Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napjaink Háttértárolói

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napjaink Háttértárolói"— Előadás másolata:

1 Napjaink Háttértárolói
Készítette: Szabó Tibor Felkészítő tanár: Oláh Mariann Iskola: Vámospércs, Mátyás Király Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

2 HDD története A mai merevlemezek ősét, az első mágneses elvű, tányérokat alkalmazó adatrögzítő és -olvasó eszközt az IBM kutatói fejlesztették ki a vállalat kaliforniai, San Jose-i laboratóriumában. Ekkor még nem (HDD)-nek hanem: Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) hívták.

3 Merevlemez IBM 1956-ban dobta piacra (Angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja.

4 Tárolókapacitás Ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 2TB között mozog.

5 Formattálás/Formázás
Ahhoz, hogy a mágneslemezeken lévő mágneses réteg alkalmas legyen adatok tárolására, létre kell hozni a tároláshoz szükséges rendszert. Ezt formázásnak nevezzük. Formázáskor jönnek létre a sávok, szektorok. Formázáskor az adott partíción lévő fájlok törlődnek, bár egyes technikákkal visszaállíthatóak.

6 Több merevlemez használata
Ha több merevlemezünk is van egy csatornán, akkor be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges (master), és melyik legyen a másodlagos (slave, azaz a szolga). Jellemzően a masteren van a boot szektor, az a szektor, ami az operációs rendszer betöltését szolgálja.

7 Merevlemezek a 70-es évekből
Itt van egy Cserélhető merevlemez a 70-es évekből. 

8 Képek Hordozható HDD-k.

9 A HDD-k jövője A merevlemezt az egyre nagyobb kapacitású, gyorsabb, és sokkal kisebb fogyasztású flashmemóriák (SSD) szoríthatják ki, először a hordozható számítógépek terén.

10 Pendrive Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik.

11 USB pendrive USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrive, tollmeghajtó egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól-256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja.

12 Mit tartalmaz a pendrive?
A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört,a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve.

13 Fájlrendszer A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. Fontos tudni, ha 4GB-nál nagyobb fájlokat akarunk rámásolni, mindenképpen NTFS-re formázzuk. Ez azért fontos, mert a hibajavítókat, vírusellenörzőket tudjuk rajta futtatni de már a töredezettmetesítést nem!

14 8. Egy második memóriachip helye
A pendrive felépítése 1. USB csatlakozó 2. USB vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash chip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriachip helye

15 Képek Ma már sokféle kinézetű Pendrive létezik.

16 Vége Köszönöm a figyelmüket remélem tetszett ez a prezentáció. 

17 Források Wikipédia Google


Letölteni ppt "Napjaink Háttértárolói"

Hasonló előadás


Google Hirdetések