Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉS KÉPZELD, URAM... DÖBRENTEI ILDIKÓ A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉS KÉPZELD, URAM... DÖBRENTEI ILDIKÓ A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL"— Előadás másolata:

1 ÉS KÉPZELD, URAM... DÖBRENTEI ILDIKÓ A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL
ÉRTÉKES GONDOLATOK ÉRTÉKES KÖNYVEKBŐL DÖBRENTEI ILDIKÓ ÉS KÉPZELD, URAM... A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL És képzeld, Uram... : a 21. század zsoltáraiból / Döbrentei Ildikó ; Angyal Júlia képeivel. - Budapest : Luther : Szent Maximilián : Ekhó,

2 Tiszta szívből Uram, nézem
tizenhat hónapos kis unokámat az etetőszékben, ahogy összeteszi kezét, és sutyorogni kezd: ssk, ssk, ssk... Könnyes lesz a szemem: Uram, a kis unokám imádkozik... Áldd meg, Uram, a szülőket, akik imádkozni tanítják gyermekeiket, s áld meg a nagyszülőket, akik imádkozni tanították a szülőket! Áldd meg, Uram, az elcsöndesedett, áhítatos perceket az első kanál étel előtt, az esti elalvás előtt, a reggeli munkakezdés előtt! Uram, Te azt mondtad: "Közel az Úr mindenkihez, aki hozzá kiált, mindenkihez, aki tiszta szívből hívja." Taníts bennünket, Uram, tiszta szívből kiáltani, tiszta szívből hívni Téged! Ámen Héreg, január 11 .

3 Egy gyermekkori barát halálára
Uram, köszönjük, hogy itt, a földi életben adsz nekünk barátokat! Köszönjük hűséges, kedves, jó barátunkat, aki most hazamehetett Hozzád. Tudjuk, Uram, hogy jó helyen van, otthon van, Nálad van, és talán gyerekség, mégis azt kérjük: vigyázz, Uram, gyerekkori jó barátunkra, akit most elengedünk! Nem kötik már földi kínok, nem kötik az aggodalmak, az elvárások, ne kösse a földi szeretet sem! Legyen egészen szabad. Fogadd magadhoz, Uram, ezt a gazdag utat bejárt, folytonosan másokért élő, tiszta lelkű gyermekedet! Tied a dicsőség, Uram, Tied a köszönet, Tied a hála! Áldjuk a neved kedves jó barátunk életéért! Ámen. Üröm, augusztus 19.

4 Harangszó Uram, a héten több napos távollét után érkeztem haza, a faluba, s ahogy felhajtottam a Fő útra, éppen megszólalt a templom harangja. Mintha mondaná: Isten hozott! Isten hozott! Uram néha távolba visz utunk: egyszer munka visz el, máskor a kíváncsiság, a kalandvágy, s előfordul, hogy csak lökődünk, és azt gondoljuk, mindegy, milyen eszme fedele van fejünk fölött. A Te harangod pedig szól. Szól a hűségeseknek, szól a hűtleneknek, és szól azoknak, akik nem is tudnak róla. A harang mindenkinek szól. S amikor hazaérünk, mert a munka megengedi, vagy mert a tékozló utunk véget ért, vagy mert éppen erre tekergünk, a harang harangja fogad: Isten hozott! Isten hozott+ Uram, segíts, hogy időben halljuk meg harangod szavát, s ne akkor, amikor talán már késő lesz. Ámen. Héreg, július 13.

5 Fiatalokkal imádkozom
Uram, köszönjük, hogy itt vagy velünk! Itt ülsz közöttünk egyszerű ruhádban, sugárzóan, biztatón, bátorítón, hogy ne szorongjunk most semmitől. Ne szorongjunk most semmitől. Ne szorongjunk, hogy lesz-e, aki mellénk ül, aki kedvesen ránk néz, aki megfogja izzadó kezünk, lesz-e társaságunk. Ne gondoljunk most ezekre. Uram, nem tudjuk, milyen eredményt hoz az elkövetkező öt óra, csak azt tudjuk, hogy Te itt leszel velünk. Itt leszel, mint ahogyan velünk vagy mindig, minden nap minden órájában, minden percében. Mint ahogyan velünk vagy az iskolai és nem iskolai munkánkban, a beszélgetésekben, a randevúkban, a sportban, a bulikban, vagy amikor csak lógunk és nem csinálunk semmit, vagy amikor valami disznóságon törjük a fejünket, vagy éppen valami disznóságot teszünk. Velünk vagy akkor is, Uram. Várod, hogy kapcsolatba lépjünk Veled. Uram, ha Te velünk, ki lehet ellenünk?! Köszönjük, Uram, hogy velünk vagy, és a zsoltárossal mondhatjuk: Ha az Úr velem, a falon is átugrom! Ámen Fadd-Dombori, július 24. Csillagpont református ifjúsági találkozó

6 Smink nélkül Uram, a héten Budapesten volt dolgom,
s már előző éjjel is ott aludtam. A reggeli ébredés után mit veszek észre? - Az egész piperetáskámat itthon felejtettem, Héregen. Fogkefém még csak akadt, de sehol egy kis púder, egy csöpp rúzs, még csak hajkefém se volt! Ott állok korán reggel, az üzletek zárva - mit tegyek? Uram, én majdnem pánikba estem! Az ujjamal valahogy megfésülködtem, aztán elindultam a megbeszélésre, ahol a nőknek íratlan szabály egy kis smink és rendes frizura. Uram, köszönjük, hogy Előtted nem kell kendőznünk magunkat! Hiába is tennénk, hiszen Te úgyis ismered a ráncainkat, az anyajegyeinket, a szeplőinket! S ha kérdezné valamelyikünk: Hogy tetszem neked, Uram? Te azt felelnéd: Szép vagy, gyermekem! A legszebb vagy! Köszönjük, Uram, hogy elfogadsz bennünket testi-lelki rútságunkkal együtt is! Elfogadsz, szeretsz, bátorítasz, és fáradhatatlanul tanítasz, Reméljük, nem hiába. Ámen Héreg, március 20.

7 Rend Uram, rendezgetem otthon a szekrényemet, és csodálkozva nézem,
milyen összevisszaság uralkodik benne. Elég egy-két használaton kívüli holmi, egy két bedobott pulóver, mellény, és máris kész a zűrzavar. Uram, itt a Te házadban, a Te szeretetedben hétről hétre kinyitjuk életünk szekrényét, és csodálkozva nézzük, hogy már megint összevisszaság uralkodik benne. Elég egy rossz hír a munkahelyünkről, egy kórházba került kedves szerettünk, egy fájó pletyka a hátunk mögött, Máris nem találjuk, ami legjobban kellene: a lelkünk békéjét. Uram, talán ez az a perc, amikor újra kezdhetünk mindent! Vehetünk egy nagy levegőt, és mondhatjuk: Nálam mostantól rend lesz! Kinyithatja bárki a szekrényem ajtaját, odabenn rendet és békét talál! Uram, Veled, a Te erőddel még erre is képesek vagyunk. Ámen. Héreg, január 25.

8 Jácint Uram, a héten virágillat lengte be otthonunkat:
az ablakomban kivirágzott a kis jácint, amelynek hagymáját hónapok óta gondozom. Kivirágzott a jácint, és szívünkben kivirágzott az öröm. Egyetlen szál virág, és az embernek kedve lesz mosolyogni, kedve lesz dúdolni, kedve lesz kedves szavakat mondani. Egyetlen szál virág. Uram segíts megértenem: hogyan lehetne az életem egyetlen szál virág? Ámen. 2010. január 10.

9 ÉS KÉPZELD, URAM... DÖBRENTEI ILDIKÓ A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL
Döbrentei Ildikó őszintén, saját szavaival szólítja meg Istent, akivel barátságban van, és akiről egészen biztosan tudja, hogy jelen van számára: személyes, bátorító szeretetével átöleli az élet minden pillanatában. A könyv imádságai, olyannyira hétköznapiak, egyszerűek, és őszinték, hogy talán meg is lepődünk, hogy ezeket a sorokat a szerző papírra vetette. De milyen jól tette, hiszen mikor olvassuk, egyszerre mi is imádkozó emberekké válunk, és mi is az irgalmas és gondoskodó Mennyi Atyához fohászkodunk. Ha felkeltette az érdeklődésed ez a könyv, vagy kíváncsi vagy a szerző másik művére, gyere el könyvtárunkba, ahol a tanulás és kutatás mellett, az imádságra, elmélkedésre is van lehetőség! És képzeld, Uram... : a 21. század zsoltáraiból / Döbrentei Ildikó ; Angyal Júlia képeivel. - Budapest : Luther : Szent Maximilián : Ekhó, A bemutatót készítette: Tegzes Béla


Letölteni ppt "ÉS KÉPZELD, URAM... DÖBRENTEI ILDIKÓ A 21. SZÁZAD ZSOLTÁRAIBÓL"

Hasonló előadás


Google Hirdetések