Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóth Olga MTA Szociológiai Kutatóintézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóth Olga MTA Szociológiai Kutatóintézet"— Előadás másolata:

1 Tóth Olga MTA Szociológiai Kutatóintézet
Szűkülő vagy táguló lehetőségek? Mai huszonévesek és szüleik párválasztási lehetőségeinek összehasonlítása Tóth Olga MTA Szociológiai Kutatóintézet

2 1970-es évek – a házasság „aranykora”
Komoly gazdasági-társadalmi nyomás a fiatalokon a korai házasodás irányába. Lakáshoz jutás, elvárt életszínvonal csak családosoknak lehetséges. A féloldalas felnőtté válás megvalósítható eleme a házasság és a gyerekvállalás.

3 Versenyfutás a megfelelő partnerért
Egzisztencia közös felépítése. A létrejövő párkapcsolatot mind a fiatal férfiak, mind a fiatal nők úgy mérlegelték, hogy alkalmas-e az illető házastársnak.

4 A szexualitás változó társadalmi megítélése
„Egy olyan társadalomban, amely nyílt és őszinte ifjúságot nevel, amely elítéli a prostitúciót – farizeus és képtelen kívánalom a fiatalok házasságkötésének akadályozása. ” (Buda-Havasné, 1974) 1970-es évek: a társadalom kezdi elismerni a fiatalok szexualitásra, intimitásra vonatkozó igényét, de ezt a házasság keretei között tudja csak elképzelni.

5 2000-es évek eleje – a házasság halogatása
Az együttélés és a házasság erősebben kapcsolódik az érzelmekhez. Létrejövő párkapcsolat: jó lesz-e arra a célra, amire éppen párt keres a fiatal (Futó kaland? Barátság? Szórakozás? Együttélés? Családalapítás? Másik típus: kit enged be a fiatal a már meglévő egzisztenciájába? A meglévő életformához keresnek partnert.

6 Könnyebb, vagy nehezebb párt találni napjainkban, mint az 1970-es években volt?
1970-es évek: a párválasztás terén is hiánygazdaság. Azt „veszünk”, amit találunk. Célorientált keresés a közös egzisztencia teremtésére. 2000-es évek: a párválasztás terén is fogyasztói társadalom. Megszoktuk a válogatási lehetőségeket. Megnőttek az igények. Mindig „van másik”. Nem annyira célorientált a keresés (sokféle cél!)

7 Ismerkedés a 70-es években
Ifjúsági klubok Amatőr művészeti csoportok KISZ szervezetek Munkahelyek Iskolák

8 Az ifjúsági klub mozgalom
Az 1960-as évek spontán klubszerveződései elsősorban a beatzene mentén. A KISZ, a művelődési intézmények, az iskolák, a vállalatok helyet adtak az „ifjúság kulturált szabadidő eltöltésre való nevelésének”.

9 Az 1970-es években a fiatalok egyik legfőbb szórakozási –időtöltési helye lett a klub.
Miért jártak a fiatalok az ifjúsági klubokba? (Gáspár Judit és Nonn Vera kutatása, 1974) társkeresés, párválasztás barátkozás társas szórakozás Ismeretelsajátítás Az 1973/74-es tanévben pl. a budapesti középiskolások fele klubtag volt.

10 A klubmozgalom elsorvadása
Az 1970-es évek végére a politika felismeri, hogy a klubok a fiatalok befolyásolásának fontos színterei lehetnek. Központi irányítás, átpolitizálás elindul a sorvadás.

11 Amatőr művészeti csoportok
Vitányi Iván kutatásai alapján az 1970-es évek végére ember vett részt az amatőr művészeti csoportok tevékenységében. A fiatalok kb. 20 %-a.

12 Ismerkedés napjainkban
Igen széles szórakozási skála. DE: Befelé zárt baráti kapcsolatok. A felsőoktatás tömegesedése, egyúttal szétdarabolódása. Munkanélküliség, kisebb létszámú munkahelyek, munkahelyi mobilitás.

13 Internetes társkeresés
Több, mint 100 általános internetes társkereső portál. További speciális portálok, pl. Keresztény-nemzeti; Macskástárs; Társkereső teltkarcsú lányoknak; Játékkedvelők stb. Fele-fele arányban ingyenesek, illetve néhány ezer forintos regisztrációs díjas. Több a férfiak száma, mint a nőké. Minden életkori csoport. Minden igényre lehet keresni és van ajánlkozó.

14 A társkeresők fő típusai
Kalandot keresők: vagy leírják, vagy a jelentkezők tudtára adják, hogy csak és kizárólag szexuális kapcsolatot, kalandot keresnek. Kalandorok: nem saját identitással jelentkeznek be, szórakoznak másokkal. Gyakran szexuális perverzióik kiélésére törekednek. Bátortalanok: a valódi világban nem mernek kezdeményezően fellépni. Net-koldusok: érzelmi lejmolók. Valódi kapcsolatkeresők.

15 Mit hoz a jövő?

16 Felszínesebb emberi-, baráti- és társkapcsolatok?
„Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt a tényt, hogy a fiatal felnőttek világában nem divatos ma a ‘lelkizés’, az egyéni élményvilág megtárgyalása, közrebocsátása. A fiatalok véleményeiket és preferenciáikat nyilvánítják, ez nem csak megengedett csoportjaikban, de egyenesen megkívánt is, a csoport azt is igényli, hogy ezek egyéni színezetűek, karakterisztikusak legyenek. A hangsúly azonban az aktivitáson, az együttes élményen van. A közös aktivitás nyomán a fiatal felnőttek között a nem verbális kommunikációs csatornák fejlettek.” (Buda Béla, 1974)

17 Nem jó az embernek egyedül
Nem jó az embernek egyedül.„ Keresem Őt, az Egyetlent, aki számára fontos az őszinteség, hűség, hazaszeretet és a hit. Bízom benne, hogy megtalálom. (27 éves lány) Imádom a zenét, a narancsot, a kéket, a napraforgót, a kék rózsát, a narancssárgát, a finom kajákat, a paradicsomot, az epret mindenféle formátumban, Paulo Coelho-t, a sorozatokat, a hidakat, a barátaimat, a pörgést, a jó bulikat, a spinninget, az ölelést, a gyertyákat, a nagy alvásokat, a kutyámat,az ásványvizet, a müzlit, a reggeli kakaót, a Szex on the beach-et,meg a bor-almát, meg a sört is, a jazzt, az értelmes embereket, Fülest, az apró müttyöket, a mosolygást, a jó poénokat, az ezüst ékszereket, az egyszerű dolgokat, a nagy beszélgetéseket, a jó filmeket,a Túró Rudit, Kínát, Bözsit, a kihívásokat, az életemet, amit nem cserélnék el senkivel, és azt ahogy élem, amit nem adnék fel semmiért, és senkiért!!! (22 éves lány) Eljutottam arra a pontra, hogy mostmár a másik felemet keresem. Addig se vagyok semmi jónak elrontója Ehhez néhány támpontot azért adnék: színház, mozi (persze otthon is szívesen nézek JÓ filmeket), utazás, kirándulás, séta, koncertek, salsa, buli, egy jó bor hozzávalókkal, biliárd, bowling és bármi, ami nem extrém sport és nem hozza elő a tériszonyomat. Viszont néha még én is kifáradok, és olyankor jólesik egy kis semmittevés, lustálkodás. Aki ezekben nem tud társ lenni (salsa kivétel lehet ), az, kérem, ne írjon. (28 éves lány)

18 Ebben a rohanó világban sajnos nincs idő sokszor eljárni szórakozni, ismerkedni, ezért vagyok én is itt Magamat én is csak leginkább közhelyekkel tudnám illetni, normális, igyekvő srác vagyok, aki úgy hiszi, kitartással sok mindent el lehet érni; Ha felkeltettem az érdeklődésedet, kedves és életvidám lány vagy, várom a leveled. (25 éves férfi) Nem nagyon hiszek a netes ismerkedésben, de próbálkozok ... hiszen ha nem veszel egyetlen lottószelvényt sem, akkor biztosan nem nyersz. (30 éves férfi) A nők nem szeretik az ordító majmokat, se a bólogató kiskutyákat. Azt szeretik ha csendben lépked mellettük a tigris. (28 éves férfi) Ez az a rész ahol szépeket és különleges dolgokat írhatnék magamról.... Fontosak ezek a sorok mert sajnos csak ezek alapján és pár kép után tudunk ítélni, elönteni tetszik-e találkozok-e vele! Épp ezért nem írok ide többet pedig kellene, és épp ez az hogy kellene.... Ismerj meg kicsit, ne a fenti sorok után ítélj, mert lehet pont átszaladsz a sok levél sok sor közt egy olyan ember felett aki talán életen át boldoggá tehetne. (26 éves férfi)


Letölteni ppt "Tóth Olga MTA Szociológiai Kutatóintézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések