Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, 2009. január 29.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, 2009. január 29."— Előadás másolata:

1 1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, 2009. január 29.

2 2 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Az Európai Bizottság 2008. november 26.-án fogadta el, az Európai Tanács 2008. december 11.-12. közötti ülésén hagyta jóvá. Két szintje van: európai és tagállami Közös keretet teremt az: - Európai Unió és a - tagállamok által hozott intézkedések számára, figyelembe véve mindegyikük egyéni helyzetét.

3 3 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Tagállami szint A keresletet támogató intézkedéseknek azonnali hatásra kell törekedniük, időbeli hatályukat korlátozni kell, és a leginkább érintett, illetve a gazdaság szerkezete szempontjából legfontosabb ágazatokra kell irányulniuk

4 4 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Tagállami szint Ezen intézkedések közé tartozhat például a közkiadások növelése, az adóterhek megfontolt enyhítése, a szociális biztonsági járulékok csökkentése, bizonyos típusú vállalkozások támogatása vagy a háztartások, különösen a legkiszolgáltatottabbak közvetlen támogatása.

5 5 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az Európai Beruházási Bank szerepvállalásának mintegy 30 milliárd euróval történő növelése 2009– 2010-ben, különösen a kis- és középvállalkozások javára. Az eljárások egyszerűsítése, valamint a Kohéziós Alapból, a strukturális alapokból és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programok végrehajtásának felgyorsítása.

6 6 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az azt igénylő tagállamok számára egyes ágazatokban csökkentett HÉA (TVA) alkalmazása. 2009-ben és 2010-ben a közbeszerzési irányelvekben meghatározott gyorsított eljárások alkalmazása. A vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek általános és jelentős csökkentésének folytatása.

7 7 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az Európai Szociális Alapból indított mielőbbi kiegészítő intézkedések, amelyek a foglalkoztatást, és különösen a lakosság legkiszolgáltatottabb rétegeit támogatják, különleges figyelmet szentelve a kis- és középvállalkozásokra (KKV), a munkaerőhöz kötődő, nem bérezési jellegű költségek csökkentése révén. A Small Business Act-hoz kapcsolódó cselekvési terv teljes körű végrehajtása.

8 8 Egyéb intézkedések Az Európai Befektetési Bank 50 millió euró kölcsönt adott Romániának a KKV-k projektjeinek a finanszírozására. Az Európai Parlament a Small Business Act-ra vonatkozó állásfoglalása arra kéri a tagállamokat, hogy közöljék, hogyan és mennyi időn belül kívánják az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag rendelkezéseit beilleszteni nemzeti szabályozási keretükbe.

9 9 Small Business Act néhány fontos pontja A szabályozások megalkotása a “Think Small First” avagy “Gondolkozz előbb kicsiben” elv alapján. A hatóságok eszközeinek hozzáillesztése a KKV-k szükségleteihez. A KKV-k finanszírozáshoz való hozzáférésének elősegítése. Az innováció elősegítése.

10 10 A bemutató forrásai és a fontosabb honlapok: Európai Bizottság: www.ec.europa.euwww.ec.europa.eu Európai Befektetési Bank: www.bei.euwww.bei.eu Európai Parlament: www.europarl.europa.eu

11 11 Köszönöm figyelmüket! www.winklergyula.eu iuliu.winkler@europarl.europa.eu


Letölteni ppt "1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, 2009. január 29."

Hasonló előadás


Google Hirdetések