Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FIZIKAFIZIKA 11. évfolyam Rezgések összegzése. Harmonikus rezgőmozgás Ha a pontszerű testre i ii időben periodikus erő hat. Szuperpozíció Két független.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FIZIKAFIZIKA 11. évfolyam Rezgések összegzése. Harmonikus rezgőmozgás Ha a pontszerű testre i ii időben periodikus erő hat. Szuperpozíció Két független."— Előadás másolata:

1 FIZIKAFIZIKA 11. évfolyam Rezgések összegzése

2 Harmonikus rezgőmozgás Ha a pontszerű testre i ii időben periodikus erő hat. Szuperpozíció Két független rezgés egyidejű magvalósítása. (Egyik sem zavarja a másik időbeli lefolyását.)

3 Rezgések összegzése Egyirányú rezgések szuperpozíciója: A két erő, illetve a hatásukra létrejövő elmozdulások egy egyenesbe esnek. 1.Ha a két harmonikus rezgés frekvenciája egyenlő, akkor az eredő rezgés is harmonikus lesz ugyanakkora frekvenciával.

4 Rezgések összegzése Azonos frekvencia és azonos fázis esetén A1A1 A2A2 A a)

5 Rezgések összegzése Azonos frekvencia és ellentétes fázis esetén A1A1 A2A2 A b)

6 Rezgések összegzése Speciálisan: Azonos frekvencia, ellentétes fázis és azonos amplitúdó esetén a rezgések teljesen kioltják egymást c) A1A1 A2A2 A

7 Rezgések összegzése 2.Ha a két harmonikus rezgés frekvenciája eltérő, akkor az eredő rezgés nem lesz harmonikus. Ha a frekvencia eltérő, de a frekvenciák aránya racionális szám, akkor a rezgések eredője periodikus rezgés lesz.a) Ha a frekvencia eltérő és a frekvenciák aránya irracionális szám, akkor a két rezgés eredője nem lesz periodikus (így csak tágabb értelemben tekinthető rezgésnek)b)

8 Rezgések összegzése lebegés Ha a frekvencia eltérő, de közel esik egymáshoz, akkor olyan eredő rezgés jön létre, amelynek amplitúdója periodikusan változik. Ez a jelenség a lebegés.c)


Letölteni ppt "FIZIKAFIZIKA 11. évfolyam Rezgések összegzése. Harmonikus rezgőmozgás Ha a pontszerű testre i ii időben periodikus erő hat. Szuperpozíció Két független."

Hasonló előadás


Google Hirdetések