Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információtechnológiai alapismeretek. Mi az információ? Az információ adat, hír, ismeret, üzenet. Egy üzenet előfordulásának valószínűségétől függ. Az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információtechnológiai alapismeretek. Mi az információ? Az információ adat, hír, ismeret, üzenet. Egy üzenet előfordulásának valószínűségétől függ. Az."— Előadás másolata:

1 Információtechnológiai alapismeretek

2 Mi az információ? Az információ adat, hír, ismeret, üzenet. Egy üzenet előfordulásának valószínűségétől függ. Az információtartalom egysége a bit. Ez az információ legkisebb mértékegysége, tovább nem bontható. Ez az információ legkisebb mértékegysége, tovább nem bontható. Egy bit információ értéke 0 vagy 1.

3 A bit többszörösei: 1 B (byte) = 8 bit 1 KB (kilobyte) = 1024 byte 1 MB (megabyte) = 1024 KB 1 GB (gigabyte) = 1024 MB 1 TB (terabyte) = 1024 GB 1 PB (petabyte) = 1024 TB 1 EB (exabyte) = 1024 PB

4 Információtovábbításhoz olyan jeleket (kódokat) használnak, amelyek az információt küldő („adó”) és fogadó („vevő”) egyaránt ismer és amelyekből az üzenet egyértelműen visszaalakítható. Az információtovábbítás eszközei:  Vezetékes: távíró, telefon, fax.  Vezeték nélküli: rádió, televízió, mobiltelefon.  Vezeték nélküli: rádió, televízió, mobiltelefon.

5 Az információ tárolása Az információt 2 formában tárolhatjuk: –Fizikai –Elektronikus. Az információt többféle módon sokszorosíthatjuk (nyomtató, fénymásoló, stb.)

6 A NEUMANN-elvű számítógépek A számítógépek az adatfeldolgozást elektronikusan végzik. A megoldandó problémákat a lehető legegyszerűbb lépésekre fel kell bontani. A műveletek elvégzésére a számítógép a kettes számrendszert használja.

7 ALAN MATHISON TURING (1912-1954) munkássága alapján tudjuk, hogy egy gép tetszőleges műveleteket is képes elvégezni alapműveletek segítségével. A számítógépen belül a műveletek végrehajtásának irányításáéert a központi műveletvezérlő egység (CPU:Central Processing Unit) a felelős.

8 Az adatok és utasítások a belső memóriában helyezkednek el, a CPU innen veszi az utasítást, a hozzá tartozó adatokat, és a műveletek eredményét is ide helyezi el A nagyobb mennyiségű adatok tárolására külső tárolóeszközt használnak Ezeknek az elvárásoknak megfelelő gépeket nevezik Neumann-elvű számítógépeknek. Nevét Neumann János-ról kapta (1903-1957).

9 ENIAC számítógép


Letölteni ppt "Információtechnológiai alapismeretek. Mi az információ? Az információ adat, hír, ismeret, üzenet. Egy üzenet előfordulásának valószínűségétől függ. Az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések