Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Félvezető áramköri elemek A dióda nyitó irányú előfeszítés U I U záró irányú előfeszítés dióda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Félvezető áramköri elemek A dióda nyitó irányú előfeszítés U I U záró irányú előfeszítés dióda."— Előadás másolata:

1 Félvezető áramköri elemek A dióda nyitó irányú előfeszítés U I U záró irányú előfeszítés dióda

2 U eb U bc IeIe IbIb IcIc U eb < U bc I e = I c + I b I e ~ I c > I b Ha U eb -t növeljük, I e is megnő ami I c és R 2 -n mérhető U 2 növekedését is okozza. R1R1 R2R2 U1U1 U2U2 emitterkollektor bázis A tranzisztor alkalmazása

3 tirisztor vezérlőelektródája A tirisztor tirisztor

4 15. rész vége

5 Az anyagok elektromos tulajdonságai alapján történő csoportosításánál említettük a félvezetőket, amelyek közül a szilícium a legismertebb. A félvezetők önmagukban szigetelőként viselkednek, de idegen anyaggal való kezelés után, amit szennyezésnek neveznek, vezetőként viselkednek. A legegyszerűbb félvezető anyagból készült áramköri elem a dióda. A dióda olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy ha két kivezetésére feszültséget kapcsolunk, akkor az áramot csak az egyik irányban engedi átfolyni, a másik irányban nem. Amikor a dióda átengedi a töltéshordozókat – vezet – nyitó irányú, ha nem engedi át, akkor záró irányú előfeszítésben van. Tulajdonképpen olyan, mint egy elektromos „visszacsapószelep”. A dióda alkalmas a váltakozó áram egyenirányítására és nem kívánt áramutak kialakulásának a megakadályozására.

6 A tranzisztor három egymáson fekvő félvezető rétegből készült áramköri elem, amelyiknek három kivezetése van. A tranzisztor felfogható úgyis, mint két ellenkapcsolású dióda. A tranzisztor működésének feszültség-, illetve áramerősítő, tehát teljesítményerősítő hatása van. Emiatt alkalmazzák a hangerősítő berendezésekben. Az U eb feszültség kisebb, mint az U bc feszültség, mert a bal oldali „dióda” nyitó irányban kis feszültség hatására is vezet. A nyitó irányban áthaladó töltéshordozók keltik az I e emitter áramot. A tranzisztor középső rétegén a töltéshordozók, mint egy áramelágazásnál, csomópontban, megoszlanak. Minimális mértékben a középső kivezetés felé haladva az I b bázis áramot hozzák létre. Nagy számban a záró irányban haladnak tovább és létrehozzák az I c kollektor áramot, ami közel azonos nagyságú az I e emitter árammal. Ha növeljük U eb nagyságát, növekszik az I e emitter és az I c kollektor áram is. Az I c kollektor áram az R 2 terhelő ellenálláson, mint fogyasztón nagyobb feszültségesést okoz.

7 A tranzisztor alkalmas áramkörök kapcsolására is. Ha U eb feszültség nulla, a tranzisztor nem vezet, az általa működtetett áramkör nyitott. Ha U eb feszültség értéke a vezetéshez szükséges feszültségnél nagyobb, a működtetett áramkör zárt. Előnye a relékkel szemben, hogy mozgó alkatrészt nem tartalmaz és kis vezérlőteljesítményre van szüksége. Elektronikus vezérlőegységekben alkalmazzák kapcsolóként.

8 A tirisztor négy egymáson fekvő félvezető rétegből készült áramköri elem, amelyiknek három kivezetése van. A tirisztor diódaüzemben működik. Vezet, ha vezérlőelektródáján áram folyik. Kapcsolóként alkalmazzák, mert mozgó alkatrészt nem tartalmaz, kis vezérlőteljesítménnyel vezérelhető. Az egyenáramú szaggató-berendezés legfontosabb eleme.


Letölteni ppt "Félvezető áramköri elemek A dióda nyitó irányú előfeszítés U I U záró irányú előfeszítés dióda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések