Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Többmagos processzorok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Többmagos processzorok"— Előadás másolata:

1 Többmagos processzorok

2 A processzor felépítése
A processzor a számítógép központi feldolgozó egysége. Röviden CPU (Central Processing Unit). A számítógép „legfontosabb” része, ugyanis ez az egység felelős a numerikus műveletek elvégzéséért.

3 Egymagos processzor Ezek a CPU-k egyszerre, egy időben csak egy végrehajtási szálat tudnak lekezelni, ezekről is az operációs rendszer gondoskodik, hogy kiossza az erőforrást az egymás közt versengő folyamatoknak.

4 Többmagos processzorok bevezetésük oka
A magas órajel, nagy hőtermelést eredményezett Hatékony megoldás a problémára, hogy a processzor magjait növelik A több mag lehetővé tette több végrehajtási szálak kezelését egyszerre

5 A kezdetek Kezdetben a 2 magos erőforrások domináltak, majd a magok száma is elkezdett nőni, és ezzel a processzorok teljesítménye is ugrásszerűen januárjában az Intel bemutatta az első 4 magos CPU-ját, nem sokkal ez után az AMD is, sőt tőlük később a 3 magos kivitelezést is láthattuk.

6 Jelen Ma már csak elvétve találunk olyan helyet, ahol lehet kapni 1 magos processzort Az többmagos processzorok csak alacsony órajellel jelentek meg, és így is túlszárnyalták a nagyobb órajelű, egy magos társaikat, de ma már az sem ritka, hogy a korábbi 3,6 GHz-es Pentium 4-esek órajelén üzemelnek.

7 Kihasználásuk A több magot, csak az arra felkészített programok tudják kezelni. A mai újabb szoftvereket, operációs rendszerek mind felvértezik azzal a tulajdonsággal, hogy kezelni tudják a több magot egyszerre Otthoni felhasználásnál jellemzően a játékok, a tömörítés, renderelés, tervező programok, vagy egyéb nagy számítás igényes programok használják ki.

8 Az Intel Core processzorai típus szerint

9 Több magot használó rendszerek
Elsődlegesen érdemes megemlíteni a mai játékkonzolokat, mint többmagos rendszereket. . A szuperszámítógépek akár több 1000 különálló CPU-t is használhatnak A NASA szuperszámítógépe önálló processzorból áll A Jugene szuperszámítógép, amit klímaváltozáshoz, időjárási előrejelzésekhez használnak, továbbá az univerzum eredetét vizsgálószámításokat végez, 50 ezer asztali számítógép együttes teljesítményével bír.

10 A többmagos processzorok jövője
Az hogy a magok száma, akár ha lineárisan is növekszik, nem feltétlen hoz majd mindig akkora teljesítménynövekedést a processzor feldolgozó képessége sokkal nagyobb, mint ahogy azt a RAM memória követni tudna a memória sávszélességének fejlődését a processzorok fejlődésével egyetemben ütemeznék

11 Látható, hogy mekkora is az említett teljesítmény csökkenés a magok növekedése, és a memória sebességének lassú fejlődése miatt.


Letölteni ppt "Többmagos processzorok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések