Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május."— Előadás másolata:

1 Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május 16.

2 2 A Távhő és a Kapcsolt Erőművek  A Távfűtésre felhasznált hőenergia 40-60%-át a Kapcsolt Erőművek adták – nagy részben földgáz bázison.  A Kapcsolt Erőművek átlagosan 25-50% árelőnyt biztosítottak a Távhő Szolgáltatóknak az alternatív Gázkazános megoldásokkal szemben.  A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben kapott villamos energia (11 HUF/kWh) ártámogatás 40-60%-át az önköltség alatti hőenergia ár formájában továbbadták a Távhő Szolgáltatóknak.  A z elmúlt 10 évben Távhő Szolgáltatók a fenti feltételek szerinti termelési struktúrára alapozták a távhőszolgáltatást.

3 3 Mi is történik most !!??  A KÁT megszűnésével és a hőenergia árak befagyasztásával a Kapcsolt Erőművek negatív árrést pénzügyi fedezetet fognak termelni – az erőmű-üzemeltetési és általános költségek előtt is.  A Kapcsolt Erőművek leállása drasztikusan fogja növelni a Távhő Szolgáltatók hőenergia költségét.  A földgáz piaci trendjei 3.000 HUF/GJ feletti földgáz árat indukálnának – ami 4.500 HUF/GJ hőenergia díjat, és 6.000 HUF/GJ feletti Távhő árat jelenthet. …ha minden így marad akkor a SZÁMLA - 80-90 milliárd HUF lesz, amit valakinek ki kell fizetni

4 4 Ki fizeti a Számlát ? 1)Hőenergia Ártámogatási Rendszer és vagy az „Olcsó” Gáz.végül ezt a számlát a fogyasztók fizeti, csak az a kérdés melyik fogyasztói csoportok !! 2)Kapcsolt Erőművek – amennyiben termelnek…..!!?? 3)A Távhő Szolgáltatók – Önkormányzatok – ha más nem, akkor nekik mindenképpen fizetni kell…!! 4)Távhő Fogyasztók - ???.. de lehet a „számla” nagyságát csökkenteni hosszú távon és fenntartható módon… ….. a számla csökkentés módja:  A távhő termelés struktúrájának átalakítása  A távhő fogyasztók körének intenzív bővítése

5 5 Távhőtermelés Struktúrájának Átalakítása  A Kapcsolt Erőművek üzemeltetésének átalakítása annak érdekében, hogy a Kapcsolt Erőművek a villamos energia piacon versenyképesen jelenhessenek meg - Virtuális Erőmű Megoldások.  Új megújuló energiára épülő (elsősorban biomassza) Fűtőművek létrehozása.  a régi Gázkazánok cseréje és új Hőtároló Rendszerek telepítése.  Új Hőenergia Mix:  Biomassza Fűtőmű (és, vagy más megújuló energia) – 70%  Kapcsolt Erőmű – 20%  Gázkazán - 10%

6 6 Villamos Energiaipar – 2010.  A magyar Villamos Energia Rendszer napi minimum igénye átlagosan 4.500 MW – amelyet a KÁT Rendszer megszűnése előtt: 1) Atomerőmű – 1860 MW; 2) KÁT Rendszer (Kapcsolt+Megújuló) – 1703 MW; 3) Mátra (Szén) & Import & Egyéb Fosszilis Nagyerőmű szállított – 930 MW – Megjegyzés mélyvölgy időszakban és a szélerőművek alacsony kiterheltségénél a 3) kategória 600-800 MW kapacitása emelkedett.  A magyar Villamos Energia Rendszer napi maximum igénye átlagosan 6.500 MW, amely a Mavír előrejelzései alapján évente 100 MW-al emelkedik és 2025.-re eléri a 8000 MW-ot. Ennek megfelelően a következő 10-15 évben 4 – 5.000 MW villamos kapacitást kell létesíteni Magyarországon. Már rövid távon 3-5 éven belül jelentős hiány lesz jól szabályozható decentralizált villamos energiatermelő kapacitásokból.

7 7 Hőenergia Felhasználás - 2010  Magyarországon a fejlett EU országokhoz képest nagyon alacsony a Távhő, de a Kapcsolt Termelés aránya is.  A Megújuló energiaforrások aránya félrevezetően magas – valójában az egyedi fűtéssel rendelkező elsősorban vidéki lakosság tűzifa felhasználása miatt.  Mind a magas hatékonyságú megújuló energiaforrásokra épülő egyedi hőszolgáltatások, mind a távhőszolgáltatások területén több 100 milliárd HUF nagyságú piaci lehetőségek vannak

8 8 Távhőtermelés és Szolgáltatás - 2010  Míg a villamos energia termelésben a KÁT Rendszer „csak” 11,4%al részesedik, illetve rövid távon könnyen kiváltható, addig a hőenergia termelésben a 31%-os arány jelentős és azonos teljesítőképességű kapacitásokkal nem váltható ki.  A fentieknek megfelelően a KÁT-ra jogosult Kapcsolt Erőművek „kiváltása” nem csak a távhő ár szempontjából, hanem technológiai és ellátás-biztonsági szempontból is elengedhetetlen. Ennek megfelelően a következő 3-5 évben szükséges lesz a Távhő Szektor intenzív Fejlesztési Programját végrehajtani.

9 9 Kapcsolt Energia Termelés – 2010.  A KÁT Rendszer megszűnése után a multinacionális vállalatok tulajdonában lévő Kapcsolt Erőművek stratégiai döntés alapján fognak kapcsolódni az adott vállalatcsoporthoz tartozó villamos energia kereskedőhöz.  551 MW kapacitásnak – ami a KÁT Rendszerben működő Kapcsolt Erőművek mintegy 40%-a – a villamos energia szabad piacán kell az értékesítését megoldania.  A fentiekben meghatározott Kapcsolt Erőmű Portfolió a KÁT Rendszerben 1,7 TWh villamos energiát, és 6,8 PJ hőenergiát értékesített.

10 10 Kapcsolt Energia Termelés – KÁT Rendszerben és a Szabad Piacon.  A Kapcsolt Erőmű termelése, illetve bevételei mintegy 40-45%al fognak visszaesni a KÁT Rendszer megszűnése után.  A jövőben a hőenergia bevétek aránya megnő és már a bevételek több mint harmadát fogják adni.  Várhatóan egyes Kapcsolt Erőművek nem tudják a csökkenő bevételek mellett tevékenységüket fenn tartani – ennek megfelelően az Erőművek 25-50%-a átmenetileg, illetve egy részük véglegesen leállhat.

11 11 A Kapcsolt Energia Termelés Kihívásai a KÁT Rendszer után  A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben a hőenergia igényekre lettek méretezve és a havi termelésüket a jogszabályokban megadott energetikai hatásfok tartása mellett a mindenkori hőenergia igények határozták meg. A megtermelt villamos energia ugyan menetrendezésre került, de a valós piaci kereslettől függetlenül került a villamos energia hálózatba.  A KÁT Rendszer megszűnése után a Kapcsolt Erőművek termelését át kell állítani villamos energia vezérelt üzemmódra – Ennek megfelelően a hőenergia termelést kizárólag az fogja meghatározni, hogy melyik órában és mennyi villamos energiát lehet értékesíteni a szabad piacon.  A Kapcsolt Erőművek villamos értékesítésére alapvetően két alternatíva adott: a telephelyen belüli On-Site Értékesítés - elsősorban az ipari, intézményi és kereskedelmi projekteknél.  általában a beépített villamos kapacitás meghaladja a helyi igényeket, így a megfelelő kihasználtság miatt Off-Site értékesítés is szükséges.  a közvetlen fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges műszaki megoldások 15-30 millió HUF beruházást igényelnek – emellett általában a fogyasztók csak egy éves szerződést kötnek és a beruházások ennyi idő alatt nem térülnek meg.  Telephelyen kívüli Off Site Értékestés : a Kapcsolt Erőművek 82%át kitevő távhő projektek egyedüli alternatívája  az egyedülálló projektek lehetőségei korlátozottak – méret problémák és kiegyenlítés hiánya.  Új erőműmenedzsment igények - szoftver, hardver, humán.  Az Üzemeltetés és karbantartás nem engedi meg a kényelmes KÁT feltételeket.

12 12 Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon  A KÁT rendszer megszűnése 11,00 HUF/kWh „veszteséget jelent a Kapcsolt Erőműveknek – ez olyan mintha azonos költségszínvonal mellett elvesztenék a bevételeik egyharmadát..  A VPP Megoldás a kieső KÁT Bevételeket pótolni nem tudja, de jelentős mértékben csökkenti igen.

13 13 Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon  a Greenergy VPP több mint 4,00 HUF/kWh árelőny biztosít csak értékesítési oldalon ( HUPX árak nem tartalmazzák a kiegyenlítő energia költségét míg a Greenergy VPP ára igen)

14 14 Kapcsolt Kiserőmű Bevétel és Költség struktúrája  A VPP Megoldás legalább 6,00 HUF/kWh árelőnyt jelent az „Egyedül megpróbálom” helyett:  Magasabb villamos energia árbevétel  Alacsonyabb Gázköltség  Alacsonyabb Üzemeltetési és Általános Költségek

15 A Virtuális Erőmű Rendszer Működése 15 Virtuális erőmű VPP n. E1. Diszpécser rendszer E2.E3.E4.E5.En. Termelés Diszpécser rendszer A Szabad Piac Megrendelés – Allokált Menetrend Termelés VPP 1. MAVÍR Kereskedők HUPX Diszpécser Rendszer Megrendelés - Menetrend Értékesítés VPP 2.

16 16 A Virtuális Erőmű Rendszer Működése  Értékesítés: A VPP egyidejűleg több értékesítési csatornán keresztül is értékesít:  Szabályozható kapacitás Kereskedőknek;  Kiegyenlítő Energia Mavír-nak;  Sztenderd Termékek HUPX-on.  VPP Erőműegységek Kialakítása : a VPP Erőműegységeit a különböző értékesítési szerződések és az egyes egyedi erőművek képességei és termelési alapfeltételei szerint kerülnek kialakításra - A VPP Erőműegységei havonta újraallokálhatóak– Szabályok előrejelzése viszont negyedéves szinten történnek:  Energia díjra (Villamos + Hőenergia) való optimalizálás  Kapacitás kihasználtságra való optimalizálás  A VPP „mindig” rendelkezik belső kiegyenlítő kapacitással – ennek megfelelően a VPP a kiegyenlítő energia költségeit jelentősen tudja csökkenteni, így a szállítási pontossága nagyon magas (kisebb mint 1% menetrendi eltérés)  A VPP rendelkezik minimum kapacitás kihasználtsággal – amelynek mértéke „rugalmasan” alakítható – 15%-30%  A VPP Erőműegységeken belül a menetrend; az értékesítés és termelés, illetve az elszámolás a VPP tagok számára „nyilvános ”.

17 17 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás  Villamos Energia Értékesítése:  A VPP biztosítja a lehetséges értékesítési csatornák legoptimálisabb kihasználását a kereskedelmi szerződéseken keresztül és ennek alapján biztosítja a valódi idejű kereskedelmi igények és a termelés közötti megfelelőséget.  Földgáz Beszerzés:  A VPP biztosítja a mindenkori termelésnek megfelelő földgáz beszerzését és a földgáz értékesítési menetrendnek megfelelő allokálását.  Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások:  Teljes körű üzemeltetési menedzsment – nem beleértve:  Egyes esetekben a helyi kezelői feladatok ellátása  Könyvelési és pénzügyi szolgáltatásokat  Adófizetéseket  Kapcsolattartás tulajdonosokkal és pénzintézetekkel  Kulcsfontosságú a kapcsolt hőenergia termelés összehangolása a hőszolgáltatást biztosító más termelési technológiákkal.  Gázmotor Szerviz és Karbantartás:  Teljes körű tervszerű kis és nagy- karbantartás  Hibaelhárítás

18 18 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás Díjai  VPP Alapszolgáltatás: Villamos Energia Értékesítés + Földgázbeszerzés_  0,5 – 2,00 HUF/kWh  Jutalék alapú díj a ténylegesen elért villamos energia bevételek alapján – az elszámolás nyitott könyv elve szerint történik.  Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások:  0,5 – 1,00 HUF/kWh  Havi fix díj = alapdíj + mozgódíj erőműmérethez igazítva  Anyagköltségek és szolgáltatási díjak tényleges beszerzési áron  Gázmotor Szerviz és Karbantartás :  +/- 2,00 HUF/kWh  Havi Alapdíj + Mozgódíj tényleges üzemóra alapján  Hibaelhárítások anyagköltsége tényleges beszerzési listaáron  Nagykarbantartás külön árajánlat alapján

19 19 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás  A VPP Management Szolgáltatásokat a Greenergy Diszpécser Központ működtetése alapján 0-24 órában az év minden napján azonos szolgáltatási tartalommal végzi  A Greenergy a VPP Management Szolgáltatásokat a VPP tagok számára összehangoltan egy felelősségi körben végzi.  A VPP Management Szolgáltatás egy Értéknövelt Szolgáltatás, ahol a VPP tagok az alternatív megoldásokhoz képest többletbevételre tesznek szert – 6,00 HUF/kWh – és ez a többlet bevétel kerül megosztásra a VPP Management Szolgáltatásokat nyújtó Greenergy és a VPP Tagok között.  A VPP Management Szolgáltatás olyan értékesítési lés költségoptimalizálási lehetőségeket is biztosít a VPP Tagok számára amelyet egyedül lehetetlen „igénybe venni”.  A VPP Management Szolgáltatás nemcsak a KÁT Rendszer megszűnése után a túlélést biztosító eszköz, hanem a hosszú távú fenntartható versenyképességi alapeszköz a decentralizált Kapcsolt Kiserőművek számára

20 20 A „Túlélés” és a fenntartható Jövő alapjai TÚLÉLÉS és JÖVŐ  Virtuális Erőmű – VPP – Megoldások létrehozása és Üzemeltetése  Hőenergia Termelési Technológia Átalakítása – Új Projektek Fejlesztése ÚJ HŐENERGIA TERMELÉSI PROJEKT MODELL  Kapcsolt Kiserőmű-egység (földgáztüzelés) – 20%  Biomassza Fűtőmű – opcionálisan: CHP egység – más megújuló energiaforrásra épülő termelőegységek (biogáz, geotermikus energia) – 70%  Magas Hatásfokú Gázkazánok és Hőtároló Egységek – 10%


Letölteni ppt "Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések