Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése."— Előadás másolata:

1 Arab, iszlám kultúra,művészet

2 Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése

3 Granadai Alhambra a cordobai építészet műemléke Az iszlám építészet merített a perzsa, bizánci, egyiptomi, római hagyományokból, és ezeket saját művészetévé gyúrta össze.

4 Az iszlám vallás gyakorlásának színtere A VII-XVI. században az iszlám nagy világhatalmat egyesítettett, Spanyolországtól Indiáig uralkodott. Az iszlám népeinek lényegében csak Építészete és díszítóművészete van.

5 A csillagászat terén fontos közvetítő szerepet játszottak az arab tudósok. Tudományok áttekintése

6 Asztrolábium Az arab csillagászok egyik nélkülözhetetlen eszköze az asztrolábium volt. Világhírűek voltak az arab földrajztudósok is.

7 Az arab orvoslás Az arab orvoslás az indiai, perzsa, babiloni, szír, egyiptomi, zsidó keresztény ismeretekeretek gyűjtőmedencéje volt. Az első orvosi főiskolát Dzsondiszaparban hozták létre.

8 Oroszlános udvar Alhambrában

9 Granada Az Omajádok által emelt mecset, amelyet al-Valid kalifa építtetett 706-714 között.

10 Az iszlám művészet jellegzetes motívumai Az ornamentális művészet néhány jellegzetes motívuma

11 Arab népi hangszerek Az iszlám zenéje lényegében énekes művészet. Az arab népi hangszerek közül a legnépszerűbb az ‘UD, rövidnyakú, rezonáló testtel és húrtartó lábbal. A zurna (Perzsa:surnay) fából készült keleti nádnyelves fúvós hangszer, legkorábbi leírása a 10,. században, Al-Fárábinál található. Az iszlám hatása alá került népeknél, Közel-Keleten, a Balkánon, Észak- Afrikában, Indiában ezen kívül kKínában terjedt el.

12 Irodalom A VI-VII. századból kizárólag a költészet emlékei maradtak meg. Az első fennmaradt, teljes prózai mű a KORÁN, amely tartalmával és nyelvével minden későbbi arab irodalmi mű példaképeként szolgált. A VII. században az arab próza jelentős műfaja az abad-irodalom, amely kezdetben udvari szertartáskönyvet jelent. Az ezeregyéjszaka meséi – ‘Ezer éjszaka és egy éjszaka könyve’ A mesék eredete a középkori Arábiába és Perzsiába nyúlik vissza.


Letölteni ppt "Arab, iszlám kultúra,művészet. Az arab kultúraterjedése Térkép beillesztése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések