Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK"— Előadás másolata:

1 KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
(2115EK; 12C307)

2 Az oktatásért felelős tanszék: Pénzügytani Tanszék Oktató neve:
Dr. Schneider Klára Az oktatás formája: Előadás Heti óraszám: 2 Számonkérés, minősítés: 2115EK hallgatói: háromfokozatú minősítés 12C307 hallgatói: kollokvium Előtanulmányi feltételek: Nincs Meghirdetve: Tavaszi szemeszter: előadás Őszi szemeszter: kontaktóra nélkül csak vizsga Kreditpontok: A kredit megszerzésének feltételei: sikeres beszámoló (min. 60%) az előadások rendszeres látogatása az index aláírás feltétele a kurzus témái egy-egy részterületének feldolgozása kiselőadás formájában

3 Tematika A lakáscélú állami támogatás szükségessége, formái, alakulása Magyarországon. Állami támogatás közgazdasági indokai és eszközei. Lakáshitelezés, lakástámogatási politika a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozás után. Lakásfinanszírozás válsága a kilencvenes években. 12/2001. kormányrendelet a lakáscélú állami támogatásról. Devizahitelezés okai, kockázatai évi lakáshitelezést, devizahitelezést, állami beavatkozást érintő változások. Lakástakarék-pénztárak. Lakástakarék-pénztárak szükségessége Magyarországon. A szerződéses előtakarékossági rendszerek európai modelljei. A lakástakarék-pénztár fő jellemzői, szabályozása. Biztonsági előírások a takarékoskodó védelemben.

4 Az MFB Rt. szerepe a gazdaság modernizációjában, a regionális fejlesztésben. Fejlesztési banki modellek. Magyar Fejlesztési Bank Rt. feladatai, tevékenysége, alapítási és működési feltételek. Bankcsoport tagjainak feladatai. Az állami szerepvállalás szükségessége az export ösztönzésben, finanszírozás, biztosítás. Külkereskedelmi mérleg, fizetési mérleg. Eximbank, MEHIB. Exportfinanszírozás állami eszközei. A bank feladata, szolgáltatásai. MEHIB kockázatvállalása, törvényi szabályozása. A kkv. szektor kialakulása Mo.-on, fejlődése, a szektor jellemzői, az állami támogatás szükségessége, formái. Hitelgarancia intézmények. Hitelgarancia rendszerek Mo.-on. A Hitelgarancia Rt. célja, készfizető kezességvállalásának módja. Agrárgarancia Alapítvány feladata, ügyfélköre.

5 A jelzáloghitelezés történeti áttekintése
A jelzáloghitelezés történeti áttekintése. A jelzáloghitelezés és a jelzáloglevél kibocsátás modelljei. Az EU jelzálogpiaca. Jelzálog-hitelintézetek. Jelzálog hitel lényege, formái, a hitelintézet létrehozásának szükségessége, szerepe a mai magyar gazdaságban (az agrárágazat jelzáloghitelezésének speciális problémái). Jelzáloghitelezés jellemzői. Jelzálogpiac nemzetközi és hazai problémái. /2009/ Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak öngondoskodásban betöltött szerepe. A pénztárak működésének alapelvei, garanciális elemek. A pénztárak csoportosítása, fejlődésük jövője. /Az egészség- és nyugdíjreform rövid áttekintése./ A pénzügyi válság hatása a pénztárak befektetéseire.

6 Irodalom Kötelező tananyag: Ajánlott irodalom:
Botos Katalin: Különleges pénzügyi intézmények (Egyetemi jegyzet, 2002.) A Pénzügy tszcs. Konferencia köteteinek a témákhoz kapcsolódó tanulmányai Ajánlott irodalom: A témákhoz kapcsolódó MNB tanulmányok Bankszemle és Hitelintézeti Szemlék témákhoz kapcsolódó tanulmányai


Letölteni ppt "KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések