Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban."— Előadás másolata:

1

2 1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban járt az Ősz. /Bölöni/ 1907 Vér és arany c. kötet Írd le az első öt szót, ami eszedbe jut Párizsról Írd le az első öt szót, ami eszedbe jut az Őszről Vesd össze a következő két képpel a szavaidat! Milyen a korabeli Párizs hangulata? Milyen az ősz hangulata? Miért írta Ady nagybetűvel? Magyarázd meg a vers címét!

3 Párizs 1906

4 Az Ősz

5 „Párisba tegnap beszökött az Ősz
„Párisba tegnap beszökött az Ősz. Szent Mihály útján suhant nesztelen, Kánikulában, halk lombok alatt S találkozott velem.” Mi a kezdő versszakban leírt helyszín, idő? Milyen találkozást említ az első versszak? Valóságos személyek találkozásáról van szó? (költői eszköz?) Hogyan érkezik az Ősz? Miért? Kik szoktak így érkezni?

6 Szent Mihály útja?

7 Lelkemben égő kis rőzse-dalok ? Mi marad az elégett rőzse után?
„Ballagtam éppen a Szajna felé S égtek lelkemben kis rőzse-dalok füstösek, furcsák, búsak, bíborak, Arról, hogy meghalok.” Lelkemben égő kis rőzse-dalok ? Mi marad az elégett rőzse után? Milyen alakzat teszi a költői jelzőket hangsúlyossá?

8 Mi lehetett az Ősz üzenete?
„Elért az Ősz és súgott valamit, Szent Mihály útja beleremegett, Züm, züm: röpködtek végig az uton Tréfás falevelek.” Mi lehetett az Ősz üzenete? Miért Szent Mihály útja „remegett belé” és nem Ady? „Züm,züm” „tréfás falevelek”

9 Mennyi az átélt élmény időtartama? Hogyan hat az Ősz a környezetére?
„Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé S Párisból az Ősz kacagva szaladt. Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán Nyögő lombok alatt.” Mennyi az átélt élmény időtartama? Hogyan hat az Ősz a környezetére? Hogyan hat az Ősz a lírai énre? Gyűjtsd ki a versből azokat az igéket, amelyek az Őszre vonatkoznak? Milyennek látod ezek alapján? Gyűjtsd ki a versből azokat az igéket, amelyek a lírai énre vonatkoznak! Milyennek látod?

10 Mondj véleményt a versről!
A vers melyik sorát vagy kifejezését írnád az alábbi képek alá?

11

12

13

14

15

16

17 Vázlat A vers keletkezése: A címről: Vershelyzet: Műfaj: Téma:
Költői eszközök: jelzők, alliteráció, megszemélyesítés


Letölteni ppt "1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések