Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képváltás kézzel… Az „ Ephrussi de Rothschild villa”, melyet „Ile-de - France villának” is neveznek, egyike a Côte d'Azur reneszánsz stílusban épített.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képváltás kézzel… Az „ Ephrussi de Rothschild villa”, melyet „Ile-de - France villának” is neveznek, egyike a Côte d'Azur reneszánsz stílusban épített."— Előadás másolata:

1

2 Képváltás kézzel…

3

4 Az „ Ephrussi de Rothschild villa”, melyet „Ile-de - France villának” is neveznek, egyike a Côte d'Azur reneszánsz stílusban épített legszebb villáinak. Béatrice Ephrussi de Rothschild (1864-1934) építtette 1905 és 1912 között Cap-Ferrat-ban. A 7 hektáros területen kilenc kert veszi körül a villát. 1883-ban Béatrice, Alphonse de Rothschild báró lánya, 19 évesen feleségül ment Maurice Ephrussi orosz milliomos bankárhoz. A pár imádta az építészetet, a természetet és a müvészeteket, fényes palotákat vásároltak és a ritkaságszámba menö mütárgyakat gyüjtöttek. A bárónö Marie-Antoinette francia királynéhoz hasonló, fényüzö életet élt. Az „Ephrussi villát” Firenze és Velence legpazarabb palotái ihlették. Franciaország eme déli régiója a XX. szd. elején nagyon felkapott volt az európai és észak-amerikai gazdag elökelöségek körében.

5

6 Kilátás az Ephrussi villától a Villefranche-sur-mer-i kikötöre.

7

8

9

10 A fedett belsö udvarban rózsaszín veronai márványoszlokpok tartják az olasz reneszánsz stílusú árkádot. Fenn íves spanyol-mór mintákkal díszített galéria fut körbe.

11 A fedett belsö udvar

12 E belsö udvar, ahol Béatrice a fogadásokat adta, még örzi a galéria eredeti hangulatát, középkori és reneszánsz mütárgyak sorakoznak, köztük egy, a velencei Carpaccionak (kb. 1460 - 1525) tulajdonított festményt, melyen zsoldos katona látható.

13

14 Márvány szobrok a szép XVIII. századi berakásos bútor mellett.

15

16

17 Ez a nagyon szép ajtó a XV. és XVI. Lajos szalonokba, Béatrice Ephrussi asszony öltözöszobájába és porcelánszalonjába nyílik. A Sèvres-i és Vincennes-i porcelánok egyik legszebbnek tartott gyüjteménye kivételes darabokból áll. Életútja, a XVIII. szd. francia és külföldi mütárgyak iránti vonzalma, és érzéke a kor olyan nagy mügyüjtöinek sorába emelte, mint Cernuschi, Jacquemart-André, Wallace, Frick, nem megfeledkezve saját családja tagjairól, mint Edmond de Rothschild, vagy Ferdinand de Rothschild (Waddesdon)…

18

19

20

21

22

23

24

25 A porcelánszalon

26 Sèvres-i és Vincennes-i porcelánvázák.

27 A porcelánszalon

28

29

30 1864 – szeptember 14-én megszületett Béatrice Charlotte a Talleyrand - palotában, (Párizs, Saint-Florentin u. 2.). 1883 - Béatrice 19 évesen hozzámegy egy 34 éves orosz származású bankárhoz, szülei barátjához. 1905 – Elhunyt Alphonse de Rothschild, Béatrice apja. Béatrice vásárol egy 7 hektáros területet Cap-Ferrat-ban, hogy ott megépítse álmai villáját. 1911 – Elhunyt Béatrice bárón ő édesanyja; ingatlanvásárlás Monte-Carlo-ban. 1912- Az « Ile de France » villa lakhatóvá vált. 1916 - Elhunyt Maurice Ephrussi. 1934 - Béatrice meghal Davosban (Svájc), a párizsi Père Lachaise temet ő ben, a családi kriptában helyezik örök nyugalomra. 1991 – A múzeum vezetése csatlakozik az Assotiation Culturespaces-hoz, mely több más, kivételesen szép helyet kezel Franciaországban és Európában.

31 Helyi információk alapján. Saját fotókkal. Zene: Strauss-keringö, André Rieu elöadásában. Készítette: L. Cavallari. 2009 április. Lilymage1@gmail.com

32


Letölteni ppt "Képváltás kézzel… Az „ Ephrussi de Rothschild villa”, melyet „Ile-de - France villának” is neveznek, egyike a Côte d'Azur reneszánsz stílusban épített."

Hasonló előadás


Google Hirdetések