Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A számítógép működése TAKÁCS BÉLA 1998.. 2 A számítógép fekete doboz modellje Mennyi 2+2 ? Mit jelent a tree ? 4 fa A modell lényege : nem érdekel bennünket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A számítógép működése TAKÁCS BÉLA 1998.. 2 A számítógép fekete doboz modellje Mennyi 2+2 ? Mit jelent a tree ? 4 fa A modell lényege : nem érdekel bennünket."— Előadás másolata:

1 1 A számítógép működése TAKÁCS BÉLA 1998.

2 2 A számítógép fekete doboz modellje Mennyi 2+2 ? Mit jelent a tree ? 4 fa A modell lényege : nem érdekel bennünket hogy mi van benne, csak az, ha felteszünk egy kérdést, arra helyes választ kapjunk. SZÁMÍTÓGÉP

3 3 TÁR CPU SÍN CPU - Central Processing Unit - Központi feldolgozó egység A SÍN feladata: az adatok és utasítások továbbítása a tárból a CPU-hoz és vissza A tárban (pontosabban az operatív tárban vagy memóriában) vannak az adatok és a programok.

4 4 Az operatív tár Miért kell az operatív jelzővel pontosítani a tár fogalmát? A számítógépben levő tárak két nagy csoportba sorolhatók, úgymint operatív tár és háttértár. A két tár sokban különbözik egymástól, amire még vissza fogunk térni, most elégedjünk meg azzal, hogy az operatív tár fogalmába tartozik többek között a RAM és ROM. A háttértárak közé pedig a mágneslemezes és mágnesszalagos egységek, stb.

5 5 Hogy működik a számítógép a modell vagy blokkvázlat alapján? 1. Tároljuk/betöltjük a tárba programot, amely megadja mit kell a gépnek csinálni. ( A program meghatározza a műveletek sorrendjét is.) 2. Tároljuk/betöltjük a tárba az adatokat, amely a program számára szükségesek. 3. A CPU a tárból előveszi az első utasítást. 4. Értelmezi (dekódolja) azt. 5. Ha szükséges, lehívja a tárból a megfelelő adatokat. 6. Elvégzi rajtuk az utasítás által előírt műveletet. 7. Tárolja vagy kiírja az eredmény(eke)t. 8. Új utasítást vesz elő a memóriából és folytatódik a 4. ponttól.

6 6 A neumanni elvű számítógépek Az előbb leírt működés a soros működésű, azaz neumanni elvű számítógépekre jellemző. A soros működés azt jelenti, hogy az elemi műveletek (utasítás lehívás, értelmezés, stb.) a CPU egymás után hajtja végre. Nézzük meg ezeket részletesebben!

7 7 TÁR BE/KI EGYS. SIN (BUS) UT.REG REGISZ- TER TÖMB AKKUM. ALU UT.DEK. VEZÉRLŐ EGYSÉG Vezérlő jelekADATOK címsín CPU 1. 2. 8. 3. 4. 5. 6. 7.

8 8 Folytatás következik Viszontlátásra !


Letölteni ppt "1 A számítógép működése TAKÁCS BÉLA 1998.. 2 A számítógép fekete doboz modellje Mennyi 2+2 ? Mit jelent a tree ? 4 fa A modell lényege : nem érdekel bennünket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések