Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arthur király, Merlin és a Szent Grál. Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arthur király, Merlin és a Szent Grál. Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik."— Előadás másolata:

1 Arthur király, Merlin és a Szent Grál

2 Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik hozzá.

3 E szerint Arthur Uther Pendragonnak és Igrain királynőnek a fia. Uther Merlin varázsló segítségével egy éjszakára felvette Igrain férjének alakját, hogy egy éjszakát eltölthessen a királynővel. Merlinnek mindössze egy kérése volt: a születendő fiút elvigye és felnevelhesse. A fiút Arthurnak keresztelte, és egy lovagra bízta.

4 Az Excalibur fontos eleme az Arthur- legendáknak. Ez egy varázslatos kard, amely évek óta egy sziklában pihenve vár arra, hogy a valódi király kihúzza onnan. Sokak próbálkozása után Arthur kihúzta a kardot, ezt követően az emberek hűséget fogadnak neki, és királlyá koronázzák.

5 A "Camelot" név a XII. századi francia költõ, Chrétien de Troyes-tól származik.

6 Camelotról, az aranyvárosról szóló legendák, ahol béke és egyetértés uralkodik, elõször a középkorban ragadták meg az emberek képzeletét, amikor háborúk és járványok pusztítottak.

7

8 A kerekasztal lovagjai és a Grál A legtöbb legenda szerint a Grál őrzésére különleges templomot vagy várat építettek. Sokak szerint aki a szent kehelyből iszik, annak örök élete lesz.

9

10 Merlin verset diktál. (Illusztráció egy 13. századi francia kódexből) Az Arthur-mondák talán legkülönösebb és legrejtélyesebb alakja Merlin. A legenda szerint anyja hétköznapi lány volt, apja egy inkubus, egy gonosz szellem. Apja révén jutott hozzá Merlin természetfeletti képességeihez, minek révén környezete varázslónak tekintette.

11 A legenda szerint utolsó nagy ütközete után a haldokló királyt a titokzatos Avalon szigetére vitték. A szerzetesek úgy tartják, hogy az Artúr és felesége, Guinevere maradványait találták meg 1190-ben Glastonburyben.

12

13


Letölteni ppt "Arthur király, Merlin és a Szent Grál. Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések