Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése."— Előadás másolata:

1 Arab, iszlám kultúra,művészet

2 Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése

3 Granadai Alhambra a cordobai építészet műemléke Az iszlám építészet merített a perzsa, bizánci, egyiptomi, római hagyományokból, és ezeket saját művészetévé gyúrta össze.

4 Az iszlám vallás gyakorlásának színtere A VII-XVI. században az iszlám nagy világhatalmat egyesítettett, Spanyolországtól Indiáig uralkodott. Az iszlám népeinek lényegében csak Építészete és díszítóművészete van.

5 A csillagászat terén fontos közvetítő szerepet játszottak az arab tudósok. Tudományok áttekintése

6 Asztrolábium Az arab csillagászok egyik nélkülözhetetlen eszköze az asztrolábium volt. Világhírűek voltak az arab földrajztudósok is.

7 Az arab orvoslás Az arab orvoslás az indiai, perzsa, babiloni, szír, egyiptomi, zsidó keresztény ismeretekeretek gyűjtőmedencéje volt. Az első orvosi főiskolát Dzsondiszaparban hozták létre.

8 Oroszlános udvar Alhambrában

9 Granada Az Omajádok által emelt mecset, amelyet al-Valid kalifa építtetett között.

10 Az iszlám művészet jellegzetes motívumai Az ornamentális művészet néhány jellegzetes motívuma

11 Arab népi hangszerek Az iszlám zenéje lényegében énekes művészet. Az arab népi hangszerek közül a legnépszerűbb az ‘UD, rövidnyakú, rezonáló testtel és húrtartó lábbal. A zurna (Perzsa:surnay) fából készült keleti nádnyelves fúvós hangszer, legkorábbi leírása a 10,. században, Al-Fárábinál található. Az iszlám hatása alá került népeknél, Közel-Keleten, a Balkánon, Észak- Afrikában, Indiában ezen kívül kKínában terjedt el.

12 Irodalom A VI-VII. századból kizárólag a költészet emlékei maradtak meg. Az első fennmaradt, teljes prózai mű a KORÁN, amely tartalmával és nyelvével minden későbbi arab irodalmi mű példaképeként szolgált. A VII. században az arab próza jelentős műfaja az abad-irodalom, amely kezdetben udvari szertartáskönyvet jelent. Az ezeregyéjszaka meséi – ‘Ezer éjszaka és egy éjszaka könyve’ A mesék eredete a középkori Arábiába és Perzsiába nyúlik vissza.


Letölteni ppt "Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések