Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gondolkodjunk a Krisztus szerint

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gondolkodjunk a Krisztus szerint"— Előadás másolata:

1 Gondolkodjunk a Krisztus szerint
Class 1B Wk 1 Gondolkodjunk a Krisztus szerint

2 Agyunk Születésünk előtt agyunk már érzékel és eltárol behatásokat, és összehasonlítja azokat. Ám az eltárolt részletek még nem kommunikálnak egymással, mert ehhez külső behatásra van szükség. Ha nem kapjuk meg a szükséges és megfelelő behatásokat, fekete foltok maradnak agyunkban. Az egészséges agyállomány színe rózsaszín. Az egyes tanulási fázisoknak meghatározott idejük van. Ha nem megfelelő időt szánunk ezekre, mérhetően hátrányos helyzetbe kerülünk. Sokkal nehezebb ezeket később pótolni. Erre példa a beszédtanulás folyamata.

3 Beszédtanulás 3 hónapos kor előtt: Hangokat hallatunk céltalanul, lengetjük a kezünket anélkül, hogy tudnánk, ezek hozzánk tartozik! 3-11 hónaposan: Elkezdjük megkülönböztetni a hangokat, a ritmust, a hanglejtést, a hajlításokat, a hangsúlyt, a szünetet, a csendet. Öntudatossá válunk! Kb. 11 hónaposan: Megtanulunk hangot utánozni, de értelem nélkül. Utánzunk! 1year: Kb. 50 szót használunk és elkezdünk másokkal kommunikálni. 18 hónapos kortól: Elkezdjük beazonosítani a szavakat a végbemenő eseményekkel. Le a kalappal!

4 Beszédtanulás 11/2-2 évesen: Azért használjuk a szavakat, hogy dolgok történjenek. 21/2 : Óriási szókincset veszünk fel, ha megfelelő külső behatás ér a környezetünktől. Könnyen tanulunk más nyelveket. Ehhez azonban a nyelvi input elengedhetetlen, ha megfosztanak tőle bennünket, nem fejlődünk! 4-5 évesen: A beszédstílus kialakul bennünk, Korlátozó = Gyere ide! Csináld ezt! Formális = Gyere kérlek, hogy tudjunk játszani! Még mielőtt iskolába mennénk, a beszédkészségünk kialakul, vagy gyenge szinten rögzül! Az érvelő-készségünk a beszédkészségünktől függ. Könnyű belátni, egyeseknek miért okoz nehézséget a továbbtanulás!!

5 A társas viszonyok megléte elengedhetetlen a tanuláshoz
A televízió talán segít a gyerekeknek, hogy a gyenge nyelvi hátteret a szükséges mértékben támogassa, de a személyes kapcsolat sokkal hatékonyabb módja ennek. Nem csupán a hangokból tanulunk, emberi kapcsolatokból, érintésből, közelségből, szerető kezekből és a mosolygó szemekből is! Keménység NE! Mosoly IGEN! Ha hátrányos helyzetből jössz, kezd el dicsérni az Urat a gyógyulásért, ne ismételgesd, hogy hátrányos a helyzeted, ez ugyanis önmagadra kimondott átok. Kezd el kinyilvánítani gyógyulásod és megvallani, hogy megtörténik, és meg fog történni! Jézus vissza tudja szerezni, amit a sáskák felettek.

6 Isten a szellemit mindig a természetes dolgokon keresztül tanítja
Isten mindig a természetes dolgokat adja, s ezen keresztül tanulhatjuk meg a szellemi megfelelőjét. Még mindig szellemi újszülöttek vagyunk? Milyen fejlődési fokon állunk? Tudjuk, hogy birtokában vagyunk a szellemi ajándékoknak és használhatjuk azokat, vagy csak a levegőt keverjük szellemi karjainkkal? Hány éves vagyok szellemben? Még csak tejen élek! Milyen sokszor használjuk mennyei nyelvünket? Fejlett a szellemi fülünk, és ismerjük mennyei szülőnk hangját? Milyen szintű a kapcsolatunk Istennel, mennyei apukánkkal? Várjuk Igéjének megvalósulását életünkben? Örvendünkk a Tőle való függőségnek? Elégedettséggel tölt el, hogy a gyermekei vagyunk! Boldog, vagy elégedetlen gyermekek vagyunk?

7 A velünk született elme korábbi tapasztalatokból építkező emlékezet
The natural mind A velünk született elme Képzelet Fantázia Megérzés korábbi tapasztalatokból építkező emlékezet Intellektus ELME Észlelés Értelem Döntés Krisztusi döntések Tétlenség Cselekvés

8 A velünk született elme magyarázata
Négy része van a velünk született elmének, melybe az érzékszerveken át beérkező információkat helyezzük. Ha látunk valamit, a látottakat azonnal áttranszformáljuk az agy számára, mely tovább kategorizálja: lágy/kemény/nagy/kicsi/színe/ Azután a memóriába transzformáljuk. A memóriát és az intellektusunkat is használjuk, amikor elképzelünk valamit, vagy álmodunk – ebből jön a fantázia és a megérzés. E hárommal operálva érti meg agyunk, mi történik körülöttünk. Ezt követően döntést hozunk, hogy cselekedjünk-e.

9 A Krisztusban való elkötelezettség két szintje
Elfogadhatjuk Krisztust megváltónknak, örvendezhetünk, hogy bűneink megbocsáttatak, és hogy az Ő vére megtisztított bennünket. Halleluia! Ez fennséges ajándék,és örömmel fogadhatjuk. De ez csak az első szint. A második: a mi kapitulációnk Beleegyezünk, hogy az Ő uralmának alávetjük magunkat, mely azt jelenti, hogy egész életünkkel Ő rendelkezik, és Őt tesszük az első helyre, nem pedig önmagunkat. Ha csak az első szintet foglaljuk el, továbbra is a magunk módján fogunk élni, noha azt hisszük, hogy keresztények vagyunk! Ha a második szintre lépünk, akkor áll be igazi életmódváltás. Akkor születünk újjá! Számos gyülekezet az első szintig jutott csupán!

10 Az agy átformálásának folyamata
A keresztény agy a kommunikáció folyamában Isten közvetlen cselekvése Személyes kijelentés Szellemi ajándékok Szeretetközösség Kitartás Megerősítés Bátorság Egészséges döntések Isten Igéje Ima Szeretet Gőg Rossz szokások Hazugságok Önsajnálat Keserűség Durvaság Régi sérelmek Tisztátalanság Szemét Arrogancia

11 A folyamat magyarázata
A világi üvegben nem tarthatunk bort, míg meg nem tisztítjuk, és meg nem töltjük borral! Minden nap ki kell szortíroznunk a szemetet agyunkból, hogy a Szent Szellem a tisztaság, a szeretet, a gyengédség és a kijelentés kincseivel feltölthessen bennünket. Ez mindennapi feladatunk! A mi választásunk, mi foglalja le agyunkat, de bármi is legyen az, a szánkon fog kijönni! Tehát meg kell tisztítanunk elménket és őrködnünk kell szánk fölött.(Jakab nyelveken!)

12 A szellemi agy A szellemi agy a Szent Szellemnek adja a vezetést.
Képzeleterőnket arra használjuk, hogy teremtsünk, hiszen Isten képmása vagyunk. Emlékezetünk szabaddá lesz a múltbéli sérelmektől a belső gyógyulás által. Intellektusunkat megtisztítja az Ő igazsága. Az ő szemüvegén keresztül szemlélődünk, és befogadjuk a krisztusi perspektívát. Növekvő mértékben értjük (az ő értelmével), hogy mit kell tennünk. Ekkor képesek vagyunk felüdülni Őbenne, vagy harcolni vele a gonosz ellen. Közel vagyunk hozzá és halljuk, amit kér – minden utasítását fürgén teljesítjük.

13 A szellemi agy A szellemi agy A Szent Szellem kontrolja alatt
Kreativitás szellemi intuíció A múlt fájdalmaitól megszabadított emlékezet Igazság által megtisztított elme Krisztus elméje bennem Krisztusi szemszög Isteni értelem Krisztusi döntések Pihenés Cselekvés

14 Igék az elméről A kiadott papír telis-tele van olyan igeversekkel, melyek a képzeletről/értelemről/intellektusról szólnak. Javaslom, elmélkedjünk ezeken a hét folyamán. Mely alkalmazható közvetlenül rád? Melyikről kell az Úrral beszélned? Ízlelgesd ezeket, töltsd meg velük elméd naponta és táplálni fognak, gazdagon.

15 Biblikus útmutatás az elméhez
A mi döntésünk: Az emberi értelem tervezget. Példabesz. 16:1. & 16:9 A mire fókuszálunk: Állítsd agyad és szíved abba az irányba, hogy Uradat, Istenedet keresd. Szolgálj neki teljes szívvel. 1Krónikák 28:9 Légy bölcs, és irányítsd szíved a helyes útra. Péld 23:19 Mindegyik legyen bizonyos a maga meggyőződésében. Róma14:5b Elménk a Krisztusban: többé ne emberi vágyak, hanem az Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét. 1Péter 4:2 Ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1 Kor 1:10

16 Elménket a Krisztusban megtartva
Tisztítsuk meg agyunkat a szeméttől rendszeresen. Bánjunk meg minden múltbéli téves gondolatot és fogságot. 3. Újítsuk meg elménket. Róma 12:2 Aztán meghallhatod az Ő hangját! Foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre. Ez azt jelenti, hogy minden gondolatot, mely a régi életünkből jön, lecserélünk egy olyanra, melyet Jézus gondolna. A régi örömök helyébe új valóság lép. Ahogyan ez fokozatosan megtörténik, a régi énünk elhalványul, és a feltámadt énünk Jézusban él, és mi Őbenne.

17 A mi választásuk – jelentősége van
A földön minden pillanat egy pluszpontot, vagy mínuszpontot hoz a mennynek. Ha folyamatosan csak szeméttel töltjük meg agyunkat, akkor azt raktározzuk a mennyben. (Hove-sztori) Ha szépséggel, igazsággal, jósággal, szelídséggel töltjük meg elménket, akkor kincset halmozunk a mennyben. Minden alkalommal mikor Istennel egységben cselekszünk, kinccsé válik számunkra a mennyben. Isten minden jó és tökéletes ajándékot megadott nekünk, de mihez kezdünk velük? Az elménk olyan fontos Istennek. Bánjunk hát vele tisztelettel, és engedjük meg, hogy Isten átformálja kegyelmesen.

18 Elménk – a gondolat ereje
Ha gondolkodunk, kimondjuk. Soha sem mondunk ki valamit, amit ne gondoltunk volna előtte! Bennünk Krisztus értelme van (1Kor 2:16) Jézus elméje tele volt szeretettel, és eképp’ is beszélt. Középszerűen beszélne? Pletykálna? Tönkre tenné a másik jellemét azáltal, hogy rémhíreket terjeszt, vagy féligazságokat mond? Nyilvánvalóan nem, hát akkor mi miért tennénk? Tisztítsuk meg elménket minden rossztól, amit az emberekről gondoltunk. Csibe-sztori, a jótékonyság példázata! A gondolat és a beszéd ereje – döntsünk: a jóság terjedjen, vagy a Sátán eszközei!

19 Elménk – a gondolkodás következményei
Talán azt gondoljuk, hogy gondolataink kevés jelentőséggel, vagy erővel bírnak, DE NEM ÍGY VAN!!! Gondoljatok Karl Marxra , aki egyedül ült egy londoni múzeumban, és azon töprengett, hogyan lehetnének az emberek egyenlők. Az ő gondolatai szülték a kommunizmust! Gondoljatok Charles Darwinra, ismét egy kis ember, de gondolatainak eredményét a mai napig tanítják az iskolákban. Gondolataink cselekedetekhez vezetnek, melyeknek messzemenő hatásai vannak. Atyánk, Istenünk, tisztítsd meg gondolatainkat, és azért imádkozunk, hogy nem rontsuk meg a körülöttünk lévőkét sem.

20 Elménk megtisztítása Fordítsuk intellektusunkat afelé, hogy Isten mit szeretne tenni. Használjuk képzelőerőnket pozitívan, kreatívan. Használjuk emlékeinket hitünk épülésére, hogy lássuk a győzelmet cselekedeteinkben. Tárjuk fel értelemmel, milyen hibáink vannak, hadd legyen értelmünk olyan, mint ahogyan Isten vélekedik.

21 Nem csupán elménk van, érzelmeink is vannak!
Tanulmányozd ezt a csodálatos érzelmi reakció-képsort. Melyek a Te leggyakoribb arckifejezéseid? Hány pozitívat fedeztél fel? Hány negatívat? Melyek vannak a leggyakrabban az arcodon? Miért? Arcunk sok esetben jobban kifejezi érzelmeinket, mint szavaink. Miről kell beszélnünk az Úrral ezzel kapcsolatban? Kérdezd meg barátodat, mely arckifejezéseket látja rajtad leggyakrabban. Ne cáfold, csak figyelj!

22 Az érzelmek és az értelem egyensúlya
Jézus soha senki felé nem reagált testi módon. Ha érzelmi hullámaink a magasba csapnak, finoman be kell kapcsolni az agyunkat, ez helyre állítja az egyensúlyt. Mond ki Jézus békéjét magadra, és kezdj el olyasmit csinálni, amihez az értelmedet használnod kell. Ha elcsitultak érzelmeid, vizsgáld meg a szituációt, miért volt ilyen heves a reakciód! Ha ez ismétlődő jelenség az életedben, keresd a belső gyógyulást, hogy megtaláld a forrását. Légy türelmes magadhoz, Isten nem siet! Imádkozd el az Úr imáját lassan, hogy agyad koncentráljon.

23 Érzelmek képei

24 Érzelmek képei (2)

25 Érzelmek, melyeket a testünkben, a lelkünkben, vagy a szellemünkben tapasztalhatunk
Pozitív Negatív teljes, elégedett, stabil, csendes, békés, boldog, bűnbánó, nyugalmas, kipihent, örvendő, biztos, izgatott, képes, buzgó, érdeklődő, pozitív, humoros, éber, könyörületes, robbanékony, megbocsátó, életteli, vágyakozó, reménykedő, csodáló, nagylelkű, tisztelettudó, örömteli, figyelmes győzedelmes, zseni egészséges, szerető, szerethető, apologetikus, kiegyensúlyozott, terhektől mentes, szenvedélyes, vidám, produktív, kreatív, áldott, magával ragadó, figyelmes, ártatlan méltatlan, elkeseredett, magányos, zavart, nyugtalan, nyomorult, reménytelen, bolond, bomlasztó, szomorú, magányos, elszigetelt, unatkozó, zavart, aggódó, önelégült, felsőbb rendű, gőgös, arrogáns, irigy, bántó, konok, beképzelt, félelmekkel teli, gátló, rettegő, hideg, hibás, megszégyenített, dühös, haragtartó, kifogásokkal élő, álszemérmes, bánkódó, közömbös, irritáló, sokkolt, gyilkos, megvető, szégyenkező, gyanús, szembe helyezkedő, manipulatív, áldozat, halott, alvó, megtört

26 Elménkkel szeretni Hogyan szeressünk úgy, ahogyan Jézus szeret?
Ahogyan ő kiüresítette magát, és szolgai külsőt öltött magára (Fil 2:5-8). Nekünk is ki kell magunkat üresíteni, hogy felvehessük az ő isteni voltát. Ha a Szent Szellem vezetése alatt eddzük elménket, ez képessé tesz bennünket arra, hogy az Ő szeretete áradjon rajtunk keresztül. Egyet tudunk vele érteni, hogy olyan tökéletessé tud bennünket tenni, mint amennyire a mi Mennyei Atyánk tökéletes? Valóban minden nap várjuk is, hogy ezt tegye? Miért ne! Ha olyannak szeretjük magunkat, amilyennek Ő alkotott, képessé válunk arra, hogy másokat is szeressünk. Mindez a szeretet, mert ő maga a szeretet!

27 Jézus kontrollja rajtunk
Jézus (az ő akarata) S Z E L L E M I ELME ÉRZELMEK TEST T E S T I Én (az én akaratom)

28 Az Úr imájában élve Isten az első mindenben, ami történik.
Az Úr imája megadja a helyes perspektívát/szemszöget: Isten az első mindenben, ami történik. Mi Atyánk, aki a Mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Rábízzuk a mi természetes dolgainkat. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Szellemi módon elfoglaljuk életünk trónját. Ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól. Megbocsátunk, ahogyan nekünk is megbocsátott Ráirányítjuk figyelmünket az Ő Királyságára, a mi mennyei otthonunkra. Uralkodj a földön, mint a mennyben, Tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké.

29 A hét tanításainak összefoglalása
Amit tennünk kell, hogy Krisztusra irányítsuk elménket: Töltsük meg Isten igazságával intellektusunkat, készítsünk felvételt, játsszuk folyamatosan, mialatt alszunk. Irányítsuk képzeletünket a gyümölcsöző életre, kreatívan. Emlékezetünkben a jó dolgokat őrzzük meg az emberekről. Irányítsuk értelmünket arra, Isten hogyan szemlél És szeressünk, szeressünk, szeressünk minden napot, az Ő nyomdokaiban járva.

30 Mily csodálatos Istenünk van
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy


Letölteni ppt "Gondolkodjunk a Krisztus szerint"

Hasonló előadás


Google Hirdetések