Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E."— Előadás másolata:

1 Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E

2 Védelem feladata A villamos berendezések üzemét különböző zavarok és rendellenességek veszélyeztetik. A legnagyobb veszélyt a zárlatok jelentik. A zárlatokon kívül rendellenes üzemállapotot jelent a túlterhelés, a túl nagy, vagy túl kisfeszültség, a frekvencia eltérése stb.

3 Védelem feladata A felmerült zavarok és rendellenes üzemállapotok érzékelése, majd megszüntetése a védelmek feladata. Védelmi feladatot jelent továbbá a berendezések nem megfelelő működésének, rendellenes állapotainak jelzése is. Huzamosabb ideig történő fennállásuk ugyanis szintén veszélyes lehet. Az idejében történő jelzés az irányító személyzetnek lehetőséget teremt a beavatkozásra, így esetlegesen bekövetkező hiba megelőzhető. Pl: túlterhelés

4 A védelem követelménye A védelmekkel szemben általában a következő követelményeket támasztjuk: 1. Gyorsaság: A zárlati ív romboló hatása a zárlat időtartamától függ. (Pl. a több másodpercig fennálló ív súlyos károkat okozhat.) Ezért a gyors lekapcsolás fontos követelmény. 2. Szelektivitás (kiválasztás): E fontos követelmény azt írja elő, hogy a védelem csak a zárlatos, sérült részt válassza le. Így válik lehetővé az ép berendezések további zavartalan üzemeltetése.

5 A védelem követelménye 3. Érzékenység: A védelmekkel kapcsolatban általános követelmény, hogy érzékenységük különböző zavaró tényezők ellenére is biztosítsa a szükséges lekapcsolást.

6 Sugaras hálózat esetén a szelektivitás Sugaras hálózat esetén a szelektivitás azt jelenti, hogy a zárlatot a táplálási irányban hozzá legközelebb eső megszakítónak kell lekapcsolnia.

7 Relék feladata A relék feladata: az áramkörben fellépő hiba megszakítása, szabályozása, jelzése. Tehát a relék feladata kettős: érzékelés és parancsadás. A relé annyiban tér el más mérőműszerektől, hogy nem méri mennyivel kisebb vagy nagyobb az eltérés, hanem csak azt nézi kisebb vagy nagyobb-e az értéke a megengedettől.

8 Teljesítmény relé A teljesítmény irányát érzékelik. Két tekercsük van: áram és feszültség Beállítási lehetősége nincs. Rendszerint In=5 A és U=100 V csatlakozási értékre készülnek.

9 Impedanciacsökkenési relé Két tekercsük van: áram és feszültség Nyomatékukat a feszültség és áram szabja meg. Megszólalnak, ha a hányados a beállítás értéke alá süllyed. Rendszerint In=5 A vagy In=1 A és U=100 V névleges értékre készülnek.

10 Frekvencia relé A váltakozó áram frekvenciáját érzékelik. Megszólalnak, ha a frekvencia a beállított érték alá csökken, vagy föléje emelkedik. Európában a névleges frekvencia 50Hz a relék beállítási tartománya 45………55 Hz.

11 Impulzusra működő relé Annyiban tér el az előzőktől hogy ez nem a villamos mennyiség nagyságát méri, hanem annak jelenlétét vagy hiányát. Akkor húz a relé mikor impulzust kap.

12 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E."

Hasonló előadás


Google Hirdetések