Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok."— Előadás másolata:

1 A számítógép alapegységei

2 A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok tárolására szolgál. A számítógéppel való kapcsolattartáshoz bemeneti egység (input) és az eredményt kijelző kimeneti egység (output) szükséges.

3 A házban található alkatrészek : - processzor - alaplap - memória - háttértárak - tápegység - bővítőkártyák

4 CPU (Central Processing Unit): Központi Feldolgozó Egység => PROCESSZOR: Ez a számítógép,,agya’’, amely a gép tevékenységét irányítja. Rajta keresztül kapcsolódik össze a számítógép valamennyi része. A CPU végzi az adatokkal kapcsolatos számítási műveleteket is.

5 MEMÓRIA: Az információ – adatok és programok – tárolására alkalmas. ROM (Read only Memory): Csak olvasható memória, melyben a gép indulásakor lefutó rendszerprogramok találhatók meg. RAM (Random accress Memory): Olvasható és írható memória, melyben a gépben lefutó felhasználói programok és adatok találhatók meg.

6 ALAPLAP: A számítógép egységeinek összeköttetését biztosító speciális egység. Az alaplapon találhatók a gép legfontosabb elemei: A processzor és a memória

7 BOOT „BÚTOLÁS”: Az a folyamat, amikor a számítógépet elindítjuk: - operációs rendszer beindítása - ROM-ban lévő program végrehajtása

8 PERIFÉRIÁK INPUT (bemeneti) egységek: Ezeken keresztül az adat a számítógépbe juthat. Pl.: egér, billentyűzet, scanner… OUTPUT (kimeneti) egységek: Ezeken keresztül az adat a számítógépből a külvilágba juthat. Pl.: nyomtatók, monitorok…

9 HÁTTÉRTÁR: Az a memóriaterület, ahol adatainkat tároljuk. Többféle csoportosítása létezik: 1.- hordozható (floppy, CD, DVD) - beépített (winchester) 2. - mágneses rögzítésű (winchester, floppy) - optikai tárolású (CD, DVD)

10 Winchester = merevlemez - Feladata a sokszor használatos programok illetve adatok tárolása. - S az adtok gyors hozzáférésének biztosítása Ugyanúgy meg kell formázni, mint a hajlékonylemezt (floppyt), de ezt manapság már megformázva vásárolhatók. A formázás során alakulnak ki a sávok és a szektorok. Az adatok ezekben a szektorokban helyezkednek el, melynek visszakereséséről a FAT (File Allocation Table vagyis Fájl Hozzárendelési Tábla) gondoskodik.

11 FAT: Az operációs rendszerbe beépített rendszer. A FAT-ben tárolódnak az adathordozón lévő fájl nevek, a hozzájuk tartozó attribútumokkal (méret, elhelyezkedés, szabad terület)


Letölteni ppt "A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések