Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008."— Előadás másolata:

1 Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008.
04 April 2017 Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008. Szeretném bemutatni a kutatási eredményeinket. Ezek az eredmények fontos kiinduló pontként szolgálnak abban, hogy teljesebb kezelést tudjunk adni a sztómával élő pácienseknek. Célunk, hogy tanuljunk az eredményekből és ez által fejlesszük a szaktudásunkat.

2 Előzmények Magyarországon
Colostomás betegek életminőségének vizsgálata / Bartha Iván és munkatársai, Orvosi Hetilap évf. 37. sz., p ) Életminőség kutatás Magyarországon, ECET2007. előadás Tudjuk, hogy a sztómaterápiás nővérek világszerte fókuszálnak a sztóma körüli bőrelváltozásokra, komplikációkra és azok kezelésére. A mi kutatásunkat 2 magyar tanulmány ösztönözte. Az első hivatkozott kutatás több mint 10 évvel ezelőtt készült és bemutatja, hogy a debreceni ILCO-ban 100 sztómás közül 67-nél fedezetek fel bőr irritációt. A másik az Életminőség kutatás, a 2007-es salzburgi ECET kongresszuson hangzott el és következtetésként azt vontuk le, hogy a pácienseknek több oktatásra van szükségük. Magyarországon még nincs hivatalos szt.nővér képzés, a tudásukat a nővérek rövid képzéseken és a gyakorlatból szerzik. Úgy gondoljuk, hogy csak úgy tudjuk javítani a szakmai jártasságunkat, hogy több oktatást kapunk és több kutatást végzünk el.

3 Előzmények - nemzetközi
1. OstomySkinStudy (BJN, 2006, Vol 15, No 16, Pp ) 45% stomaviselőnél diagnosztizáltak egy vagy több bőrelváltozást Bőrproblémák megoszlása - enyhe: 57% - közepes: 33% - súlyos: 10% Bőrproblémák előfordulása - Colostoma: 35% - Ileostoma: 57% - Urostoma: 48% 2. EPICO, Portugál Betegelégedettségi Kérdőív Gyakoribb okok - Széklet általi felmaródás: 33% - Maceráció: 20% - Erythema: 16% A 2006-os dán kutatás eredményei megmutatták, hogy a páciensek 45%-ának van sztóma körüli bőrelváltozása. Mi is többet szerettünk volna tudni az itthoni helyzetről.

4 04 April 2017 Vizsgálat célja Felmérni a magyar stomaviselőknél előforduló szövődményeket (típusok, természet, súlyosság) Megvizsgálni a magyar stomaviselők állapotának főbb klinikai jellemzőit a szövődmények és bőrelváltozások tekintetében ( fajták, gyakoriság, súlyosság) A tanulmány céljai a következők voltak: Megfigyelni az elváltozás típusát, súlyosságát és természetét. Vizsgálni a gyakoriságát, komolyságát, változatosságát, klinikai jellemzőit mind a bőrelváltozásokban mind a komplikációkban.

5 Definíciók Szövődmények
04 April 2017 Definíciók Szövődmények Dermatitis Peristomalis sérv Mechanikus trauma Caput medusae Maceratio Necrosis Mucocutan separatio Rectractio Prolapsus Stenosis Ez a komlpikációk listája, amit fontosnak tartottunk megnézni.

6 Definíció*: enyhe, közepes, súlyos bőrelváltozás
04 April 2017 Definíció*: enyhe, közepes, súlyos bőrelváltozás Teljesen ép bőr. Nincs látható bőrelváltozás a stoma körül Kisebb változások a stoma körüli kis 1–5 mm-es területen belül Határozott változás, pl. fekély a stoma körül. Az érintett terület nagysága >2 cm2 Jelentős bőrterület érintett a segédeszköz alatt. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges ! Hogy a sztóma körüli bőrelváltozások súlyossága ugyanazt a besorolását kapják, megegyeztünk, hogy az Ostomy Skin Studyból használjuk a meghatározásokat. Az első képen az egészséges sztóma körüli bőr látható A második képen enyhe elváltozás észlelhető kis területen A harmadik képen határozott bőrelváltozás látható, amely nagyobb, mint 2 négyzetcentiméter A negyedik képen jelentős az elváltozás, azonnali orvosi ellátást igényel. *Hivatkozás irodalmi meghatározásokra „Ostomy Skin Study”-ból

7 04 April 2017 Hipotézisek: A magyar stomaviselők 50%-ának egy vagy több stoma körüli elváltozása van. Társbetegségek előfordulása esetén nagyobb a szövődmények száma. Ileo- és urostoma esetén 20%-kal gyakoribb a bőrprobléma kialakulása, mint colostoma esetén. A következő hipotéziseket készítettük: A sztómával élő magyar emberek 50%-ának van egy vagy több komplikációja A komplikációk száma magasabb társbetegségek esetén A bőrelváltozás gyakorisága 20%-al magasabb ileosztómánál vagy urosztómánál mint kolosztómánál.

8 Módszer Komparatív vizsgákati időszak: 2008.március -augusztus
21 stomaterápiás nővér által Véletlenszerű vizsgálati alany kiválasztás A nővér tájékoztatást ad a résztvevőknek a felmérés céljáról Stomanővér végzi a megfigyelést Anonim kérdőíves betegadatgyűjtés Szóbeli publikáció Munkacsoport: Magyar kórházi nővérek Magyar otthonápolási nővér A kutatás 6 hónapig tartott és 481 véletlenszerűen kiválasztott pácienst tartalmazott. Az adatokat összegyűjtöttük, anonim kérdőíveket használtunk.

9 Vizsgálati alanyok összetétele
BEVONÁSI KRITÉRIUMOK Ideiglenes vagy állandó colostoma, ileostoma, urostoma Szövődményes és normál Tud olvasni és írni Képes megérteni a felmérés célját és a kérdéseket Legalább 18 éves KIZÁRÁSI KRITÉRIUMOK Kórházi etikai engedély hiánya Írásbeli betegnyilatkozat hiánya A kutatásban résztvevőknek a köv. kritériumoknak kellett megfelelni: Felnőtt páciens, állandó vagy ideiglenes ileosztóma, kolosztóma vagy urosztóma. Van vagy nincs komplikációja vagy/és sztóma körüli bőrelváltozása. A páciens tud írni és olvasni képes megérteni a kutatás célját és együttműködő. A résztvevő nővéreknek rendelkezni kellett a kórház etikai engedélyével és a páciens írásos beleegyezésével.

10 Kérdőív felépítése Demográfiai adatok (életkor, nem, lakóhely, képzettség, fizikai aktivitás) Klinikai adatok (stoma típus, indikáció, társbetegségek) Has (forma, anatómiai jegyek, stoma helye) Stoma vizsgálat (alak, szín, hossz, bőrállapot/ súlyosság) Késői szövődmények/ súlyosság Kezelés ( intézkedés) A kérdőív a következő kérdésköröket tartalmazta: Demográfiai adatok Klinikai adatok A has anatómiai viszonyai Sztóma vizsgálata A perisztómális bőr állapota és az elváltozások leírása Kezelés

11 Eredmények bemutatása
04 April 2017 Eredmények bemutatása (Résztvevők alapvető klinikai jellemzői) Stoma szövődmények Bőrelváltozások gyakorisága Az értékelés során a sztóma komplikációkra és a bőrelváltozások gyakoriságára fókuszáltunk.

12 Eredmény: Demográfiai adatok (n=481)
Átlag életkor: 65 év Nő: 38% Férfi: 60% Ez a dia a demográfiai adatokat mutatja be. Az átlag életkor 65 év volt és láthatják a megoszlást fizikai aktivitás és kor szerint

13 Klinikai adatok: Műtéti dátumok (n=481) (6 hónap -35 év) átlag 6 év
A műtét óta eltelt idő 6 hónap és 35 év közötti volt a felmérés idején.

14 Klinikai adatok: eszköz -, sztóma típus, - indikáció
04 April 2017 Klinikai adatok: eszköz -, sztóma típus, - indikáció  (n=481) Résztvevők Száma % Használt stoma eszköz 1 részes 387 80% 2 részes 88 18% Stoma típus Colostoma* 405 84% Ileostoma 60 12% Urostoma 6 1% Egyéb 10 2% Indikáció Colorectalis daganat 397 81% Crohn betegség 25 5% Ulcerative colitis 11 Diverticulosis 8 Nincs válasz 5 42 9% Ezen a dián azt láthatják, hogy az 1 részes eszköz használata dominál, Magyarországon ezt jobban szeretik. A felmérésben szereplő sztómatipus főleg kolosztóma, melynek oka főleg kolorectális carcinoma. * A colostoma szám lényegesen nagyobb volt, mint az ileo- és urostoma és ez az eredményekben tükröződhet , ha összehasonlítjuk

15 Eredmény: Stoma körüli szövődmények (n=481)
1. Hipotézis „A magyar stomaviselők 50%-ának egy vagy több stoma körüli elváltozása van.” 481-ből 223 szövődménymentes Eredmények 1 szövődményt észleltünk 168 esetben 2 szövődményt észleltünk 69 esetben 3 szövődményt észleltünk 17 esetben 4 szövődményt észleltünk esetben Összesen 54% problémás eset És most lássuk az eredményeket. A komplikációkkal kapcsolatban a páciensek 54%-ának van egy vagy több problémája. Ez igazolta az első feltevésünket.

16 Klinikai adatok: Társbetegségek (n=481)
Válaszok % Diabetes mellitus 72 14% Krónikus májbetegség 9 2% Szívbetegség 68 13% Vesebetegség 13 Krónikus anemia 11 Egyéb* 94 18% Nincs 257 49% Összesen 524 100% Néhány páciensnek volt társbetegsége és ez a lista bemutatja a legfontosabbakat. A leggyakoribb a cukorbetegség és a szívbetegség volt, amelyek Magyarországon népbetegségnek számítanak. *Egyéb: hypertonia, arythmia, prostata tu., tüdőbetegség, hernia, candida, osteoporosis, stb.

17 Eredmény: szövődmények és társbetegségek (n=481)
04 April 2017 Eredmény: szövődmények és társbetegségek (n=481) Hipotézis 2. „Egy vagy több társbetegségek esetén nagyobb a szövődmények száma” A stomaviselők késői szövődmény nélkül 39%-ban élnek társbetegséggel A stoma körül szövődményesek 61%-ban élnek társbetegséggel Nincs stoma szövődmény Van társbetegség és stoma szövődmény A következő dia bemutatja a komplikációk és a társbetegségek közötti kapcsolatot. Azon páciensek között akiknek volt egy vagy több komplikációja 61%-ban volt egy vagy több társbetegsége. Tehát igazolhattuk a második feltevésünket is.

18 Eredmény: (n=481) Stoma körüli szövődmények és súlyosságuk
Ez a dia bemutatja a komplikációk típusait és súlyosságát. Ahogy láthatjuk a leggyakoribb komplikáció az enyhe vagy közepes sztóma körüli sérv. Viszonylag gyakori még az enyhe bőrgyulladás vagy vérzés és a prolapsus, mind enyhe, mind pedig közepesen súlyos formája,amely úgy tűnik, hogy egy magyar sajátosság.

19 Eredmény: bőrelváltozások stoma típusonként (n=481)
04 April 2017 Eredmény: bőrelváltozások stoma típusonként (n=481) A bőrelváltozások gyakorisága a legnagyobb volt az urostomások körében: - Colostoma: 47% - Ileostoma: 43% - Urostoma: 50%* * Csak 6 fő (1%) urostoma viselő vett részt a vizsgálatban szemben a405 (84%) colostoma és 60 (12%) ileostoma viselővel 3.Hipotézis „A bőrelváltozások gyakorisága20%-kal nagyobb ileo- illetve urostoma esetén, mint kolostoma esetén” Nagy meglepetésünkre ugyanazokat az eredményeket kaptuk a problémák megjelenésének tekintetében, sztómatípustól függetlenül. Úgy tűnik, hogy a sztóma tipusa nem befolyásolja jelentősen a komplikációkat. Ezek az eredmények ellentmondanak a harmadik feltevésünknek.

20 Eredmény: bőrelváltozások gyakorisága (n=481)
04 April 2017 Eredmény: bőrelváltozások gyakorisága (n=481) Vizsgált alanyok százaléka Bőrelváltozás fokozatai 47%-nál egy vagy több bőrelváltozást diagnosztizáltak A stoma körüli bőrelváltozások megoszlása - 80% enyhe - 19% közepes - 1% súlyos A kutatásban résztvevők felének volt bőrelváltozása. Ezek az enyhe elváltozások könnyen kezelhetők voltak.

21 Eredmény: A bőrelváltozás okai (n=481)
04 April 2017 Eredmény: A bőrelváltozás okai (n=481) Leggyakoribb diagnózis a bőrpír volt a vizsgált alanyok körében Bőrelváltozás oka Gyakoriság Erythema 47% Nodul 13% Maceratio 12% Hyperpigmentatio Kiütés, pörsenés 5% Papula, hólyag 3% Hegek Egyéb 4% Lássuk az eredményeket a bőrelváltozások gyakoriságában a vizsgált páciensek között. Az erythema volt a leggyakoribb ezt követte csomók, felmaródás és bőrpír.

22 Eredmény: Általános intézkedés (n=481)
04 April 2017 Eredmény: Általános intézkedés (n=481) Intézkedés történt a résztvevők 31%a-nál 23%a-nál előírt kezelés alkalmazása 8%a-nál specialistához irányítás Intézkedések történtek a komplikációk és/vagy a bőrelváltozások megállítására vagy enyhítésére az esetek 1/3-ban. Mi 3 havonta találkozunk a páciensekkel és így az enyhébb elváltozásokat kezelni tudjuk. Néhány páciens megtanult együtt élni a problémával és nem fogadta el a felajánlott segítséget azt hitték, hogy a kezelés nem lesz sikeres. Mások nem voltak felkészülve egy újabb műtétre. Összegezve a sztómaviselők támogatásának elmélyítéséhez szükséges lenne az egységes standardok használata valamint a nővér kompetenciák körének szélesítése.

23 Következtetés Öt fejlesztési igény Magyarországon
Szorosabb stomagondozás és odafigyelés Szövődményi rizikó felmérése műtét előtt Betegoktatás szemléltető eszközökkel Nővéri kompetencia fejlesztése Egységes ápolási eljárások alkalmazása A következő területeken kellene fejlődést elérnünk: Szorosabb betegkövetés Kockázatok felmérése műtét előtt Betegoktatás szemléltető eszközökkel Nővéri kompetencia fejlesztése Használni olyan egységes ápolói módszereket, mint a bőrdiagnosztikai skála, hogy ellenőrizni tudjuk a kezelés hatékonyságát.

24 MASZNE és Coloplast Nővérfórum ajánlásával készült szakmai anyagok
04 April 2017 MASZNE és Coloplast Nővérfórum ajánlásával készült szakmai anyagok Kórházi stomaápolás folyamata Stoma kijelölés Eszközcsere Székrekedés kezelése Stoma körüli sérv kezelése Prolapsus kezelése Convex eszközös kezelés Mucocutan szétválás kezelése Irrigálás A Magyar Sztómaterápiás Nővér Egyesület és a Coloplast együttműködik az eszközök fejlesztésében, hogy tovább fejlődjön a sztómaellátás minősége. Erről cikkek is jelentek meg az egyesületi újságban.

25 04 April 2017


Letölteni ppt "Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések