Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információtechnológiai alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információtechnológiai alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Információtechnológiai alapismeretek

2 Mi az információ? Az információ adat, hír, ismeret, üzenet.
Egy üzenet előfordulásának valószínűségétől függ. Az információtartalom egysége a bit. Ez az információ legkisebb mértékegysége, tovább nem bontható. Egy bit információ értéke 0 vagy 1.

3 A bit többszörösei: 1 B (byte) = 8 bit 1 KB (kilobyte) = 1024 byte
1 MB (megabyte) = 1024 KB 1 GB (gigabyte) = 1024 MB 1 TB (terabyte) = 1024 GB 1 PB (petabyte) = 1024 TB 1 EB (exabyte) = 1024 PB

4 Információtovábbításhoz olyan jeleket (kódokat) használnak, amelyek az információt küldő („adó”) és fogadó („vevő”) egyaránt ismer és amelyekből az üzenet egyértelműen visszaalakítható. Az információtovábbítás eszközei:  Vezetékes: távíró, telefon, fax.  Vezeték nélküli: rádió, televízió, mobiltelefon.

5 Az információ tárolása
Az információt 2 formában tárolhatjuk: Fizikai Elektronikus. Az információt többféle módon sokszorosíthatjuk (nyomtató, fénymásoló, stb.)

6 A NEUMANN-elvű számítógépek
A számítógépek az adatfeldolgozást elektronikusan végzik. A megoldandó problémákat a lehető legegyszerűbb lépésekre fel kell bontani. A műveletek elvégzésére a számítógép a kettes számrendszert használja.

7 ALAN MATHISON TURING ( ) munkássága alapján tudjuk, hogy egy gép tetszőleges műveleteket is képes elvégezni alapműveletek segítségével. A számítógépen belül a műveletek végrehajtásának irányításáéert a központi műveletvezérlő egység (CPU:Central Processing Unit) a felelős.

8 Az adatok és utasítások a belső memóriában helyezkednek el, a CPU innen veszi az utasítást, a hozzá tartozó adatokat, és a műveletek eredményét is ide helyezi el A nagyobb mennyiségű adatok tárolására külső tárolóeszközt használnak Ezeknek az elvárásoknak megfelelő gépeket nevezik Neumann-elvű számítógépeknek. Nevét Neumann János-ról kapta ( ).

9 ENIAC számítógép


Letölteni ppt "Információtechnológiai alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések