Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elválasztástechnika segédábrák 1 Az ábrák több, részben szerzői jogokkal védett műből, oktatási célra lettek kivéve. Csak az intranetre tehetők, továbbmásolásuk,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elválasztástechnika segédábrák 1 Az ábrák több, részben szerzői jogokkal védett műből, oktatási célra lettek kivéve. Csak az intranetre tehetők, továbbmásolásuk,"— Előadás másolata:

1 Elválasztástechnika segédábrák 1 Az ábrák több, részben szerzői jogokkal védett műből, oktatási célra lettek kivéve. Csak az intranetre tehetők, továbbmásolásuk, terjesztésük nem megengedett. Az ábrák csak illusztrációs célokat szolgálnak. Mivel többnyire más szerzők műveiből származnak, olyan jelölések vagy állítások is előfordulhatnak bennük, amelyekkel a tantárgy oktatói nem teljesen értenek egyet.

2 An example of what is “food contamination”: the case for pizza margherita wheat: aflatoxins, fumonisins tomato sauce: banned dyes, fungicides mozzarella cheese: aflatoxin M1, histamine, antibiotics olive oil: fungicides, polycyclic aromatic hydrocarbons, dioxins C. Baggiani (U. Torino) ábrája

3 Elválasztástechnika Az analitikai mérési módszerek sohasem abszolut szelektivek egy-egy mérendő komponensre. Ezért a legtöbb összetett minta esetén a mérés előtt szükség van a meghatározandó anyag(ok) mérését potenciálisan zavaró komponensek eltávolítására. Az elválasztáson térbeli elkülönítést értünk.

4 Egyszerű elválasztási műveletek, pl. desztilláció kilugozás folyadék-folyadék extrakció adszorpció hűtéses kicsapás gőzelegyből elektrolitikus leválasztás dialízis Ezek két frakcióra választják a minta komponenseit. A cél az, hogy a mérendő anyag teljes mennyisége az egyik frakcióba kerüljön, a zavaró anyagok pedig a másikba. Az említett módszerek erre általában csak akkor alkalmasak, ha a mérendő anyagnak az a tulajdonsága, amely alapján az elválasztás történik (pl. illékonyság, megoszlási hányados) nagyságrendekkel különbözik a zavaró anyagokétól. A helyzeten javítani lehet többszöri frakcionálással, ami azonban nagyon munkaigényes.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Thin Layer Chromatography

27 Separation of Food dyes (E) Eluent: ethyl acetate / methanol / ammonia 5 / 2 / 2 Development time: 15 min Application volume: 1 µl tracks: track 1: yellow = quinoline yellow (E 104) + orange yellow S (E 110) track 2: orange = orange yellow S (E 110) track 3: green = quinoline yellow (E 104) + orange yellow S (E 110) + patent blue V (E 131) track 4: red = cochineal red A (E 124) track 5: pink = cochineal red A (E 124) + brilliant black BN (E 151) track 6: blue = patent blue V (E131) + azorubine (E 122)

28 Thin Layer Chromatography MHPTLC Nano- Separation of food dyes (E)

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43


Letölteni ppt "Elválasztástechnika segédábrák 1 Az ábrák több, részben szerzői jogokkal védett műből, oktatási célra lettek kivéve. Csak az intranetre tehetők, továbbmásolásuk,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések