Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A holdillúzió magyarázata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A holdillúzió magyarázata"— Előadás másolata:

1 A holdillúzió magyarázata
Lloyd Kaufman & James H. Kaufman Borsos Eszter

2 Miért van ez? 1) A holdillúzió: A Hold a horizonton körülbelül
kétszer akkorának tűnik, mint a zeniten. Miért van ez?

3 2) Eddigi magyarázatok Látszólagos távolság teória:
A Hold a horizonton távolabbinak, ezért nagyobbnak is tűnik, mint a zeniten. A Hold észlelt mérete arányos az észlelt távolságával („Emmert törvénye”) nagyobb észlelt távolság → nagyobb észlelt méret A horizonton és a zeniten levő Hold relatív távolsága: megfigyelők szerint a Hold a horizonton közelebb van. → ellentmondás a látszólagos távolság teóriával → Lehet, hogy az észlelt méret nem is az észlelt távolságon alapul?

4 II. Újabb teóriák: A Hold a zeniten kisebbnek, emiatt távolabbinak is tűnik, mint a horizonton. Kisebb észlelt méret → nagyobb észlelt távolság Mikropszia alapú teóriák: akkomodatív mikropszia konvergencia mikropszia

5 A binokuláris diszparitás önmagában a tárgyaknak
sem az észlelőtől, sem az egymástól való távolságukat nem képes kifejezni. A mélység szemmozgásos jelzőmozzanatai (akkomodáció + konvergencia) kevésbé hatékonyak nagy távolságok esetén. Hatókörükön kívül az észlelő rendszerünk látási jelzőmozzanatokra támaszkodik.

6 3) Fél-távolság kísérlet
Az eljárás Két egyforma pár holdat vetítettek ki egy térhatású háttérre. Az alanyok csak egy pár holdat láttak az égen (változó +referencia hold) Az alanyokat arra kérték, hogy változtassák a változó hold távolságát úgy, hogy az felezze a távolságot köztük és a távoli referencia hold között.

7 b) Az eredmények: - A változó holdak észlelt távolságának becslése a távolság felezése esetén: az alanyok a holdat a horizonton kb. 4, 2x távolabbinak látták, mint a holdat a zeniten. - Az alanyok hajlamosak a horizonton lévő nagyobbnak látszó holdat közelebbinek, és nem távolabbinak látni. → Lehet, h az alanyok szimultán feldolgoznak látszólag ellentmondó információkat, vagyis az illuzórikus méretbeli különbségeket és a tényleges, valódi távolsági jelzőmozzanatokat különböző módon.

8 4) A Hold mérete és észlelt távolsága
a) Az eljárás Egy hold abszolút diszparitásának növelése 2 velejáró változást eredményez: a hold kisebbnek és közelebbinek tűnik. Kiindulópont: Emmert-törvény A távolság felénél elhelyezkedő változó holdat pont feleakkorának kell észlelnünk, mint az ugyanakkora anguláris méretű referencia holdat? Az alanyok addig csökkentették a hold távolságát (az abszolút diszparitás növelésével), míg az feleakkorának tűnt, mint eredetileg.

9 - Ahogy közeledett a hold, úgy csökkent a mérete is.
b) Az eredmények - Ahogy közeledett a hold, úgy csökkent a mérete is. - A diszparitás, amelynél az alanyok feleakkorának látták a holdat, sokkal nagyobb volt, mint a változó hold diszparitása a fél-távolság kísérletben. Az átlagos diszparitás a horizonton fele távolságban levő hold esetében nagyobb, mint a zeniten lévőnél. → E kísérlet feltételei mellett Emmert törvénye nem határozza meg a holdillúzió jelentőségét. Az észlelt méret nem arányos az észlelt távolsággal, mégis, a hold a horizonton távolabb volt, mikor feleakkorának tűnt, mint eredetileg, mint a hold a zeniten.

10 5) A természetes Hold A hold emelkedési szöge 30˚ volt, szomszédos volt egy közeli tárgy tetejével kb. 15 méternyi távolságra. A megfigyelők először kettő, majd egy szemmel nézték a holdat, amit az utóbbi esetben kb. 20 százalékkal kisebbnek láttak. Amikor egy kis résen keresztül nézték a holdat, nem csökkent a mérete.

11 6) Következtetések Az észlelt távolság információja elsődleges szerepet játszik a holdillúzióban. Az észlelő rendszer úgy reagál, mintha a hold a horizonton távolabb lenne, mint a hold a zeniten. A fizikai távolsági jelzőmozzanatok hatással vannak mind az észlelt méretre és az észlelt távolságra. Az eredmények megcáfolják, hogy a látszólagos anguláris méret meghatározná a relatív észlelt távolságot, és a mikropszia alapú teóriák sem helytállóak.

12 Habár az illúziót a horizonton levő hold nagyobb
tényleges távolságának tulajdonítják, azt találták, hogy Emmert törvénye nem pontos bejóslója a méret-távolság kapcsolatnak. Kérdés: Hogyan befolyásolják a különböző vizuális jelzések a pontos funkcionális kapcsolatot a méret és távolság között a különböző észlelő rendszerekben?


Letölteni ppt "A holdillúzió magyarázata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések