Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pokol az iszlámban Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pokol az iszlámban Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam."— Előadás másolata:

1 Pokol az iszlámban Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam

2  Bibliográfia:  Simon Róbert (ford.): Korán. Helikon, Budapest 1985.  Germanus Gyula: Allah akbar. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest 1979.  Proceedings of the Colloquium on Paradise and Hell in Islam, in The Arabist. Eötvös Loránd University Chair for Arabic Studies, Budapest 2008.

3  Ígéret: Paradicsom (al-janna)  Fenyegetés: Pokol (an- Nár = a tűz)  a Pokol leírása:  Korán  Mohamed égi utazása (Gabriel arkangyal vezetésével a Próféta látogatást tesz a Mennyországban és a Pokolban)

4  „Aki [majdan] bűnösként járul Ura elé, annak a gyehenna lesz az osztályrésze, amelyben sem meghalni, sem élni nem fog.” (Korán 20:74)  A Pokol jellemzése a Koránban:  7 kapuja van, mindegyiknél őrök állnak  Forrásban lévő víz és genny  Lobogó tűz, amely letépi a fejbőrt és mindent feléget  Bilincsek  Olyan eledel, ami a torkon akad  Fájdalmas büntetések

5  Örök tűzben égés  Nincs könnyítés  Kétségbeesés uralkodik  Magasranyúlt tűzoszlopok

6  A hagyomány szerint:  A Pokol hátán egy híd feszül ki, amely élesebb a kardnál és keskenyebb a hajszálnál. A hitetlenek lábai elcsúsznak rajta, és menthetetlenül a tűzbe zuhannak, amely hamuvá égeti bűnös testüket.  A hívők lábai azonban szilárdan állnak, és könnyedén áthaladnak rajta az öröklét honába.  A hívők nem maradnak örökké a Pokol tüzében. Miután rossz tetteikért elnyerték a büntetést, elhagyják a kínok színhelyét, ugyanis egy igazhívő, aki az egy Istenben hisz, nem maradhat végleg a Pokolban.  A próféták és a vértanúk, akik a hit útján estek el, könyörögnek a bűnösökért. Akinek nincs szószólója, és mint árva, elhagyott lélek tölti ki szenvedését a túlvilágon, azt Allah saját kegyelméből szabadítja ki onnan. Akinek csak egy szemernyi hite van, megmenekül a Pokol kínjától.

7

8

9

10

11


Letölteni ppt "Pokol az iszlámban Friebert Éva ELTE-BTK, Arabisztika MA 1. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések