Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Emlékeimből és zárszó Gyulai József. Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Emlékeimből és zárszó Gyulai József. Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság."— Előadás másolata:

1 Emlékeimből és zárszó Gyulai József

2 Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság közepette? Ezt tekintettük "zsenialitási normának" Nem is javasoltunk Szabó Ferenc: a szovjetek hiányolják a Szplav- ra vonatkozó javaslatokat Ott találtam Fuchs Eriket a BEALUCA javaslattal Mellé tettem az EÖTVÖS három rögtönzött ötletét – az MFKI "bőrére" Itthon Lendvay Ödön mellém állt,

3 A Szplav Nagy vitánk volt: a szovjetek minden felelősséget ránk akartak hárítani, azt amit nem is tudhattunk: kemence-beállítás de tanulságos volt, bár tudtam, csak egyszeri – bármi is jön ki A BEALUCA jobb projekt volt át is ruháztam lassan a koordinációt Gyuró Imre barátomra

4 A Halley projekt Szegő Károly: az én, KFKI-s implantációs csoportom csinálja meg a sugárzásálló IC-ket a programunkban Az USA-beli eredményeink alapján tudtam, mit kellene csinálni, de… Elolvastam a Voyager előterjesztését; a címlapon valami ilyesmi állt: "The present proposal guarantees the 95.xx% success of the Voyager program with 92.xx% probability" Életem legnagyszerűbb műszaki olvasmánya volt, a Voyager meg az emberiségnek lett talán a legnagyszerűbb alkotása "Arra vállalkozom, hogy megmondjam, mely áramköröket kell Ronald Reagan-től elkérni" Karcsi a fejét vakarta, hogy "a szovjetek aligha"… Ez a végén be is következett …

5 A magyar csoda: Bereczki Ilona A Voyager: megvenni a TI egy napi termelését, adott válogatási programmal szelektálni Magyar peremfeltételek: Elektromodul, közel egy év átfutás, össze-vissza gyári forrásból Bereczki Ilona zseniális stratégiája:

6 A Bereczki-trükk, I Első lépésben vásárolj soxoros mennyiségű IC-t Tedd be őket, változó dózisú (idejű) besugárzásra a KFKI ólomkamrájába Hőkezeld a (tokozott!) IC-ket – 150 o C-t kibír a tokozás Vizsgáld meg őket, analizáld a javulást, a sugárzás okozta rácshibák "gyógyulását"

7 A Bereczki-trükk, II Kiderült, hogy a "gyógyulás"-ban kétféle viselkedés lépett fel az egyik szerinti viselkedésű IC-k kibírtak, akár újra besugározva 20000 curie-t is! a másik csoport nem ilyen volt – kidobandó (A jelenség oka nem az IC-, hanem a szilíciumkristály gyártásában leledzik) Most rendeld meg a szükséges mennyiség többszörösét az Elektormodultól, ha beérkezett végezd el rajtuk a kismértékű besugárzást, hőkezeld, kategorizáld és válogasd ki az esélyeseket…

8 A Bereczki-trükk, III Három év alvás, a Van Allen övön át való utazás után fel is éledt az elektronika és nagy siker lett Számomra ez volt a magyar űrteljesítmény csúcsa… A meghajlásom annak szólt, hogy ekkor azt éreztem, hogy én sose jöttem volna rá, mit is lehet, kell abban a sanyarú helyzetben tenni Bárcsak a mai KKV-kban realizálódnék annyi sikervágy, mint amennyi becsületes megoldást annakidején az életösztönünk provokált az embargó-megkerülésére!

9 Zárszónak is egy a vége Méltóan sok rendezvény emlékezett meg az évfordulóról Magyarként az "űrkorszakot" a Hold-radar kísérlettől számíthatjuk de a mostani évforduló is szép korszakra emlékezik A kezdetektől fogva a magyar űrkísérletek sajátja volt, hogy polgári kifutású kísérletek is szerepeltek, pl. az űrhajós/sofőr éberségét vizsgáló eszköz,… az űr-koszt program stb. Kívánok magunknak sok és zökkenőmentes sikert mérnökké vált fizikusként nekem mind az űrkutatásban, nagyenergiájú fizikában az a kényszer a legfőbb pozitívum, az adófizetők felé is, amely csúcsfeladatként ilyetén teljesítményekre kényszeríti a mérnöki tudományokat – ez nekem talán a legfőbb "szárazmaradék" Köszönjük az előadóknak az előadásokat, a szép élményeket, a hallgatóságnak a megjelenést!


Letölteni ppt "Emlékeimből és zárszó Gyulai József. Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések