Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése."— Előadás másolata:

1 Teknőcök

2 Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.

3

4 Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Berillium: pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Higany: Rendkívül kis töménységben is mérgező PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület Dioxin: (TCDD) Rendkívül erős méreg, közben Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Működésképtelenségük esetén azonban haszontalan hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak.

5 Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek. Többek között minden nyomtatott áramköri lap néhány gramm aranyat is tartalmaz.

6 Az elektronikai alkatrészekkel beültetett nyomtatott áramkörei a legkülönfélébb anyagokat tartalmazzák, melyek között több, környezetre veszélyes anyag található. Az üvegszál erősítésű műanyag lemezek égéskésleltető anyagot tartalmaznak. A forrasztáshoz ón-ólom ötvözetet használnak, az alkatrészekben réz, az áramforrásokban higany és kadmium is megtalálható. A nyomtatott áramkörök feldolgozásának célja kettős: a veszélyes anyagok környezetkímélő módon történő A felaprított elektronikai alkatrészeket 1250 C°-on olvasztják. A toxikus anyagokat tartalmazó gázokat 1400 C° körüli hőmérsékleten utánégetik, majd hirtelen hűtést alkalmazva megtisztítják. A dioxin kibocsájtást állandó ellenőrzés mellett 0,1 g TEQ éves szint alatt tartják. A PBDE és más égéskésleltető anyagok megsemmisítése 99,99999%-os hatásfokkal történik. A réz elektrolítikus finomítása során képződő iszapból nemesfémeket ( Au, Ag, Pd) nyernek vissza.

7 A települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél az e-hulladék leadása a lakosság számára ingyenes. A működőképes, technikailag még nem elavult eszközöket célszerű használt berendezésként értékesíteni vagy arra rászorulóknak ajándékozni. A tovább nem használható berendezéseket engedéllyel rendelkező hulladékhasznosítónak kell átadni. Városunkban is van szupermarket, ahol e-hulladék gyűjtő hely van.


Letölteni ppt "Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések