Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közösségi portálok használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közösségi portálok használata"— Előadás másolata:

1 Közösségi portálok használata
Készítette: Tresánszki Enikő Felkészítő tanár: Vitézné Németh Adrienn Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola

2 Mik is a portálok? Lényegében ezek a világméretű hálózat nagyobb állomásai, ahol híreket, ismerősöket, barátokat vagy akár párt is kereshetünk magának. Más oldalról megközelítve ez egy nagy telefonkönyv, tele képekkel, és információkkal az egyes emberekről, de ezenfelül játszhatunk vagy chatelhetünk az új ismerősökkel. .

3 Kezdetek Minden annál az elvnél kezdődött, hogy a világon bárkitől bárkihez el tudsz jutni 5 lépésben. Én ismerek valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismeri mondjuk az angol királynőt. Tessék! Elméletileg csak öt telefonhívás és meghívatom magamhoz teára...

4 Kezdetek Erre az elvre alapozva indult el – hol máshol - az USA-ban az első közösségi portál, ami még zártkörű volt és Hollywood ismeretségi hálózatát hivatott volt feltérképezni. Igen ám, csakhogy ez a kör egyre bővült, és rájöttek, hogy kiterjeszthető a nagyvilág felé is. Ilyen elven működött az Everyonesconnected.com. Az első weboldal, amely hivatalosan nyilvános közösségi portálnak vallotta magát, a Friendster volt ben indult el, jelenleg 90 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.

5 Veszélyek Sajnos hazánkban is egyre többen válnak függővé a közösségi portáloktól és online játékoktól, blogoktól. Hódítanak az online „közösségi" játékok, valamint egyes közösségi portálok és blogok is arról tanúskodnak, hogy sok fiatal szinte csak online éli életét.

6 Veszélyek A függők a magánéletük szinte minden percét a képernyő előtt töltik, mert nem akarnak semmiről lemaradni, és gyakran „barátok" is csak online játékokon keresztül „találkoznak". Lehet odakint verőfényes napsütés, ők az elsötétített szobában ücsörögnek és enni, aludni is alig állnak fel.

7 Veszélyek A felhasználók 75%-a írja be a profiljába vagy tünteti fel a honlapján a hobbijait,vágyait,érdeklődési körét,fotóit. Vannak,akik még a családtagjaik fényképeit és adatait is felteszik a világhálóra. címét az emberek több mint 40%-a jelenteti meg, igaz a vezetékes és a mobil telefonszámok megadásánál már óvatosabbak. A lányok előbb kiadják a fotóikat mint a fiúk, utóbbiak viszont gyakrabban megadják az címüket.

8 Veszélyek A tinédzserek gyakran esnek áldozatul a saját korosztályuk írásbeli bántalmazásának, vagy esetenként a felnőttek szintén írásbeli zaklatásának az internetes portálokon keresztül.

9 Magatartási problémák a neten
Internetes kötekedés: A gyerekek olyan dolgok kimondására is hajlandóak a világhálón, amit nem tennének meg személyesen. Akármelyik végén is van a gyerek, a netes kötekedés érzelmi töltésű konfliktusba sodorhatja.

10 Magatartási problémák a neten
Törvényellenes magatartás: Némelyik gyerek olyat állít, aminek sokkal komolyabb lehet a következménye. Cselekedetük jogi jelentőségével tisztában nem levő tinik „nemszeretem” tanárokat és más felnőtteket rágalmaznak.

11 Ismertebb portálok

12 A Facebook 2004. febr. 04-én kezdte a működését
A Facebook febr. 04-én kezdte a működését. Az oldalra ingyenes és meghívó nélkül lehet regisztrálni, ellentétben a meghívós iWiW-vel. A regisztrált tagok profilt készíthetnek, üzeneteket válthatnak egymással, kereshetnek ismerősöket és az oldalon belüli klubokhoz, közösségekhez csatlakozhatnak.

13 Az iWiW 2002.ápr 14-én kezdte meg működését WiW néven, és azóta Magyarország lelátogatottabb közösségi portálja. Csak meghívóval lehet regisztrálni az oldalra dec 24-én a felhasználók száma elérte a 4 milliót decemberének elején a szakmai elemzések azt mutatták, hogy az iWiW alulmaradt a Facebook-kal szemben felhasználók terén.

14 MySpace.com A MySpace 2003-ban alapították. Ingyenesen lehet regisztrálni. Ez egy népszerű interaktív honlap. Lehetőség van blog írásra, zene, fotó vagy videó feltöltésére is. A feltörekvő, még fel nem fedezett zenekarok körében igen népszerű,hiszen így már ki is alakíthatnak egy kisebb rajongótábort a neten.

15 A Twitter-t 2006 októberében létesítette a San Franciscoi Obvius Crop
A Twitter-t 2006 októberében létesítette a San Franciscoi Obvius Crop. Leginkább a Facebook-ra hasonlít, de még gyerekcipőben jár Magyarországon. Lehetővé teszi az ismerősök közötti üzenet és SMS váltást, bár az oldal ingyenes, de az SMS-ekért - szolgáltatótól függően- fizetni kell.

16 Quiz ( több lehetséges válasz is lehetséges)
1.) Melyik az az öt portál, amelynek látható az emblémája? a.) Yahoo!; MSN; Facebook; iWiW; MySpace b.)MSN; MySpace; Facebook; Twitter; Yahoo! c.) Facebook; iWiW; Twitter; MySpace; MSN

17 Quiz 2.) Miért „veszélyes” úgymond a túlzott internetezés? a.) az elhízás miatt b.) a magánélet hiánya miatt c.) a függőség miatt

18 Quiz 3.) Mit értünk „internetes kötekedés” alatt?
a.) a gyerekek egymást szidják,lelkileg bántalmazzák b.) a tinédzserek szidják egymás szüleit c.) a tinédzserek szidalmazzák a tanáraikat

19 Megfejtés Első kérdés c Második kérdés b;c Harmadik kérdés a

20 Források ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )


Letölteni ppt "Közösségi portálok használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések