Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Születés másodperc hidrogén és hélium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Születés másodperc hidrogén és hélium"— Előadás másolata:

1 Az elemek születése, az anyagok körforgása Hafenscher Richárd ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium

2 Születés 100-300. másodperc hidrogén és hélium
Napokban (pl a miénkben) hidrogénből hélium Vörös óriásokban vasig minden, de! – vannak stabil anyagok pl oxigén, nitrogén, nem fuzionálnak, itt neutronbefogás történik! Szupernova-robbanásokkor vas is továbbfuzionál.

3 Vasnál nehezebb anyagok kialakulása
Szupernóvák után visszamaradt csillagporból meteorok, egyéb égitestek, beleolvadnak egy másik napba, aztán ismét fúzió. Ólom is stabil, itt is neutronbefogás történik. Ritka anyagok. Stabil atommagú anyagok ( nitrogén, oxigén, vas, ólom) gyakoribbak a világegyetemben, mint a többi.

4 Egy csillag keresztmetszete

5 Az ősrobbanás Felfúvódás szakasza 0-100. másodperc
Atomok kialakulása másodperc Csillagok születése 1 milliárd év Bolygók születése 5 milliárd év

6

7 Az anyagok körforgása

8 A szén körforgása a természetben
A szén megtalálható: élő szervezetekben levegőben CO2 –ként vizekben oldott karbonátok és hidrogén-karbonátok formájában, talajban szilárd karbonátként (mészkő, dolomit), kőolaj, földgáz, kőszén formájában, az állatok csontvázában, lebomló szerves anyagokban Fotoszintézis szén-dioxidot igényel Halott növények nagy hő és nyomás hatására szén. Légzés. Lebontó folyamatok.

9 A nitrogén körforgása a természetben
Nitrogén előfordulása levegő - 78 térfogatszázalék élő szervezetek – aminosav, fehérje fontos építőeleme vizek (nitritek, nitrátok) talaj – lebomló szerves anyagok, ammónia, nitritek, nitrátok Kékmoszatok, nitrogénmegötő baktériumok Korhasztó, rothasztó baktériumok A nitrifikáló baktériumok hatására lesz az ammóniából NO2-, ill. abból NO3-. Ezeket az ionokat a növények fel tudják venni, a szervetlen nitrogénvegyületeket fel tudják dolgozni és azok nitrogéntartalmát beépíteni testük szerves vegyületeibe. Villámok Denitrifikálás = nitrogéntartalmú vegyületekből, elemeket csinálnak.

10

11 Az oxigén körforgása a természetben
Az egyetlen elem, amely nagy koncentrációban van jelen a földkéregben (szilikátok), az atmoszférában (O2), a hidroszférában (H2O) és a bioszférában is (H2O, szénhidrát, fehérje stb.). Oxigén előfordulása Föld 28,5 %-a: földkéreg 46,6 % óceán 85,8 % atmoszféra 21 %. Növények megtermelik – állatok felveszik, és szén-dioxiddá alakítják – kilélegzik – növények felveszik a szén-dioxidot, és oxigént csinálnak belőle

12 A foszfor körforgása a természetben
Foszfor előfordulása talaj – apatitok, foszfátok élő szervezet - a foszfor az ötödik leggyakoribb eleme az élő szervezetnek részben szerves vegyületek, részben a csontban foszfát formában fordul elő szerves foszforvegyületek: ATP, ADP, DNS, RNS gáz halmazállapotú vegyület alakjában NEM fordul elő Talajban van - növényekbe kerül, növények, állatok (növényekből állatokba) elpusztulnak – visszakerül a talajba

13 Források www.wikipedia.hu www.natgeo.hu
A google-be ha beírjátok, hogy elemek születése, akkor mindegyik honlap a 2. oldal feléig!! És persze a tankönyv!:P


Letölteni ppt "Születés másodperc hidrogén és hélium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések