Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."— Előadás másolata:

1 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka Magdolna egyetemi docens, BME Kontakt: Családi Kasszasikerek Program // Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi Zrt., csongor.hajna@provident.hu, +36-20-339-0549csongor.hajna@provident.hu Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program Van-e ingyen kölcsön? [ www.csaladikassza.hu ]www.csaladikassza.hu

2 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Infláció és befektetés  A pénz nem értékálló.  Ha ma 100 forintért 5 zsemlét kapunk, 1 év múlva talán már csak 4-et. Ez az infláció.  Az értékvesztés elkerülhető, ha befektetjük a pénzünket.  Pl. kölcsönadjuk a banknak (betét), amely kamatot fizet azért, hogy használhatja a pénzünket.

3 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Miért fizetnek kamatot?  A kamat a pénz igénybevételének az ára.  Ha befektetjük a pénzünket, nekünk kamatozik, de pillanatnyilag más tud vele vásárolni.  A kamat a befektető jutalma azért, mert a pénzt nem fordította fogyasztásra, hanem átengedte másnak.  Mindig a már nálunk lévő, mai pénzünk a biztos.  A pénzünk ”ma többet ér, mint holnap”.  Ha másnál befektetünk, egyben kockázatot is vállalunk, amit a kamatokkal fedezünk.  A túl magas kamat növeli a kockázatot, mert nem biztos, hogy a hitelfelvevő ki tudja gazdálkodni.

4 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Összegezve tehát: Ingyen hitel nincs.  Odaadnád a pénzedet kölcsön úgy, hogy  az nem termel hasznot,  sőt még az inflációt sem követi, azaz veszítesz rajta?  Nem ez a gyakorlat.  A kölcsönadott pénz visszafizetéskor már kevesebbet ér (infláció).  Elfogadott, hogy a kölcsönadás haszonszerzési célok is szolgál.

5 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Bankok és hitelek  A gazdaság motorjai  összegyűjtik a fölös megtakarításokat  és kihelyezik azokhoz, akiknek hitelre van szükségük.  hosszabb időre (10-20 év) és rövidebbre is adnak kölcsönt  Számtalan kölcsöntípus létezik  lakáshitel, gépjármű hitel, szabad felhasználású hitel, …  jelzálog hitel, fedezet nélküli gyorskölcsön, …  forinthitel, devizahitel, …  személyi hitel, vállalkozói hitel, …  áthidaló hitel, adósságrendező hitel, …

6 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Beszéljük meg! Kinek adnál 150.000 Ft kölcsönt 1 évre? Egy barátnak?  Többnyire nincs vagy alacsony a kamat („szívesség”). Jó érzés, hogy segítettünk. Sokszor nincs szerződés, fedezet, jogi biztosíték. Ha a felvevő nem tudja visszafizetni, személyes konfliktusforrás. Ismerjük viszont a felvevő anyagi hátterét és jellemét. Egy banknak?  Kapunk kb. 10%-os éves betéti kamatot. Szerződés, és egy bizonyos limitig betétbiztosítás védi az érdekeinket.

7 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n 0%-os THM … ?  Előfordul, hogy az eladó átvállalja a hitellel kapcsolatos költségéket.  Ilyenkor a TMH látszólag 0%, de a kamat többnyire be van építve a termék árába, vagy a hitelkonstrukció egyéb elemeibe („apró betű”).  Mindig alaposan tanulmányozzuk át a hitelfeltételeket!

8 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Feladat középhaladóknak Te mekkora kamatot számítanál fel?  10 ügyfélnek kell hitelt kihelyezned.  A kölcsönösszeg fejenként 300.000 Ft, a futamidő 2 év, havi törlesztéssel.  A hitelkihelyezéssel kapcsolatos, jogszabályok miatt kötelező adminisztrációs költségeid összesen havi 60.000 Ft-ot tesznek ki.  A kihelyezett összeg várható összes bruttó nyereség összesen 40%-át adóként be kell fizetned.  Ügyfeleid közül némelyik nem fizet teljes összeget, le kell írnod veszteségként 9 havi egy ügyfélnek kihelyezett összeget.  A kihelyezett összegnél hány százalékkal többet kell összesen kamatként beszedned ahhoz, hogy a tényleges nettó hasznod 7,5% legyen a futamidő végén? Ez mekkora havi törlesztőrészletet jelent?  Excel használata ajánlott!

9 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n © 2010, Családi Kasszasikerek Program A kiadvány a Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program gondozásában készült. www.csaladikassza.hu A program társult tagjai Budapesti Corvinus Egyetem United Way Magyarország Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete Provident Pénzügyi Zrt. Köszönetnyilvánítás  dr. Daruka Magdolna egyetemi docensnek és a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézetének a tananyag összegyűjtéséért és formába öntéséért.  Az International Personal Finance-nek, a Provident Pénzügyi Zrt. brit anyavállalatának, amely a Családi Kasszasikerek Program rendelkezésére bocsátott számos értékes pénzügyi oktatási alapanyagot és tapasztalatot.  A Családi Kasszasikerek Program szaktanácsadóinak:  Vörös Éva (United Way), dr. Bodnár Éva (Corvinus Egyetem), Tar-Bárczy Szilvia (Józsefvárosi Családsegítő), Győri-Daniné Szabó Mónika (Máltai Szeretetszolgálat), dr. Majoros Márta szociálpszichológus

10 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n


Letölteni ppt "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések