Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május."— Előadás másolata:

1 Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, május 16.

2 A Távhő és a Kapcsolt Erőművek
A Távfűtésre felhasznált hőenergia 40-60%-át a Kapcsolt Erőművek adták – nagy részben földgáz bázison. A Kapcsolt Erőművek átlagosan 25-50% árelőnyt biztosítottak a Távhő Szolgáltatóknak az alternatív Gázkazános megoldásokkal szemben. A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben kapott villamos energia (11 HUF/kWh) ártámogatás 40-60%-át az önköltség alatti hőenergia ár formájában továbbadták a Távhő Szolgáltatóknak. A z elmúlt 10 évben Távhő Szolgáltatók a fenti feltételek szerinti termelési struktúrára alapozták a távhőszolgáltatást.

3 Mi is történik most !!?? A KÁT megszűnésével és a hőenergia árak befagyasztásával a Kapcsolt Erőművek negatív árrést pénzügyi fedezetet fognak termelni – az erőmű-üzemeltetési és általános költségek előtt is. A Kapcsolt Erőművek leállása drasztikusan fogja növelni a Távhő Szolgáltatók hőenergia költségét . A földgáz piaci trendjei HUF/GJ feletti földgáz árat indukálnának – ami HUF/GJ hőenergia díjat, és HUF/GJ feletti Távhő árat jelenthet. …ha minden így marad akkor a SZÁMLA milliárd HUF lesz, amit valakinek ki kell fizetni

4 Ki fizeti a Számlát ? Hőenergia Ártámogatási Rendszer és vagy az „Olcsó” Gáz .végül ezt a számlát a fogyasztók fizeti, csak az a kérdés melyik fogyasztói csoportok !! Kapcsolt Erőművek – amennyiben termelnek…..!!?? A Távhő Szolgáltatók – Önkormányzatok – ha más nem, akkor nekik mindenképpen fizetni kell…!! Távhő Fogyasztók - ??? ..de lehet a „számla” nagyságát csökkenteni hosszú távon és fenntartható módon… ….. a számla csökkentés módja: A távhő termelés struktúrájának átalakítása A távhő fogyasztók körének intenzív bővítése

5 Távhőtermelés Struktúrájának Átalakítása
A Kapcsolt Erőművek üzemeltetésének átalakítása annak érdekében, hogy a Kapcsolt Erőművek a villamos energia piacon versenyképesen jelenhessenek meg - Virtuális Erőmű Megoldások. Új megújuló energiára épülő (elsősorban biomassza) Fűtőművek létrehozása. a régi Gázkazánok cseréje és új Hőtároló Rendszerek telepítése. Új Hőenergia Mix: Biomassza Fűtőmű (és, vagy más megújuló energia) – 70% Kapcsolt Erőmű – 20% Gázkazán - 10%

6 Villamos Energiaipar – 2010.
A magyar Villamos Energia Rendszer napi minimum igénye átlagosan MW – amelyet a KÁT Rendszer megszűnése előtt: 1) Atomerőmű – 1860 MW; 2) KÁT Rendszer (Kapcsolt+Megújuló) – 1703 MW; 3) Mátra (Szén) & Import & Egyéb Fosszilis Nagyerőmű szállított – 930 MW – Megjegyzés mélyvölgy időszakban és a szélerőművek alacsony kiterheltségénél a 3) kategória MW kapacitása emelkedett. A magyar Villamos Energia Rendszer napi maximum igénye átlagosan MW, amely a Mavír előrejelzései alapján évente 100 MW-al emelkedik és re eléri a 8000 MW-ot . Ennek megfelelően a következő évben 4 – MW villamos kapacitást kell létesíteni Magyarországon. Már rövid távon 3-5 éven belül jelentős hiány lesz jól szabályozható decentralizált villamos energiatermelő kapacitásokból.

7 Hőenergia Felhasználás - 2010
Magyarországon a fejlett EU országokhoz képest nagyon alacsony a Távhő, de a Kapcsolt Termelés aránya is. A Megújuló energiaforrások aránya félrevezetően magas – valójában az egyedi fűtéssel rendelkező elsősorban vidéki lakosság tűzifa felhasználása miatt. Mind a magas hatékonyságú megújuló energiaforrásokra épülő egyedi hőszolgáltatások, mind a távhőszolgáltatások területén több 100 milliárd HUF nagyságú piaci lehetőségek vannak

8 Távhőtermelés és Szolgáltatás - 2010
Míg a villamos energia termelésben a KÁT Rendszer „csak” 11,4%al részesedik, illetve rövid távon könnyen kiváltható, addig a hőenergia termelésben a 31%-os arány jelentős és azonos teljesítőképességű kapacitásokkal nem váltható ki. A fentieknek megfelelően a KÁT-ra jogosult Kapcsolt Erőművek „kiváltása” nem csak a távhő ár szempontjából, hanem technológiai és ellátás-biztonsági szempontból is elengedhetetlen. Ennek megfelelően a következő 3-5 évben szükséges lesz a Távhő Szektor intenzív Fejlesztési Programját végrehajtani.

9 Kapcsolt Energia Termelés – 2010.
A KÁT Rendszer megszűnése után a multinacionális vállalatok tulajdonában lévő Kapcsolt Erőművek stratégiai döntés alapján fognak kapcsolódni az adott vállalatcsoporthoz tartozó villamos energia kereskedőhöz. 551 MW kapacitásnak – ami a KÁT Rendszerben működő Kapcsolt Erőművek mintegy 40%-a – a villamos energia szabad piacán kell az értékesítését megoldania. A fentiekben meghatározott Kapcsolt Erőmű Portfolió a KÁT Rendszerben 1,7 TWh villamos energiát, és 6,8 PJ hőenergiát értékesített.

10 Kapcsolt Energia Termelés – KÁT Rendszerben és a Szabad Piacon.
A Kapcsolt Erőmű termelése, illetve bevételei mintegy 40-45%al fognak visszaesni a KÁT Rendszer megszűnése után. A jövőben a hőenergia bevétek aránya megnő és már a bevételek több mint harmadát fogják adni. Várhatóan egyes Kapcsolt Erőművek nem tudják a csökkenő bevételek mellett tevékenységüket fenn tartani – ennek megfelelően az Erőművek 25-50%-a átmenetileg, illetve egy részük véglegesen leállhat.

11 A Kapcsolt Energia Termelés Kihívásai a KÁT Rendszer után
A Kapcsolt Erőművek a KÁT Rendszerben a hőenergia igényekre lettek méretezve és a havi termelésüket a jogszabályokban megadott energetikai hatásfok tartása mellett a mindenkori hőenergia igények határozták meg. A megtermelt villamos energia ugyan menetrendezésre került, de a valós piaci kereslettől függetlenül került a villamos energia hálózatba. A KÁT Rendszer megszűnése után a Kapcsolt Erőművek termelését át kell állítani villamos energia vezérelt üzemmódra – Ennek megfelelően a hőenergia termelést kizárólag az fogja meghatározni, hogy melyik órában és mennyi villamos energiát lehet értékesíteni a szabad piacon. A Kapcsolt Erőművek villamos értékesítésére alapvetően két alternatíva adott: a telephelyen belüli On-Site Értékesítés - elsősorban az ipari, intézményi és kereskedelmi projekteknél. általában a beépített villamos kapacitás meghaladja a helyi igényeket, így a megfelelő kihasználtság miatt Off-Site értékesítés is szükséges. a közvetlen fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges műszaki megoldások millió HUF beruházást igényelnek – emellett általában a fogyasztók csak egy éves szerződést kötnek és a beruházások ennyi idő alatt nem térülnek meg. Telephelyen kívüli Off Site Értékestés : a Kapcsolt Erőművek 82%át kitevő távhő projektek egyedüli alternatívája az egyedülálló projektek lehetőségei korlátozottak – méret problémák és kiegyenlítés hiánya. Új erőműmenedzsment igények - szoftver, hardver, humán. Az Üzemeltetés és karbantartás nem engedi meg a kényelmes KÁT feltételeket.

12 Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon
A KÁT rendszer megszűnése 11,00 HUF/kWh „veszteséget jelent a Kapcsolt Erőműveknek – ez olyan mintha azonos költségszínvonal mellett elvesztenék a bevételeik egyharmadát.. A VPP Megoldás a kieső KÁT Bevételeket pótolni nem tudja, de jelentős mértékben csökkenti igen.

13 Termék Kategóriák a Villamos Energia Piacon
a Greenergy VPP több mint 4,00 HUF/kWh árelőny biztosít csak értékesítési oldalon ( HUPX árak nem tartalmazzák a kiegyenlítő energia költségét míg a Greenergy VPP ára igen)

14 Kapcsolt Kiserőmű Bevétel és Költség struktúrája
A VPP Megoldás legalább 6,00 HUF/kWh árelőnyt jelent az „Egyedül megpróbálom” helyett: Magasabb villamos energia árbevétel Alacsonyabb Gázköltség Alacsonyabb Üzemeltetési és Általános Költségek

15 A Virtuális Erőmű Rendszer Működése
Diszpécser rendszer A Szabad Piac HUPX MAVÍR Kereskedők Megrendelés - Menetrend Értékesítés Virtuális erőmű Diszpécser Rendszer VPP 1. VPP 2. VPP n. Termelés Megrendelés – Allokált Menetrend Diszpécser rendszer Erről az egyszerű elvi sémáról már az előző előadásokban volt szó, én tulajdonképpen ennek a középső zöld szaggatott vonallal jelzett területnek a technikai hátterét szeretném bemutatni, valamint azokat a szempontokat, amiket egy erőmű csatlakozásánál mindenképpen figyelembe kell venni. Érdekes, bár talán nem meglepő, hogy ezekkel a színes nyilakkal jelzet kommunikációs irányok a diszpécser rendszer és az erőművek vonatkozásában sokkal komolyabb infrastruktúrát igényelnek, mint a diszpécser rendszer és a kereskedelmi kapcsolatok irányába. Míg utóbbi sok esetben kimerül egy váltásban (ez alól a MAVÍR azért kivétel), addig előbbi komoly online adatgyűjtést és ezt támogató kommunikációs kapcsolatokat jelent. Termelés E1. E2. E3. E4. E5. En.

16 A Virtuális Erőmű Rendszer Működése
Értékesítés: A VPP egyidejűleg több értékesítési csatornán keresztül is értékesít: Szabályozható kapacitás Kereskedőknek; Kiegyenlítő Energia Mavír-nak; Sztenderd Termékek HUPX-on. VPP Erőműegységek Kialakítása: a VPP Erőműegységeit a különböző értékesítési szerződések és az egyes egyedi erőművek képességei és termelési alapfeltételei szerint kerülnek kialakításra - A VPP Erőműegységei havonta újraallokálhatóak– Szabályok előrejelzése viszont negyedéves szinten történnek: Energia díjra (Villamos + Hőenergia) való optimalizálás Kapacitás kihasználtságra való optimalizálás A VPP „mindig” rendelkezik belső kiegyenlítő kapacitással – ennek megfelelően a VPP a kiegyenlítő energia költségeit jelentősen tudja csökkenteni, így a szállítási pontossága nagyon magas (kisebb mint 1% menetrendi eltérés) A VPP rendelkezik minimum kapacitás kihasználtsággal – amelynek mértéke „rugalmasan” alakítható – 15%-30% A VPP Erőműegységeken belül a menetrend; az értékesítés és termelés, illetve az elszámolás a VPP tagok számára „nyilvános”.

17 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás
Villamos Energia Értékesítése: A VPP biztosítja a lehetséges értékesítési csatornák legoptimálisabb kihasználását a kereskedelmi szerződéseken keresztül és ennek alapján biztosítja a valódi idejű kereskedelmi igények és a termelés közötti megfelelőséget. Földgáz Beszerzés: A VPP biztosítja a mindenkori termelésnek megfelelő földgáz beszerzését és a földgáz értékesítési menetrendnek megfelelő allokálását. Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások: Teljes körű üzemeltetési menedzsment – nem beleértve: Egyes esetekben a helyi kezelői feladatok ellátása Könyvelési és pénzügyi szolgáltatásokat Adófizetéseket Kapcsolattartás tulajdonosokkal és pénzintézetekkel Kulcsfontosságú a kapcsolt hőenergia termelés összehangolása a hőszolgáltatást biztosító más termelési technológiákkal. Gázmotor Szerviz és Karbantartás: Teljes körű tervszerű kis és nagy- karbantartás Hibaelhárítás

18 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás Díjai
VPP Alapszolgáltatás: Villamos Energia Értékesítés + Földgázbeszerzés_ 0,5 – 2,00 HUF/kWh Jutalék alapú díj a ténylegesen elért villamos energia bevételek alapján – az elszámolás nyitott könyv elve szerint történik. Erőmű Üzemeltetési Menedzsment Szolgáltatások: 0,5 – 1,00 HUF/kWh Havi fix díj = alapdíj + mozgódíj erőműmérethez igazítva Anyagköltségek és szolgáltatási díjak tényleges beszerzési áron Gázmotor Szerviz és Karbantartás : +/- 2,00 HUF/kWh Havi Alapdíj + Mozgódíj tényleges üzemóra alapján Hibaelhárítások anyagköltsége tényleges beszerzési listaáron Nagykarbantartás külön árajánlat alapján

19 A Virtuális Erőmű Management Szolgáltatás
A VPP Management Szolgáltatásokat a Greenergy Diszpécser Központ működtetése alapján 0-24 órában az év minden napján azonos szolgáltatási tartalommal végzi A Greenergy a VPP Management Szolgáltatásokat a VPP tagok számára összehangoltan egy felelősségi körben végzi. A VPP Management Szolgáltatás egy Értéknövelt Szolgáltatás, ahol a VPP tagok az alternatív megoldásokhoz képest többletbevételre tesznek szert – 6,00 HUF/kWh – és ez a többlet bevétel kerül megosztásra a VPP Management Szolgáltatásokat nyújtó Greenergy és a VPP Tagok között. A VPP Management Szolgáltatás olyan értékesítési lés költségoptimalizálási lehetőségeket is biztosít a VPP Tagok számára amelyet egyedül lehetetlen „igénybe venni”. A VPP Management Szolgáltatás nemcsak a KÁT Rendszer megszűnése után a túlélést biztosító eszköz, hanem a hosszú távú fenntartható versenyképességi alapeszköz a decentralizált Kapcsolt Kiserőművek számára

20 A „Túlélés” és a fenntartható Jövő alapjai
TÚLÉLÉS és JÖVŐ Virtuális Erőmű – VPP – Megoldások létrehozása és Üzemeltetése Hőenergia Termelési Technológia Átalakítása – Új Projektek Fejlesztése ÚJ HŐENERGIA TERMELÉSI PROJEKT MODELL Kapcsolt Kiserőmű-egység (földgáztüzelés) – 20% Biomassza Fűtőmű – opcionálisan: CHP egység – más megújuló energiaforrásra épülő termelőegységek (biogáz, geotermikus energia) – 70% Magas Hatásfokú Gázkazánok és Hőtároló Egységek – 10%


Letölteni ppt "Túlélés a KÁT Rendszer megszűnése után ,avagy hogyan alakítsuk át a Kapcsolt Erőműveket hosszútávon fenntartható energiaipari működésre Eger, 2011. május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések