési rátán (az induló nyugdíj és az utolsó aktív kereset hányadosán) is változtatna, mondván, annak leszállítása költségvetési megtakarításhoz vezetne.

6 Bankok nélküli nyugdíjpénztárak: egy igazi piramisjáték A harmadik nyugdíjpillért képező önkéntes nyugdíjpénztáraknak kiemelt szerepet szán az NGM az ide irányított megtakarításokra adható kedvezményeket a későbbiekben növelni is lehetne, ha azok visszatérnének az "eredeti" - az 1993-as törvényben rögzített - elvekhez, legfőképpen a nonprofit jelleghez. A megfogalmazás felveti, hogy a tárca a nyugdíjkasszák működtetéséből ki akarja zárni a bankokat és biztosítókat, amelyek eddig a piac többségét uralták.

7 Svéd modell

8 A svéd-modell vázlata? Döntést nem igénylő automatizmusok útján törekednek a kiadások (nyugdíjak) és a bevételek (nyugdíjjárulékok) egyensúlyban tartására. Egy automatikus kiegyenlítő mechanizmus igyekszik biztosítani az évről évre változó demográfiai és foglalkoztatási viszonyok közepette is. Jól akkor működik, ha magas a foglalkoztatás szintje és sok ember sok járulékot fizet, amit senki nem titkol el! A rendszerhez tartozik egy virtuális egyéni számla, ami mögött nem áll valódi pénzeszköz, mint egy bankszámla mögött. Nem arra szolgál, hogy a befizetett nyugdíjjárulékok ide kerüljenek és itt kamatozva majd visszajussanak a majdani nyugdíjashoz, hanem csupán arra, hogy a befizetett járulékokat, korrektül nyilvántarthassák. Tehát: ez is egy felosztó/kirovó rendszer! Aki a pályája során sokat keresett és ezért több járulékot is fizetett, mint egy alacsony keresetű, az arányosan éppen annyival többet is fog visszakapni nyugdíjasként, de az aktuálisan nyugdíjasok csak annyit vehetnek ki a rendszerből, amennyit abban az évben járulék formájában befizettek a még aktív dolgozók. De mi fogja ösztönözni a munkavállalót, a járulék befizetésére és az államot, annak beszedésére, és mi fogja ösztönözni az államot a demográfiai helyzet javítására?

9 Az MSZP válasza a Fidesz nyugdíjterveire Már eddig is több sebből vérzik a nyugdíjrendszer - nem az EU és az IMF kérte a korhatár alatti nyugdíjak, a rokkant nyugdíjak megszüntetését. Senki nincs biztonságban s senki nem tudja, hogy milyen ellátásra lesz jogosult. Az igazgatási rendszert szétverték, APEH/NAV és a Kormányhivatal alkalmatlan a feladatok ellátására Ide kell még 3 dolog, amit csinálni lehet és be is vállalhatjuk, úgy hogy nem tűnik ígérgetésnek! És előtte 2-3 mondat a bírákról és MANYUP-ról.

10 A bírák ügye A 228 bírót helyezzék vissza állásába és beosztásába. Függesszék fel a felmondási időt, melynek letöltését elkezdték. A bírák nyugdíjazásának alkotmányba foglalása az emberi méltóságot sérti és ellentétes a demokratikus jogállam elveivel. Egy adott hívatás gyakorlását zárják ki a rendszerből. Erre való hivatkozással bárkit bármikor kizárhatnak, mert tetszőleges a hivatásgyakorlás korhatára. Az adott személy döntése, hogy mikor megy el nyugdíjba, de ha megy a biztosításra jogosító jogviszonyt meg kell szüntetni: na ezért nem nyugdíj kérdés az ügy!!! A kormány intézkedésének politikai indítékai voltak, és a bírói függetlenség felszámolását célozták. A bírák idő előtti nyugdíjazása az életkor szerinti megkülönböztetés tilalma alá tartozó uniós jogszabályba ütközik. A kormány azonnal kezdjen hozzá a bírók jogállásáról szóló törvény módosításához!

11 Magánnyugdíj-pénztártagok és a pénztárak jövője Minden nyugdíjcélú megtakarítást tiszteletben kell tartani, s szektor semlegesen kell támogatni az államnak. Azt értem, hogy a harmadik pillért kívánja támogatni az állam, de hol a második pillér? Egy jól működő pénztári rendszert miért akarnak megbolygatni? Hiszen önkéntes alapon működik. A bankok és biztosító intézetek garanciát is jelentenek a szakszerű és biztonságos működésére.

12 A pénztárakról folytatva 2012-től mindenki járulékot fizet, mely nyugdíj jogosultságot származtat. Nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati időt ad. (sarkalatos tv. járulékfizetés alapozza meg a nyugdíjra való jogosultságot) A MANYUP vagyont „átkonvertálták” majd felélték. De aki önként átlépett, annak hogy honorálja az a rendszer/állam amiről senki nem tudja, hogy az mi? Óriási károk származtak a tranzakcióból, mert senki nem hisz már senkinek: ne védjék meg a nyugdíjakat! A pénztárak kivégzése zajlik egy lassú kivéreztetéssel.

13 Svéd honlapok neve és címei Az Én nyugdíjam (Min pension) honlap: http://www.minpension.se A svéd kormány honlapja: http://www.regeringen.se A pénzügyminiszter honlapja: http://www.andersborg.net A Svéd Nyugdíjintézet (PM) honlapja: http://www.pensionsmyndigheten.se


Letölteni ppt "2012. 01. 25.. Három dologról kell beszélni: Kormány anyag „a nyugdíjrendszer átalakításának lehetséges irányairól” (NGM és nem NEFMI anyag) A bírák,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések