Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az öregkor. Az öregedés jellemzői Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki eltérések egyensúlyban vannak, a testi-lelki aktivitás megmarad.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az öregkor. Az öregedés jellemzői Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki eltérések egyensúlyban vannak, a testi-lelki aktivitás megmarad."— Előadás másolata:

1 Az öregkor

2 Az öregedés jellemzői Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki eltérések egyensúlyban vannak, a testi-lelki aktivitás megmarad. Kóros öregedésről akkor beszélünk, ha a testi- lelki egyensúly felbomlik, a fiziológiás történések diszharmonikussá válnak, a lelki folyamatok torzulnak

3 Fiziológiás elváltozások Az izmok súlya és ereje 30%-al csökken, idegrostok száma az idegtörzsben megfogyatkozik, az agy súlya az átlagos 1400 gr-ról 1060gr-re csökken, a vese kiválasztó egységei felére csökkennek, a nyelven az ízlelő bimbók száma csökken, 30%-ra esik vissza romlik a látás és a hallás, a tüdő vitálkapacitása, átlagosan a felére csökken a testben áramló vér mennyisége a felére csökken, az idegrostok ingerültvezetésének sebessége 15- 20 %- kal csökken,

4 Fiziológiás elváltozások lelassul: az ingerekre adott válaszok, a megnyúlik a reakcióidő. stresszhatásokra bekövetkező változások és eltérések helyreállítása lassúbbá és mindinkább pontatlanabbá válik. a sejtek folyamatosan elhalnak, a szervek, a szövetek működése megváltozik.

5 Mentális (pszichés) változások bölcsebbé válunk, érzelmeink elmélyülnek, lelki életünk gazdagodik önmagunkra találhatunk önzetlenebbé válhatunk élvezhetjük a nagyszülőiség örömeit a világ kitárul előttünk késztetéseink, törekvéseink tisztultabbak, célzottabbak lesznek Edzettebbek leszünk.

6 Élelmezés, étrend Kultúrált étkezési körülmények biztosítása. megfelelő időben ~ minőségben ~ mennyiségben ~ módon napi többszöri kevés mennyiségű, könnyen emészthető és fogyasztható, tápanyagokban gazdag Az idős ember kevésbé érez szomjúságot, ezért a folyadékhiány (a kiszáradás) veszélye igen nagy, zavart tudatállapotot, betegséget idézhet elő.

7 Öltözködés Lehetőleg természetes alapanyagból! Figyelembe kell venni az egyén: korát egészségi állapotát szokásait, hagyományait A keringés kapacitásának csökkenése miatt a szűk ruházat és lábbeli kerülendő! Az idős embereknél a körkörös gumival ellátott harisnya, zokni vagy alsóruha elszorítja az ereket, tovább rontva az amúgy is gyengült keringési funkciókat. A keringés kapacitásának csökkenése miatt az idős ember fázékonyabb. A lábbeli legyen csúszásmentes, stabilan tartsa a lábat, szellőzzön!(biztonság)

8 Egészségügyi ellátás Eszközei: gyógyító-megelőző tevékenység higiénés tevékenység Feladatai: alapápolási feladatok rendszeres orvosi felügyelet gyógyszer- és gyógyászati- segédeszköz ellátás szakorvosi ellátás kórházi ápolás

9

10


Letölteni ppt "Az öregkor. Az öregedés jellemzői Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki eltérések egyensúlyban vannak, a testi-lelki aktivitás megmarad."

Hasonló előadás


Google Hirdetések