Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Amit az adathordozókról tudni kell

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Amit az adathordozókról tudni kell"— Előadás másolata:

1 Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Tamás Bence Péter

2 A merevlemez és az SSD A merevlemez (az angol elnevezés alapján hívják winchesternek is) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. Fajtái a HDD és a gyorsabb, de kisebb tárolókapacitásra képes SSD. Mindkettőből léteznek külsőleg, USB 2.0 –val csatlakoztatható, külső hardverek.

3 Az optikai lemezek Az optikai lemezek a CD, a DVD, a HD—DVD, a BD, stb. A lemezek a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. Ezek a gödrök („pits”) a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé. A lézer a gödrök másik oldalát olvassa, – azaz a dudorokat („bumps”), – hogy lejátssza a filmet, vagy a programokat, amit a lemezen tárolunk. Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minél kisebb a gödröcske (és ez által a dudor is), annál pontosabbnak kell lennie a lézerolvasónak.

4 A pendrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed, némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibírni. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.

5 Egy második memóriacsip helye
A pendrive részei 1. USB-csatlakozó 2. USB-vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash-csip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriacsip helye


Letölteni ppt "Amit az adathordozókról tudni kell"

Hasonló előadás


Google Hirdetések