Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt"— Előadás másolata:

1 Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt
Bese Antal 2006.

2 1. Bevezetés Számítógépes adattárolás fájlokban.
Az egész adatbázist egy fájlban (Pl.: Access, Interbase,és a legtöbb SQL adatkiszolgáló) Az adatbázis felbontva táblákra, indexekre, ... (Pl.: Paradox, dBase) adatbázis könyvtárak táblák fájlok

3 Bevezetés folyt. A Delphi adatbázis-alkalmazások nem közvetlenül kommunikálnak az adatbázisokkal, hanem valamilyen adatbázismotoron keresztül érik el az adatbázist. Delphi alatt a Borland Database Engine (BDE), és a Microsoft ActiveX Data Objects (ADO) használata terjedt el.

4 2. BDE (Borland Database Engine)
Számos adatforrást kezel, elérésüket közvetlen módon valósítja meg. pl. dBase, FoxPro, Access, ... Kapcsolatot tud létesíteni olyan adatbázis-kiszolgálókkal, mint az Oracle, DB2, Sybase, sőt kapcsolatba tud lépni ODBC meghajtókkal is (ekkor inkább az ADO-t használjuk). Kifinomult cache-kezelés, stb..

5 3. Ado (Microsoft ActiveX Data Objets)
Microsoft fejlesztés... A MS OLE Db adatelérési technológián alapul, amely elérést biztosít relációs és nem-relációs adatbázisokhoz, levelezési és fájlrendszerekhez, és egyedi üzleti objektumokhoz. Nem igényli a BDE könyvtárait, de szükségesek hozzá az ADO/OLE DB futás idejű csomagjai (Windows 2000-től felfelé).

6 4. Hordozhatóság Ha a BDE-megközelítést választjuk az adatbázis eléréséhez, akkor mindenkféleképpen telepítenünk kell a már megírt adatbázis-kezelő alkalmazásunk mellé a BDE-t is. Éppen ezért érdemes valamilyen telepítés-előkészítő programot használnunk (Pl.: InstallShield, Inno Setup, ...).

7 Hordozhatóság folyt. Ezek a programok könnyen konfigurálhatóak,
segítségükkel a felhasználó zökkenőmentesen telepítheti a BDE-t A Delphi különféle licenszei foglalkoznaka BDE terjeszthetőségével - "elvileg" szabadon terjeszthető). Az ADO ehhez képest nem igényel semmilyen új telepítést.

8 5. Az adatbázis létrehozása
Az adatbázis létrehozásának legegyszerűbb módja a Delphi 5-el szállított Database Desktop utility használata. Első lépésként egy alias (másodlagos) nevet kell létrehoznunk, ami egy elérési utat jelent Második lépésként pedig az adatbázisunkhoz tartozó táblákat kell megkonstruálnunk.

9 6. A Delphi adatbázis-komponensei
A komponenspaletta Data Acces (Adatelérés) lapján találhatóak azok az összetevők, amelyekkel a BDE-központú adatbázisokat használhatjuk. Legtöbbjük nem látható komponens (adatkapcsolatok, táblák, lekérdezések, ...). Az adatok megjelenítésére szolgáló komponenseket a Data Controls lapon találjuk.

10 7. Adatelérés a Delphiben
Az adatbázis eléréséhez mindenféleképpen szükségünk van egy adatforrásra, melyet a DataSource kompomenssel adhatunk meg. A DataSource nem közvetlenül az adatbázisra, hanem egy DataSet (Adatkészlet) nevű komponensre hivatkozik (pl. egy tábla, lekérdezés, tárolt eljárás, … , ADO, InterBase vagy más egyéni adatkészlet).

11 8. Megvalósítás Amint elhelyeztünk egy adatkészletet a formon, a DataSource komponens DataSet tulajdonságával hivatkozhatunk rá. Segítség: az Object Inspector megadja az elérhető adatkészletek listáját.

12 9. A „Table” komponens Az egyik legegyszerűbb módszer, hogy egy már meglévő adattáblánk tartalmát elérjük. A komponens DatabaseName tulajdonságával kapcsolhatjuk össze az adatbázisunkkal. Egy elérési utat, vagy egy fiktív alias nevet (másodnév) kell megadnunk Az elérhető adatbázisokat szintén megjeleníti az Object Inspector. A TableName tulajdonságban adhatjuk meg a megjeleníteni kívánt adattábla nevét.

13 10. A „Query” komponens Nagyon hasonló a Table-höz
Az SQL nyelven alapuló lekérdezések megvalósításra használhatjuk. A Table komponenssel ellentétben, csak a Database tulajdonságát kell állítanunk (a Tablename tulajdonságnak itt nem is lenne értelme).

14 11. Lekérdezések használata - a Query komponens
A lekérdezést a Query komponens Sql tulajdonságában tudjuk definiálni. Query1.Sql.Add('SELECT * FROM tabla;'); A beírt lekérdezést letörölhetjük: Query1.Clear; Lekérdezés lefuttatása Query1.Open; Lekérdezés lezárása Query1.Close;

15 12. Az adatkészlet Az adatkészletünknek többféle állapotai lehetnek, attól függően, hogy éppen milyen műveletet hajt(ott)unk rajta végre. Az éppen aktuálisat a State tulajdonság jelöli, érdekesebb példák: dsBrowse - az adatkészlet normál böngésző üzemmódban van, dsEdit - az adatkészelt szerkesztő üzemmódban van, dsInsert - új rekordot készülünk beszúrni (pl. az insert metódussal), dsInactive - az adatkészlet le van zárva.

16 13. Összefoglalás - adatok elérése
Adatbázis létrehozása Tervezési időben Futási időben Adatforrás összekapcsolása az adatbázissal DataSource DataSet Adatbázis komponensek Databasename + Tablename

17 14. Adatok megjelenítése A megszokott Windows-os adatkezelő komponensek nagy részének létezik olyan megfelelője, mely valamilyen módon kapcsolatban áll egy adatbázissal. Érdemes áttanulmányozni a komponenspaletta Data Controls (Adatvezérlők) lapját. Ezeket a komponenseket találhatjuk ott: DBGrid, DBNavigator, DBText, DBEdit, DBMemo, DBImage, DBListBox, DBComboBox, DBCheckBox, DBRadioGroup, DBRichEdit,DBCtrlGrid, DBChart.

18 Adatok megjelenítése folyt.
Egy új vezérlő elem. DBNavigator - egy olyan gombgyűjtemény, amellyel könnyen mozoghatunk az adataink között, és adhatunk ki rájuk vonatkozó utasításokat (szerkesztés - edit, mentés - post, stb).

19 15. Adatmezők elérése Field komponens (TField osztály egy példánya)
a Delphi a adatfüggő vezérlői közvetlenül az adatbázis mezőire vonatkozó Field obejktumokhoz kapcsolódnak. Amikor adatkészletet nyitunk meg, akkor a Delphi automatikusan létrehozza őket már futási időben. A táblák és lekérdezések ezeket a mezőket a Fields tulajdonságban tárolják (lényegében egy tömbben).

20 Adatmezők elérése folyt.
Pl. az elérésre: Table1.Fields[0].AsString Table1.FieldByName('mezo_neve').AsString Table1.['mezo_neve'].AsString

21 16. Tervezési tipp - az Adatmodul használata
Eddig egy adatbáziskezelő program fejlesztése során az adatelérési és adatfüggő vezérlőket is felpakoltuk a formra. Ez egy egyszerű program esetén elég, DE egy összetettebb/bonyolultabb feladatnál nagyon bonyolítja a dolgunkat (konzisztens tárolás, ...) Ötlet: a nem látható vezérlőket tegyük egy tárolóba - adatmodul (TDataModul osztály).

22 Tervezési tipp - az Adatmodul használata folyt.
Csak tervezési időben létezik. Fő felhasználási területe - adatelérési komponensek több form közötti megosztása. Létezik egy ún. adatdiagram nézete, ahol alapvető UML-elemekkel találkozhatunk.

23 vége.


Letölteni ppt "Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések