Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kontinensek állatai Project-hét KKI-Darány

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kontinensek állatai Project-hét KKI-Darány"— Előadás másolata:

1 Kontinensek állatai Project-hét KKI-Darány
Készítette: Cseresznyés Géza 2003.november Alsó -tagozat

2 Kontinensek állatai Készítsétek elő a feladatlapot !
Kezdődjön a munka !

3 Kontinensek A kontinensek nagy szárazföld darabok melyeket óceánok fognak közre . Mi is ezeken a szárazföld darabokon élünk , barátainkkal , az állatokkal együtt .

4 Kontinensek Itt a Föld kontinenseit látod:

5 Kontinensek Azt fogjuk megvizsgálni ,

6 Kontinensek Hogy melyik kontinensen ,

7 Kontinensek Milyen állatok élnek !

8 Kontinensek Mik a legjellemzőbb tulajdonságaik !

9 Ázsia A legnagyobb kontinens !

10 Szibériai tigris Neofelis tigris altaica
Életmód, táplálkozás: Magányosan élő állat, ragadozó életmódot folytat, s étlapján szinte mindenféle állat szerepel, amit csak be tud cserkészni, le tud teríteni. Hatalmas testméretei és ebből következő testi ereje miatt természetes ellensége nemigen van, az ember az egyetlen ellensége.

11 Fekete párduc Panthera pardus var. melanotica
Hat hónapig szoptatja kicsinyeit, amelyek másfél vagy kétéves korukban válnak függetlenné, egy évvel késöbb pedig ivaréretté. Fogságban 23 évig élhet, s jól szaporodik, gyakran több nemzedéken át.

12 Óriáspanda Az óriáspanda a többi medvével ellentétben, melyek sok húst is fogyasztanak, kizárólag növényevő. Bambusszal táplálkozik, amit ülve fogyaszt el.

13 FEKETE PÓKMAJOM (Atales paniscus)
Hosszú végtagjai és fogófarka van, testhossza eléri a 43 cm-t, farka 50 cm fölött van, súlya 5 kg is lehet.

14 OLDJÁTOK MEG AZ 1-es ÉS AZ 1.a FELADATOKAT !
ÁZSIA FELADATMEGOLDÁS OLDJÁTOK MEG AZ 1-es ÉS AZ 1.a FELADATOKAT ! .

15 EURÓPA .

16 A mi kontinensünk ahol mi is élünk .
EURÓPA A mi kontinensünk ahol mi is élünk . .

17 DÁMSZARVAS vagy DÁMVAD
A dámszarvas az egyik közismert szarvasfaj, évszázadok óta tartják vadaskertekben, s a világ sok állatkertjének népszerû lakói. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén Európától Kis-Ázsián keresztül Iránig élt. Testhossza kb. 1,75 m, vállmagassága 1 m, súlya eléri a 100 kg-ot. .

18 BARNAMEDVE ( Ursus arctos)
A barnamedve mindenevõ, különbözõ bogyókat, diókat, hajtásokat és egyéb növényi részeket fogyaszt, de kisebb állatokat, dögöt, rovarokat, mézet és néha háziállatokat is eszik. Általában 3, de néha 6 apró, 500 g körüli súllyal születõ kölyke a medve téli szállásán születik, ezt nem is hagyják el 4 hónapos korukig. Életük második évében válnak függetlenné. A téli hónapokban, legalábbis részben, alszanak. .

19 UHU ( Bubo bubo ) A legnagyobb európai bagoly. Mintegy kétszer akkora, mint az erdei fülesbagoly. Tollfülei jól láthatók. Sárgásbarna tollazata sötétbarnán sávozott. Nagy szeme narancsvörös. Mezei nyúl és siketfajd nagyságig mindenféle állatot zsákmányol. Hajnalban és alkonyatkor vadászik. .

20 NYÁRI LÚD / Anser anser /
Nagyobb nádas mocsarainkban, széles nádfoltokban az ország területén szétszórtan költ, de száma fogyatkozóban van. Mint természeti érték, szigorúan védett. Vadászata minden idõben tilos. Magyarország egyetlen költõ vadlúdfaja. Vonuló. .

21 FEHÉR GÓLYA ( Ciconia ciconia)
Nagy termetű, erőteljes, Feje, nyaka, teste piszkosfehér. Evezőtollai, nagy szárnyfedői és válltollai fénytelen feketék. Hosszú csőre és lába élénkpiros. Szívesen álldogál fákon, épületeken, sokszor csak fél lábon. Kimért, határozott léptekkel sétál. Szárnycsapása lassú. Gyakran nagy magasságban repül, vagy kifeszített szárnnyal, nagy köröket írva ,szárnycsapás nélkül vitorlázik. .

22 Feladatmegoldás EURÓPA
OLDJUK MEG a 2. és a 2.a. feladatot ! .

23 AFRIKA .

24 OROSZLÁN Pathera leo . A hím oroszlán 2 m hosszúra nõ,farka további 1 m, súlya eléri a 200 kg-ot. Jóval nagyobb, mint a nõstény, és általában látványos sörény díszíti. Az oroszlán valaha Afrika és Dél-Európa kopárabb vidékein nagy területen fordult elõ, keleten Kis-Ázsiában. Arábiában és Indiában. Ma már kihalt elterjedési területe északi részén, kivéve az indiai Girben élõ népességet. A Közel-Keleten még a huszadik században is éltek oroszlánok.

25 NÍLUSI VÍZILÓ Hippopotamus amphibius
. A nílusi víziló egykor Afrika Szaharától délre esõ vidékénnek nagy részén, ahol megfelelõ vízi élõhelyet talált, honos volt. Még a történelmi idõkben is élt a Nílusban (s az ókori egyiptomiak gyakran ábrázolták), a pleisztocén földtörténeti korban pedig még Európában is elõfordult, északon Anglia vonaláig. Elterjedési területe erõsen beszûkült és felszabdalódott, de helyenként még mindig tömeges. Testhosszuk eléri a 4,5 m-t, vállmagasságuk az 1,5 m-t, súlyuk a kg-ot.

26 CSIMPÁNZ (Pan troglodytes)
. A csimpánz maximális testhossza 170 cm, súlya a természetben eléri az 55 kg-ot (fogságban több). A nöstények kisebbek, mint a hímek. Testfelépitésük az emberszabásu majmok közül, leginkább hasonlítható az emberhez. Korábban különbözõ erdõzónákban Nyugat-Afrika nagy részén elõfordult a Szaharától délre, Közép-Afrikában a Zaire folyótól délre volt elterjedésének határa, nyugaton Tanzánia nyugati része.

27 KÉTPUPU TEVE Camelus ferrus bactrianus
. Két tevefaj él: a dromedár vagy egypúpú teve (Camelus dromedarius) és a baktrián vagy kétpúpú teve Száraz vidéken élnek víz nélkül hosszú ideig is kibírják. A szükséges nedvességet zsírtartalékukból és növényekbõl nyerik, köztük sós növényekbõl is. Jellegzetes és sajátos testfelépítésével (párnás talp, zárható orrnyílások, zsír, púp, stb.) a sivatagi, félsivatagi körülmények elviseléséhez alkalmazkodott.

28 Feladatmegoldás AFRIKA
KONTINENSEK Feladatmegoldás AFRIKA . OLDJUK MEG a 3. és a 3.a feladatot !

29 KONTINENSEK AMERIKA .

30 AMERIKAI BÖLÉNY KONTINENSEK
Bison bison . Az amerikai bölényt Észak- Amerikában buffalónak (bivalynak!) hívják. Egykor az egész földrészen ez volt a legnépesebb nagyemlõs, Alaszkától Mexikóig mintegy 50 millió élhetett. Testhossza eléri a 3,5 m-t, farka 50 cm körül van, vállmagassága 2,5 m, súlya meghaladhatja az 1 tonnát, de általában kisebb. Kérõdzõ állat.

31 KONTINENSEK LAMA lama glama . Az újvilági tevefélék képviselõje. Háziasított példányai Peru, Bolívia, Chíle m magas hegyvidékein hasznos segítõi az embernek. Úvilági rokonaiknál kisebb termetûek. Számos színváltozatuk ismert.

32 PÉZSMAKACSA KONTINENSEK
(Cairina moschata) . Az észak-amerikából származik. A perui indiánok háziasították, később Európába is elkerült. A vad példányai fákon fészkelnek.

33 MOSÓMEDVE Procyon lotor
. Eredeti hazája Észak- Amerika, ahonnan prémes állatként hozták be Európába, és csupán néhány kiszökött állattól származnak a földrészen megtelepedett mosómedvék.

34 Feladatmegoldás AMERIKA
. Oldjuk meg a 4. és a 4.a feladatokat !

35 KONTINENSEK - ANTARKTISZ
.

36 ANTARKTISZ a végletek földrésze
Az Antarktiszon él rendkívül sajátos része bolygónknak – földrajzi, természeti és egyéb szempontból egyaránt. Szinte nincs is olyan jellemvonása, amellyel ne hívná fel magára a figyelmet a kontinensek sorában. Az elmúlt 5 millió évben folyamatosan jéggel borított földrész jelenlegi legnagyobb jégvastagsága m. Bolygónk jégkészletének 90%-a itt található, amely a földi édesvíz 70%-át tárolja. .

37 KONTINENSEK - AUSZTRÁLIA
.

38 KOALA . A koala Kelet – Ausztrália erdőiben él, s a legmagasabb fákon oly lassan mozog, hogy emiatt „ausztráliai lajhárnak” nevezték el. Minden mozdulatát a legnagyobb óvatosság jellemzi. Csak ritkán hagyja el a fák koronáját. Félig éjjeli állat, mely csak estefelé lát hozzá a táplálkozáshoz.

39 KENGURU . Ritkán hoznak egynél több kölyköt világra egyes kenguruk jelentős nagysága ellenére a nőstények megdöbbentően rövid ideig viselősek, az óriás kenguru pl. csak 39 napig. A születése után 12 órával a fiatal óriás kenguru alig valamivel hosszabb 3 cm-nél. Csaknem 8 hónapon át kizárólag az erszénybe táplálkozik, de már valamivel hamarabb ki- ki dugja hébe- hóba a fejét, de még képtelen a maga erejéből mozogni.

40 HANGYÁSZSÜN Rövid nyakuk fokozatosan megy át zömök, nehézkes testükbe. A felső állkapocs kissé túlér az alsón. A kis, tojásdad orrlyukak a csőr felsőoldalának csaknem a végénél találhatók, ott, ahol a csőrt bevonó csupasz bőr lágyabbra válik, s így az orrnak némi mozgékonyságot enged. Apró szemeik mélyen ülnek a fej két oldalán. .

41 HANGYÁSZSÜN Jellemző rájuk otromba, tüskékkel és szőrökkel borított testük; henger alakú, fogatlan, csak alsó végén hasított csőrük; rövid farkcsonkjuk ; szabad, tökéletlenül mozgatható ujjaik; valamint hosszúra nyúlt, féregszerű, szájukból messze kiölthető nyelvük. .

42 KACSACSŐRŰ EMLŐS Ez az érdekes állat különösen Délkelet- Ausztráliában és Tasmániában található. Kb. 60 cm hosszú, amiből lapos farkára 14 cm jut. Erős lábának 5 ujját nagy úszóhártyák kötik össze. E lábak igen alkalmasak úszásra és ásásra. Az állat bundája sűrű, durva, ezüstszürke árnyalatú sötétbarna nemezszőrök alkotják, és ezek alatt nagyon puha, szürke gyapjúszőrök találhatók. .

43 KACSACSŐRŰ EMLŐS Csőre feketés. Bundájából sajátos halszag árad, különösen ha az állat nedves, ami valószínűleg a bőr olajos váladékától ered. A kacsacsőrű emlős legjobban a folyók csendes helyein szeret tanyázni, különösen holtágakban, ha partjukat sűrű lombú fák árnyékolják be. Itt a parton építi meg fészekszerű több, gyakran tekervényes járatból álló tanyáját. .

44 EMU A strucc után Földünk második legnagyobb madara. Magassága 1,5-1,8 m, testtömege kg. A tojók valamivel nagyobbak a hímeknél. Ennek a viszonylag nagytestű futómadárnak szinte semmi szüksége nincsen szárnyakra, ezért szárnyai elcsökevényesedtek, s a felületes szemlélő gyakran észre sem veszi a tollak között. Testét egyébként laza, bozontos tollazat borítja, amely hosszúkás és keskeny, szürkés, néhol feketés színű tollakból áll. Lábai és nyakának felső része csupasz, ez utóbbin kékes szín figyelhető meg. A fejtető tollai néha bohókás, hajszerű tollképződményt alkotnak. . .

45 EMU Amíg az emucsibék a mezőgazdaság számára igen hasznos állatok, hiszen fehérjedús táplálékon élnek, s mindenféle rovart összefogdosnak, addig a felnőtt, kifejlett állatok jobbára növényi részeket csipegetnek fel, s ezzel a mezőgazdaság számára kárt okoznak. Táplálékát lassan bandukolva gyűjti össze, ám szükség esetén nagy sebességgel képes szaladni. Az emutojások eléggé nagyok, úgy 15 cm hosszúak, tömegük pedig kb gramm. . .

46 Feladatmegoldás Ausztrália
. Oldjuk meg a a és az 5.b feladatokat ! .

47 VÉGE . Köszönöm a részvételt ! Géza bácsi ! .


Letölteni ppt "Kontinensek állatai Project-hét KKI-Darány"

Hasonló előadás


Google Hirdetések