Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANDRAGÓGIATÖRTÉNET."— Előadás másolata:

1 ANDRAGÓGIATÖRTÉNET

2 http://feherkatalin.hanoi.hu feherkatalin@chello.hu

3 Irodalom Tankönyvek Bajusz Klára - Filó Csilla- Németh Balázs: A magyar felnőttoktatás története a XX. század közepéig. Pécs, PTE-FEEFI, 2004. A Magyar felnőttoktatás története. Szerk: Maróti Andor, Rubovszky Kálmán, Sári Mihály. MMI. Budapest,1998. Fehér Katalin: Népfelvilágosító törekvések Magyarországon Magyar Tudományörténeti Intézet. Budapest, 2009.

4 Követelmények Az előadások látogatása Kollokvium
A szemináriumok látogatása Referátum tartása a szemináriumon

5 ANDRAGÓGIA Andragógia: Görög eredetű szó. (ahger =
férfi + agoré = vezetés) mely a felnőttek nevelésének, önnevelésének, tanításának alapelveit összefoglaló elmélet, és a hozzá kapcsolódó gyakorlat, vagyis a felnőttoktatás, felnőttképzés tudománya és gyakorlata.

6 ANDRAGÓGIATÖRTÉNET Az andragógia elméletével és gyakorlatával kapcsolatos tények, jelenségek, összefüggések, folyamatok történeti vizsgálatát végző tudományág. A történeti leírás = egy adott országhoz kötődik Lehet összehasonlító jellegű is = komparatív andragógia A felnőttoktatás egyes ágazatainak történeti vizsgálata

7 Jellemzői Interdiszciplinaritás – művelődéstörténet, neveléstörténet,társadalomtörténet, gazdaságtörténet, művészettörténet, irodalolmtörténet, politikatörténet, vallás-, jog-, filozófia-, mentalitástörténet, pszichológiatörténet, andragógiai filozófia, andragógiai szociológia, néprajz.

8 MIVEL FOGLALKOZIK AZ ANDRAGÓGIA-TÖRTÉNET?
Az andragógiatörténet vizsgálja: a felnőttnevelés-politika, a felnőttnevelési elméletek, és gyakorlat történetét, a felnőttnevelés szervezeti és intézményi keretinek történeti változásait. Vizsgálódási köre kiterjed: az egyetemes-, nemzeti és helyi andragógiatörténet kérdéseire éppúgy, mint egyes andragógiai problémák történeti feltárására.

9 ANDRAGÓGIATÖRTÉNETI KUTATÁSOK
Az andragógiatörténeti kutatások forrásai: írott (elsődleges és másodlagos) források, ikonográfiai források tárgyi emlékek kutatása


Letölteni ppt "ANDRAGÓGIATÖRTÉNET."

Hasonló előadás


Google Hirdetések