Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi."— Előadás másolata:

1 Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi magyarázatához Adósságszolgálat és gazdasági növekedés szekció 48. Közgazdász Vándorgyűlés, Szeged, 2010. október 1. Előadó: Bartha Attila (kutatási igazgató, KOPINT-TÁRKI)

2 Tőkebeáramlás és növekedés kérdései  Mást kíván-e a külföldi befektető mint a hazai vállalkozó?  Hogyan mérhető, „mit kíván” a külföldi befektető?  Milyen gazdaság- és társadalompolitikai következményei vannak annak, ha tudjuk, mit kíván a külföldi befektető? Válaszok elsősorban:  felmérési eredményekből nemzetgazdaságok „versenyképességének” magyarázatai alapján  Kormányzati hatékonyság vizsgálatai intézményi közgazdaságtani megközelítéssel

3 Növekedés és intézmények Magyarországon (és a hasonló helyzetű országokban)  Sajátosságok: a formális és az informális intézmények közötti súrlódás (North, Winiecki, Chavance)  A konvergencia feltételes, kedvezőtlen esetben az intézményi környezet miatt befagy a növekedés  A külső forrásokra (piac, technológia, pénz) történő ráutaltság miatt erős a kormányzati hatékonyság növekedési következménye Elemzés: a következmények felől 1) Gazdasági fejlettség 2) Fő növekedési tényezők: foglalkoztatás és beruházás 3) Az üzleti környezet és a kormányzati hatékonyság felmérési eredményei

4 Gazdasági fejlettség alakulása a V4-országokban

5 A beruházási ráták alakulása a V4-országokban

6 A foglalkoztatás alakulása a V4-országokban

7 A gazdasági nyitottság alakulása a V4-országokban

8 Gazdasági sebezhetőség a V4-országokban

9 Államháztartási pozíciók a V4-országokban

10 Versenyképességi pozíciók a V4-országokban

11 Kormányzati hatékonyság a V4-országokban

12 Az adóterhelés alakulása a V4-országokban

13 Konklúzió helyett: hol lehet az adózás/ közszolgáltatások minősége között az egyensúly Magyarországon (és a hasonló helyzetű országokban)  Siebert lokációs paradigma-megközelítése: adózás nagysága és a közösségi szolgáltatások minősége (humántőke minősége, infrastruktúra, bürokratikus eljárások kiterjedtsége) együtt számítanak  Az informális intézmények (értékek, normák, magatartási gyakorlatok) miatt a V4- országokban inkább a közepes adóterhelés, közepes kiterjedtségű közszolgáltatások kombinációja lehet reális középtávon (belátható időn belül nem leszünk Svájc vagy Svédország, de Szingapúr vagy Dél-korea sem!)

14 Köszönöm a figyelmet! attila.bartha@kopint-tarki.hu Szeged, 2010. október 1.


Letölteni ppt "Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések