Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arthur király, Merlin és a Szent Grál

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arthur király, Merlin és a Szent Grál"— Előadás másolata:

1 Arthur király, Merlin és a Szent Grál

2 Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt
Arthur király a legenda szerint az V-VI. században élt. Létezése nem bizonyított, ám hatalmas mondakör kapcsolódik hozzá.

3 Elsõként a XII. századi kelta eredetû történetíró, Geoffrey of Monmouth foglalta össze Artúr élettörténetét. E szerint Arthur Uther Pendragonnak és Igrain királynőnek a fia. Uther Merlin varázsló segítségével egy éjszakára felvette Igrain férjének alakját, hogy egy éjszakát eltölthessen a királynővel. Merlinnek mindössze egy kérése volt: a születendő fiút elvigye és felnevelhesse. A fiút Arthurnak keresztelte, és egy lovagra bízta.

4 Az Excalibur fontos eleme az Arthur-legendáknak
Az Excalibur fontos eleme az Arthur-legendáknak. Ez egy varázslatos kard, amely évek óta egy sziklában pihenve vár arra, hogy a valódi király kihúzza onnan. Sokak próbálkozása után Arthur kihúzta a kardot, ezt követően az emberek hűséget fogadnak neki, és királlyá koronázzák.

5 A "Camelot" név a XII. századi francia költõ, Chrétien de Troyes-tól származik.

6 Camelotról, az aranyvárosról szóló legendák, ahol béke és egyetértés uralkodik, elõször a középkorban ragadták meg az emberek képzeletét, amikor háborúk és járványok pusztítottak.

7

8 A kerekasztal lovagjai és a Grál
A legtöbb legenda szerint a Grál őrzésére különleges templomot vagy várat építettek. Sokak szerint aki a szent kehelyből iszik, annak örök élete lesz.

9

10 Az Arthur-mondák talán legkülönösebb és legrejtélyesebb alakja Merlin
Az Arthur-mondák talán legkülönösebb és legrejtélyesebb alakja Merlin. A legenda szerint anyja hétköznapi lány volt, apja egy inkubus, egy gonosz szellem. Apja révén jutott hozzá Merlin természetfeletti képességeihez, minek révén környezete varázslónak tekintette. Merlin verset diktál. (Illusztráció egy 13. századi francia kódexből)

11 A legenda szerint utolsó nagy ütközete után a haldokló királyt a titokzatos Avalon szigetére vitték. A szerzetesek úgy tartják, hogy az Artúr és felesége, Guinevere maradványait találták meg 1190-ben Glastonburyben.

12

13


Letölteni ppt "Arthur király, Merlin és a Szent Grál"

Hasonló előadás


Google Hirdetések