Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0005 Könyvklub 2012. május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0005 Könyvklub 2012. május."— Előadás másolata:

1 Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0005 Könyvklub 2012. május 11. Alsómocsolád

2 Az Álomfogó-regények (Gergő sorozat) Böszörményi Gyula író, újságíró meseregény- sorozata. A regény nem a nyugati kultúrák mese- és mondavilágára, hanem a honfoglalás előtti magyar mitológiára épül. Népmeséink elemeit használja fordulatos, a mai gyerekek által is élvezhető, modern stílusban.

3 Ami eddig történt… A Réti-Botlik család csendesen éli nem-mindennapi életét Budapesten, a Csipetke utcai bérházban. A gyerekek immár egy éve nem a Valóság iskoláiba járnak. Zsófi a Vajákosképző, Gergő a Rejtezés Táltos kollégiumának tanonca, s naponta révülnek át az Álomvilágba. A regény cselekménye ettől kezdve két szálon fut. Az Álomvilágban, a Gyökérszint alvilági, sötét területein Gergő elszakadt segítő állatától, a Kölyökfarkastól. Idegen helyen, a renegát álomfogók barlangvárosának mélyén tér magához, s hamarosan rádöbben, hogy egy hatalmas összeesküvés közepébe csöppent. A főszereplő Réti Gergő, egy teljesen átlagos budapesti srác. Egyetlen különleges tulajdonsága, hogy néha túl elevenek az álmai és rendszeresen felbukkan bennük egy kölyökfarkas. Nyugalmas, főként a számítógép előtt töltött mindennapjait felborítja anyja bejelentése: az egész család utazik a Révülők Találkozójára a Bagoly-bükki völgybe, amit elleptek a varázslók, kuruzslók, sámánok. A Gonosz is készülődik, a Kilenc Jurta Szövetsége meggyengülni látszik, és Gergőnek kell megmenteni a révülők világát a teljes összeomlástól.

4 Gergő és a táltosviadal Mélységesen téved, aki azt hiszi, hogy a 2-es metrót felújítás miatt zárták le a nyáron. A rég elfeledett tündérvilág képviselői okoznak zavart a különböző állomásokon: az általuk megszállt emberek rengeteg galibát okoznak. A sámántanoncokra vár a feladat, hogy rendet teremtsenek. Csakhogy az Álomvilág nagy bajban van. Nem működik a Világfa, bezárultak az Ébredés Ajtajai. Amikor Gergő az éberek világát felforgató tündérek nyomába ered, az Álomvilágban reked. Két tündér társaságában utazik a Világfán, hogy megtalálja Kende táltost, és visszajusson a valóságba. A magyar és kelta mitológia bájos keveredésével tündérfiak, tündérlányok, francok, leprikónok és más aprónép segíti és akadályozza hőseinket. Az immár sámánná és valódi bűbájossá érő Gergő és Zsófi feladata, hogy megmentse a világot, segítsen Kende táltosnak megszabadulni lelke sötét felétől, és az Égi Atyácska trónusa elé járulni a Göncöl szekerén. A két főszereplő most teszi meg az első lépéseit a felnőtté válás felé, megismerkednek a halállal, az elmúlással, a csalódással és a szerelemmel.

5 Díjak Körtemuzsika díj (az Év Legjobb Gyermekkönyve a gyerekek szavazatai alapján) a Gergő és az álomfogók-ért 2003-ban. IBBY díj (az Év Gyermekkönyve a Nemzetközi Gyermekkönyvkiadók Tanácsának döntése alapján) a Gergő könyvekért 2003-ban. Közművelődésért díj (Tiszakécske város önkormányzata adományozta 2006. augusztus 20-án). József Attila díj (2007. március 15.). Díszgyűrű (Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíja munkásságáért, 2007. augusztus 20.).


Letölteni ppt "Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0005 Könyvklub 2012. május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések