Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."— Előadás másolata:

1 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka Magdolna egyetemi docens, BME Kontakt: Családi Kasszasikerek Program // Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi Zrt., csongor.hajna@provident.hu, +36-20-339-0549csongor.hajna@provident.hu Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program Gazdaságtörténet [ www.csaladikassza.hu ]www.csaladikassza.hu

2 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ember a kezdetekkor  Az őskorban az élelem a létfenntartáshoz kellett.  Gyűjtögetés, halászat, vadászat stb.  Az eszközöket a természetben találták.  Fából, kőből készítettek szerszámokat az élelem feldolgozásához, majd az egymás közötti harcokhoz.  A magtermelő gazdasággal új korszak kezdődött.  Kevesebb a vándorlás, jobb szerszámok.  Ekkor kezdődik el az erdőirtás a művelhető földterületek bővítéséért.

3 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Városok és a pénz kialakulása  Jól művelhető területeken, vízhez közel alakultak ki az első városok.  Növekedett a termelékenység.  Elkezdtek különböző termékekre szakosodni, mely létrehozta a kereskedelmet.  Eleinte még árut áruért cseréltek, majd valamilyen értékes tárgy lett a csere mércéje.  Magyarországon pl. a marha.  Az állatokat és egyéb nyersanyagokat felváltotta a nemesfém (arany, ezüst).  A pénzverés monopólium lett.  Csak az adott terület ura verhetett pénzt.

4 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Államok és kereskedelem  Adott terület közösségei egybetömörültek, s kialakultak az államok.  Minden állam földrajzi, vagy egyéb okból valamilyen sajátossággal rendelkezett.  Pl. egyedi termékeket állítottak elő, egyedi nyersanyagokat termeltek ki.  Egyre nagyobb szerepet kapott a kereskedelem  Már nem csak a szomszédos falvak, országok cseréltek termékeket. Eljutottak az áruk Európából Afrikába, a Közel-Keletre, Indiába.

5 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A technika szerepe  A termelőeszközök fejlődésével egyre többet, gyorsabban és jobb minőségben tudtak előállítani.  Eddig műveletlen területeket is használni tudtak, így minden állam saját gazdaságot tudott létrehozni.  Megtermelték az alapvető élelmiszereket.  A nyersanyagokban (nemesfém, vas stb.) gazdag területek és a kereskedelmi csomópontok államai kiemelkedtek.

6 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Céhek  Az iparosok vagy kereskedők önkéntes társulásai.  Az európai városokban a középkorban jöttek létre, a XIX. századig léteztek.  Mindegyik munkafolyamatot ugyanaz az ember végezte.  Ez nem volt eléggé hatékony.  Amennyiben lebontják a termelési folyamatot különböző lépésekre és személyekre, sokkal gyorsabban is előállítható az adott termék.

7 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Feudális rendszer  A hűbérúr földjének egy darabját átengedte használatra a hűbéresnek, aki szolgálatokkal tartozott a földhasználatért cserében.  A hűbéres-vazallusi kapcsolat nagyon tartós volt, addig tartott, amíg a hűbéres családban illetve a vazallus családban volt fiú örökös.  Háborús időszakban nagy szerepük volt a vazallusoknak.  Magyarországon a 19. század közepéig állt fenn a rendszer.

8 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Ipari forradalom  A 17 században a nemzetközi kereskedelem bővülésével kialakultak a pénzpiacok.  Beindult a tudományos és technikai forradalom.  Szénfűtésű gőzgép, textilüzemek gépesítése, gőzhajtású hajók, vasút  Sok régió piacai vámokkal és díjakkal terhelték az árukereskedelmet.  A szén használatba vétele óta fokozódik az üvegházhatás és a környezetszennyezés.

9 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Ipari_forradalom

10 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Második ipari forradalom  Új találmányok a XX. század elején  vegyészet, elektromosság, olajipar, acélipar, …  Megindul a tömegtermelés.  több termék, több munkahely  Átrendeződik a világgazdaság.  Anglia  USA és Németország  A gazdasági növekedésnek és hatalomnak a nehézipar lett az alapja.

11 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n http://ujvilagrend.wordpress.com Globális CO 2 kibocsátás és hőmérséklet

12 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n XX. század  A II. világháborúban és az azt követő időszakban még nagyobb mértékben indult el az ipari fejlődés.  A számítógépek és az internet megjelenésével megszűntek a fizikai és időbeli határok, felgyorsult az élet.  Egy számítógép segítségével már elérhetjük a világ másik végét, bárhonnan, bármiről szerezhetünk információt, intézhetjük pénzügyeinket, vásárolhatunk stb.

13 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A jövő gazdasága  Egyre nagyobb szerepet kap a tőzsde – a pénzpiacok jelentősen befolyásolják az egyes országok és a világ gazdaságát, hatalmi megosztását.  A kis államok másokhoz csapódnak (mint pl.: EU),vagy elvesznek. A fejlődő országok (pl. Kína, India) megtalálják a helyüket az eddigi ”nagyok” körében.  Felgyorsul az innováció, még nagyobb a gépesítés. Ehhez elengedhetetlen a tudás.  A jövő embere holtáig tanul, s lépést tart a legújabb ismeretekkel, technológiákkal.  Csak idő kérdése, hogy hiány keletkezzen a nem megújuló erőforrásokból (s zén, olaj, hasadóanyagok, …)  Egyre nagyobb teret kapnak a megújuló erőforrások (pl. víz-, szél- és napenergia)

14 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Feladat  Tetőfelújítás előtt állsz és a kiérkező szakember két választási lehetőséget kínál fel:  1.: Megcsinál egy hagyományos tetőszerkezetet, dekoratív cserepekkel, munkájára 10 év garanciát ad a gyártó. A tetőcsere végösszege 2.500.000 Ft. Ezzel a megoldással a háztartás havi energia- és fűtési számlája 25 000 forint.  2.: A tető 80%-át napkollektorokkal látná el, mely egyáltalán nem szép és mutatós. 10 év garanciát ebben az esetben is kapunk. Ez a megoldás a háztartás energia szükségletét kielégíti és még a fűtésbe is besegíthet. Ára: 5.500.000ft. A havi energia- és fűtési számla ezzel a megoldással 5000 forintra csökkenthető.  Melyik variációt választanád és miért?

15 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n © 2010, Családi Kasszasikerek Program A kiadvány a Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program gondozásában készült. www.csaladikassza.hu A program társult tagjai Budapesti Corvinus Egyetem United Way Magyarország Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete Provident Pénzügyi Zrt. Köszönetnyilvánítás  dr. Daruka Magdolna egyetemi docensnek és a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézetének a tananyag összegyűjtéséért és formába öntéséért.  Az International Personal Finance-nek, a Provident Pénzügyi Zrt. brit anyavállalatának, amely a Családi Kasszasikerek Program rendelkezésére bocsátott számos értékes pénzügyi oktatási alapanyagot és tapasztalatot.  A Családi Kasszasikerek Program szaktanácsadóinak:  Vörös Éva (United Way), dr. Bodnár Éva (Corvinus Egyetem), Tar-Bárczy Szilvia (Józsefvárosi Családsegítő), Győri-Daniné Szabó Mónika (Máltai Szeretetszolgálat), dr. Majoros Márta szociálpszichológus

16 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n


Letölteni ppt "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések