Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A valós világ modellezése. Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A valós világ modellezése. Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás,"— Előadás másolata:

1 A valós világ modellezése

2 Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás, specializálás Kapcsolatok felépítése, részekre bontás

3 Absztrakció Az absztrakció egy szemléletmód, mellyel a valós világot leegyszerűsítjük úgy, hogy csak a lényegre koncentrálunk. Az egyes objektumoknak csak azon tulajdonságait vesszük figyelembe, melyek a cél elérése érdekében feltétlenül szükségesek.

4 Megkülönböztetés Az objektumokat a számunkra lényeges tulajdonságok alapján próbáljuk megkülönböztetni.

5 Osztályozás Az ember az objektumokat automatikusan rendszerezi, s azokat a számára a fontos tulajdonságok alapján kategóriákba, osztályokba sorolja. Az egy osztályba tartozó objektumokat az osztály példányainak szokás nevezni.

6 Általánosítás, specializáció Az ember az objektumok között állandóan keresi a hasonlatosságokat, melyek alapján bővebb, illetve szűkebb kategóriákat állít fel.

7 Kapcsolatok felépítése, részekre bontás Az ember az objektumok között állandóan keresi a kapcsolatokat Két objektum csak akkor kommunikálhat egymással, ha valamilyen módon kapcsolatban vannak egymással

8 Alapvető kapcsolattípusok Ismeretségi, illetve együttműködési Tartalmazási, illetve egész-rész

9 Ismeretségi kapcsolat Ismeretségi kapcsolat akkor van két objektum között, ha azok egymástól függetlenül is képesek létezni, vagyis egyik léte sem függ a másiktól. Kutya- ház

10 Tartalmazási kapcsolat Ha az egyik objektum határozottan része a másiknak, mégpedig úgy, hogy ha az egész objektum elpusztul, akkor vele pusztul a rész is. Kutya – kutya négy lába.


Letölteni ppt "A valós világ modellezése. Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések