Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 CSALÁD. 2 3 Család jelentősége: Elősegíti: Elősegíti: a gyermek fejlődését, a gyermek fejlődését, fokozatos önállósulását, fokozatos önállósulását,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 CSALÁD. 2 3 Család jelentősége: Elősegíti: Elősegíti: a gyermek fejlődését, a gyermek fejlődését, fokozatos önállósulását, fokozatos önállósulását,"— Előadás másolata:

1 1 CSALÁD

2 2

3 3 Család jelentősége: Elősegíti: Elősegíti: a gyermek fejlődését, a gyermek fejlődését, fokozatos önállósulását, fokozatos önállósulását, makróközösségekbe (bölcsőde, óvoda) beilleszkedését; makróközösségekbe (bölcsőde, óvoda) beilleszkedését; azaz a gyermek szocializációját; azaz a gyermek szocializációját; lelki-érzelmi atmoszférát teremt> a szocializációhoz. lelki-érzelmi atmoszférát teremt> a szocializációhoz.

4 4 Lelki-kötődési szükséglet alapja: feltétel nélküli, mély szeretet; feltétel nélküli, mély szeretet; egymás elfogadása; egymás elfogadása; testi-lelki összetartozás tartós átélése; testi-lelki összetartozás tartós átélése; szeretettel várt, közös gyermek; szeretettel várt, közös gyermek;

5 5

6 6 Szeretetátélés: tanulás közben és hatására alakul ki; tanulás közben és hatására alakul ki; formálódik az önértékérzés, önbecsülés, önbizalom. formálódik az önértékérzés, önbecsülés, önbizalom.

7 7

8 8 Szülői szeretet hiányának következménye: önmagát sem tudja szeretni, értékelni, elfogadni; önmagát sem tudja szeretni, értékelni, elfogadni; bizalmatlan lesz önmagával, másokkal, az élettel szemben. bizalmatlan lesz önmagával, másokkal, az élettel szemben.

9 9

10 10 CSALÁD MŰKÖDÉSE

11 11 Család működését befolyásoló elemek, sajátosságok: családi értékrend családi értékrend családi hagyományok, tradíciók családi hagyományok, tradíciók családi szerepek családi szerepek életvezetés a családban életvezetés a családban nevelés a családban nevelés a családban családtípusok családtípusok

12 12 Család: olyan működő egység, rendszer, amelyben, ha az egyik családi sajátosságot valamilyen külső hatás éri, az magával hozza a többi elem megváltozását is. olyan működő egység, rendszer, amelyben, ha az egyik családi sajátosságot valamilyen külső hatás éri, az magával hozza a többi elem megváltozását is. Pl: ha a családi hagyomány megszakad (vallásosság)> akkor megváltozik a családban az értékrend. Pl: ha a családi hagyomány megszakad (vallásosság)> akkor megváltozik a családban az értékrend.

13 13 A rendszer-elv a családtagok belső életére is érvényes; A rendszer-elv a családtagok belső életére is érvényes; Pl: amint a családi rendszer egyik tagját valamilyen hatás éri, az szükségszerűen kihat a rendszer valamennyi tagjára (kedélyállapot, fáradtság befolyásolja az egész család teendőit, programját). Pl: amint a családi rendszer egyik tagját valamilyen hatás éri, az szükségszerűen kihat a rendszer valamennyi tagjára (kedélyállapot, fáradtság befolyásolja az egész család teendőit, programját).

14 14 A családban történő események: mindig kölcsönösen hatnak a családtagokra és magára a családra. A családban történő események: mindig kölcsönösen hatnak a családtagokra és magára a családra.

15 15 Család értékrendje (1): Értékek fontos szabályozó szerepet töltenek be az emberi együttélésben, a társadalom kisebb-nagyobb közösségeiben, így a családban is. Értékek fontos szabályozó szerepet töltenek be az emberi együttélésben, a társadalom kisebb-nagyobb közösségeiben, így a családban is. A mindennapokban egymástól eltérő értékfelfogások és értékzavarok vannak jelen. A mindennapokban egymástól eltérő értékfelfogások és értékzavarok vannak jelen.

16 16 Család értékrendje (2): A családokra hárul az a felelősségteljes szerep, hogy eligazodjanak az értékrendszerek kevert világában és az általuk helyesnek választott értékeket beépítsék saját értékrendjükbe. A családokra hárul az a felelősségteljes szerep, hogy eligazodjanak az értékrendszerek kevert világában és az általuk helyesnek választott értékeket beépítsék saját értékrendjükbe.

17 17 Család értékrendje (3): A családoknak saját értékkategóriái, normái segítségével tájékoztatni, eligazítani szükséges a családtagokat, aszerint, hogy mit tartanak jónak, követésre méltónak, értékesnek, avagy mit nem. A családoknak saját értékkategóriái, normái segítségével tájékoztatni, eligazítani szükséges a családtagokat, aszerint, hogy mit tartanak jónak, követésre méltónak, értékesnek, avagy mit nem. Ennek alapján alakul ki a családi értékrend, amely kimondott vagy kimondatlan szabályaival vezérli a családok életét. Ennek alapján alakul ki a családi értékrend, amely kimondott vagy kimondatlan szabályaival vezérli a családok életét.

18 18 Családi tradíciók (1): hatással vannak a család működésére; hatással vannak a család működésére; kötődhetnek családi ünnepekhez, megemlékezésekhez, valamilyen hivatás, mesterség űzéséhez (pl: színész dinasztiák); kötődhetnek családi ünnepekhez, megemlékezésekhez, valamilyen hivatás, mesterség űzéséhez (pl: színész dinasztiák); utalhat életfelfogásra, életmódra (pl.: vallásosság, vegetáriánus táplálkozás, sportos életforma) utalhat életfelfogásra, életmódra (pl.: vallásosság, vegetáriánus táplálkozás, sportos életforma)

19 19 Családi tradíciók (2): Átörökíthetnek: Átörökíthetnek: pozitív értékeket pozitív értékeket negatív hagyományokat (pl.: alkoholista, lumpen életmód) negatív hagyományokat (pl.: alkoholista, lumpen életmód)

20 20 A családdal való kapcsolat kialakításának szabályai (1): érdeklődő figyelem a szülők közléseire; érdeklődő figyelem a szülők közléseire; kedves, érthető, udvarias, türelmes, higgadt beszédstílus; kedves, érthető, udvarias, türelmes, higgadt beszédstílus; előítéletmentes, őszintén elfogadó, megértő beállítódás; előítéletmentes, őszintén elfogadó, megértő beállítódás;

21 21 A családdal való kapcsolat kialakításának szabályai (2): család megismerése; család megismerése; problémamegoldás együtt (nem helyettük); problémamegoldás együtt (nem helyettük); a szülő felelősség és szerep fontosságának érzékeltetése; a szülő felelősség és szerep fontosságának érzékeltetése; kölcsönös elfogadás; kölcsönös elfogadás;

22 22 A családdal való kapcsolat kialakításának szabályai (3): pozitív személyiségjegyek, értékek hangsúlyozása; pozitív személyiségjegyek, értékek hangsúlyozása; kedvező változások elismerése; kedvező változások elismerése; optimizmus, derű és ösztönző légkör; optimizmus, derű és ösztönző légkör; a felnőttekkel, gyermekekkel való bánásmódunk mintául szolgál a szülőknek a felnőttekkel, gyermekekkel való bánásmódunk mintául szolgál a szülőknek

23 23 Családi ünnepek, különleges események személyiségfejlesztő hatása személyiségfejlesztő hatása élményszerző forrás élményszerző forrás mintául szolgál mintául szolgál tervezése, szervezése, megvalósítása tervezése, szervezése, megvalósítása

24 24

25 25

26 26


Letölteni ppt "1 CSALÁD. 2 3 Család jelentősége: Elősegíti: Elősegíti: a gyermek fejlődését, a gyermek fejlődését, fokozatos önállósulását, fokozatos önállósulását,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések