Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12."— Előadás másolata:

1 Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12.

2 2009-es DI akkreditáció: minden rendben Van MAB határozat (a 2007-es érvényét vesztette). Jogszerűséget tisztáztuk (OKM, ODT, MRK). Ütemterv szerint haladunk:  az adatbázis programkorrekciója folyik,  DI-k számára január 10-én megnyílik,  március 31-én az adatokat értékelésre lementjük. ODT honlapon minden információ olvasható, de a fontosabb aktualitásokról rendre e-mailt küldünk. Új DI-k jelentkeznek, az akkreditálás folyamatos. A Kenesei - Bazsa vitát az ÉS-ben befejezzük.

3 Várhatóan még most is sok probléma merül majd fel:  Szabályokat, követelményeket nem akarjuk módosítani,  e helyett (kérésre) értelmezést adunk és  konzultációs lehetőséget biztosítunk. Az akkreditáció nem csak jogi aktus, hanem  a minőség feltételeit biztosító, minőséget fejlesztő, egyúttal  teljesítmény ösztönző és értékelő eljárás. A hazai tudomány értelmezést is homogenizáljuk – elsősorban a tudományos közlemények meghatá- rozása (behatárolása) révén. Az MTA köztestületi publikációs adatbázis szerepe.

4 Ajánljuk a DI-k önértékeléséhez is az adatázis lehető- ségeinek kihasználását. Pl. Bemutattam a hivatkozások számontartásának gyakorlatát tudományáganként. Most bemutatom a beiratkozott – abszolutóriumot szerzett – fokozatot elértek számának statiszti- káját: érdemes végiggondolni és cselekedni – DI és intézményi szinten is. Statisztikák készítését az adatbázisból felajánlom.  Egy régi gondolat: a tudományági DI-vezetők fórumainak megszervezése?  Nyitás a doktori képzésben a társadalom (gazdaság, közigazgatás, szolgáltatások felé).

5 Az intézményi doktori szabályzatokat igen körültekintően véleményezzük. Ezt megkapják az intézmények, s belátásuk szerint hasznosítják. Ebben a DOSZ is érdekelt. A párhuzamos szak-akkreditációk során az LB-k ezt értékelik.

6 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések