Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei."— Előadás másolata:

1 A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 10. előadás A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Dr. Horváth László

2 Tartalom Integrált és interfészekkel összekapcsolt modellező rendszerek. Modellezők összekapcsolása adat- interfészeken keresztül. Fontosabb adatcsere formátumok és szabványok. Az IGES adatcsere szabvány Az adatcsere hibaforrásai

3 Integrált és interfészekkel összekapcsolt modellező rendszerek A modellek integráltsága modellek egységes, közös adatbázisban. A modellek közötti informatikai kapcsolatok modellezése: A termékek integrált modelljének belső kapcsolatrendszere. Az adatcserét folytató eljárások nem integrált rendszerben működnek Adatinterfészre van szükség: –Szabványos adatátvitel átalakítás nélkül –Tárolási és átviteli formátumok különbözőek. –Modell-adatbázisok szabványosítása. De: a legtöbb adatbázis még nem szabványos: Adatkonverzió szükséges. –Közvetlen átalakítás. –Átvitel semleges formátumon keresztül –Eltérő modellábrázolási képesség figyelembe vétele.

4 Tervezőrendszerek összekapcsolása adatkonverzióval

5 Adatcsere MTR -ekkel és egyéb tervezőprogramokkal

6 Fontosabb adatcsere formátumok és szabványok

7 Adatcsere formátumok I. IGES ( Initial Graphics Exchange Specification - grafikus adatcsere specifikáció) Boeing és a General Electric semleges formátumú adatátviteli szabványok hatása 1980: IGES 1.0. Az IGES 1.0 és 2.0 műszaki rajz entitások átvitelére. Az Amerikai Nemzeti Szabványintézet (ANSI, American National Standard Institute) 1981 -ban ANSI Y14.26M szabványként elfogadta. IGES 4.0: testmodellek is. IGES 5.0: entitás-választék, megbízhatóság fejlődése. IGES szabványt beépítették a STEP termékmodell szabványba Szabványügyi világszervezet, az ISO koordinálásával korábbi adatcsere- szabványokat is felhasználva ISO 10303 jelzés alatt.

8 Adatcsere formátumok II. VDA/FS Német Autóipari alkalmazásokhoz. Felületek tervezéséhez. DIN 66301 német szabvánnyá vált. VDA/FS 2.0 topológiai információk átvitelére is. További formátumok egyes iparágak egyedi igényeihez, pl. SET rajzok és felületek repülőgépgyártásban, European Airbus -nál. STL Gyors prototípusokat előállító gépek bemeneti fájlformátuma Szabványos. A legtöbb géphez alkalmas. A legtöbb MTR rendelkezik ezzel az interfésszel. Geometriai modell alapján előállított réteginformációk.

9 Az IGES adatcsere fájl Az IGES szabvány entitások sorozatát írja le: entitások, az entitások leírásához szükséges paraméterek, az entitások között definiálható összefüggések. Geometriai, topológiai és nem-geometriai adatok. Az IGES entitás típusát 1 és 5000 közötti számkód azonosítja. A 600 és 699 között a felhasználó speciális igényeit kielégítő entitások. Az IGES formátumot előállító program: preprocesszor. Az IGES formátumból az MTR -ben feldolgozható formátumú adatállományt előállító program: posztprocesszor. Az entitások közötti kapcsolatok leírása: az entitások leírásában: Pl. Forgásfelület IGES entitásban elhelyezett pointereken keresztül meridiángörbét és forgástengelyt leíró entitásra mutat.

10 Az IGES entitások csoportjai és néhány jellegzetes típusa

11 Az IGES fájl felépítése Az IGES fájl szekciói: Flag (nem kötelező) Start, Global, Directory Entry, Parameter Data, Terminate.

12 Az IGES fájl szekciói Start szekció A felhasználó tervező számára tartalmaz általános jellegű információkat Az IGES szabvány nem specifikálja. Szöveg, csak a tervező tájékoztatására. Global szekció Az IGES fájl feldolgozásához szükséges paramétereket tartalmazza. Pl. a létrehozó rendszer verziószáma, a modelltér méretaránya, a minimális felbontás és a legnagyobb ábrázolható koordináta-érték. Directory Entry szekció Az IGES fájlban leírt entitásokat sorolja fel, a Parameter Data szekcióra pointerezve. Parameter Data szekció Az entitások adatait tartalmazza. Terminate szekció Az előző szekciókban definiált adatrekordok száma.

13 Az adatcsere hibaforrásai Modellezők ábrázolási képességei közötti különbségek. Konverziók következménye lehet: az eredeti modell leírása torzul. Formailag sikeresnek látszó adatátvitel veszélyei. Értelmezni kell a fordítóprogramok rendszerint nagyszámú üzenetét (státus-jelentés status report). A tervezőrendszerek közötti adatcsere alapvető rendellenességei: –Entitás a fogadó rendszerben nem értelmezhető. –Típus-konverzió egyenértékű entitást eredményez? –Semleges formátum nem alkalmas valamely entitások átvitelére. –Az entitás konverzió után az előírt jellemzőivel nem ábrázolható. –Pl. görbe fokszámának csökkenése. –Racionális görbék nem ábrázolhatók.


Letölteni ppt "A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések