Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés Kedves Hallgató! Kedves Hallgató! Jelen prezentáció segítséget kíván nyújtani az Informatika alapjai I. tantárgy feldolgozásához. A tantárgyhoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés Kedves Hallgató! Kedves Hallgató! Jelen prezentáció segítséget kíván nyújtani az Informatika alapjai I. tantárgy feldolgozásához. A tantárgyhoz."— Előadás másolata:

1 Bevezetés Kedves Hallgató! Kedves Hallgató! Jelen prezentáció segítséget kíván nyújtani az Informatika alapjai I. tantárgy feldolgozásához. A tantárgyhoz rendelt további oktatási anyagok a Kamuti Hajnalka – Sándor Tamás: Számítástechnika I. (KKMF- 1186 jegyzet), A most bemutatásra kerülő prezentáció ezen jegyzet sikeresebb használatához nyújt segítséget. A prezentáció végén az egyes témakörökhöz hasznos linkeket találhatnak, amely információk segítségével még jobban elmélyedhetnek az adott témakörben. Jelen prezentáció segítséget kíván nyújtani az Informatika alapjai I. tantárgy feldolgozásához. A tantárgyhoz rendelt további oktatási anyagok a Kamuti Hajnalka – Sándor Tamás: Számítástechnika I. (KKMF- 1186 jegyzet), A most bemutatásra kerülő prezentáció ezen jegyzet sikeresebb használatához nyújt segítséget. A prezentáció végén az egyes témakörökhöz hasznos linkeket találhatnak, amely információk segítségével még jobban elmélyedhetnek az adott témakörben. A tanuláshoz sok sikert kívánok! A tanuláshoz sok sikert kívánok!

2 Bevezetés az adatbázis- kezelésbe Kamuti Hajnalka-Sándor Tamás Számítástechnika I. 149-152 o. 9.1. fejezet

3 Mi az információ, milyen típusai vannak ? Valamely jelenségre vonatkozó értelmes közlés, amelynek új ismereteket szolgáltató része fontos a felhasználó számára. Valamely jelenségre vonatkozó értelmes közlés, amelynek új ismereteket szolgáltató része fontos a felhasználó számára. Megkülönböztetünk parancs (séf a kuktának: sótlan az étel), motiváció (holnaptól emelkedik a benzin árfolyama) és közleménytartalmú (ma rekordhőmérsékletet mértek Fokvárosban) információt. Megkülönböztetünk parancs (séf a kuktának: sótlan az étel), motiváció (holnaptól emelkedik a benzin árfolyama) és közleménytartalmú (ma rekordhőmérsékletet mértek Fokvárosban) információt.

4 Mi az adat? Az információnak a továbbító vagy tároló, általában számítástechnikai rendszerekben való konkrét megjelenési formája. Az információnak a továbbító vagy tároló, általában számítástechnikai rendszerekben való konkrét megjelenési formája.

5 Mi az egyed (entitás)? Az információval leírni kívánt jelenség egy osztálya. Az információval leírni kívánt jelenség egy osztálya. Olyan általános objektum, amely minden más objektumtól megkülönböztethető. Olyan általános objektum, amely minden más objektumtól megkülönböztethető. Lehet fizikailag megfogható dolog (élõlény, tárgy) vagy elvont fogalom (pl.: hallgató, autó, érzelem). Lehet fizikailag megfogható dolog (élõlény, tárgy) vagy elvont fogalom (pl.: hallgató, autó, érzelem).

6 Mi az egyed (entitás) egy előfordulása? Az egyed egy konkrét értéke Az egyed egy konkrét értéke pl.: az autó egyed egy elõfordulása a GUJ-060-as rendszámú Audi A4 típusú személygépkocsi. pl.: az autó egyed egy elõfordulása a GUJ-060-as rendszámú Audi A4 típusú személygépkocsi.

7 Mi a tulajdonság (attribútum) ? Az egyedeket (entitásokat) leíró jellemző. Az egyedeket (entitásokat) leíró jellemző. pl.: az autó egyed tulajdonságai: gyártási év, típus, szín, rendszám. pl.: az autó egyed tulajdonságai: gyártási év, típus, szín, rendszám. Egy egyednek lehet több tulajdonsága (lsd. fent) és egy tulajdonság több egyedet is jellemezhet (pl. a szín egyaránt jellemezheti a háztetőket, az autókat, stb.). Egy egyednek lehet több tulajdonsága (lsd. fent) és egy tulajdonság több egyedet is jellemezhet (pl. a szín egyaránt jellemezheti a háztetőket, az autókat, stb.). A tulajdonság értékeivel egy adott egyed egy előfordulását határozzuk meg. A tulajdonság értékeivel egy adott egyed egy előfordulását határozzuk meg. gyártási évrendszám típus szín 1999 GUJ-060 Audi A4 bordó

8 Mi a tulajdonság (attribútum) egy előfordulása? A tulajdonság (attribútum) egy konkrét értéke. A tulajdonság (attribútum) egy konkrét értéke. Pl.: a rendszámnak, mint tulajdonságnak egy előfordulása a GUJ-060-as rendszám.

9 Mi a kulcs? Az a tulajdonság vagy a tulajdonságok azon összessége, amely egyértelműen meghatározza, hogy az egyed mely előfordulásáról van szó. Az a tulajdonság vagy a tulajdonságok azon összessége, amely egyértelműen meghatározza, hogy az egyed mely előfordulásáról van szó. Pl. az autó egyed esetén a rendszám tulajdonság a kulcs, mert ez alapján egyértelműen azonosíthatók az autók. A kulcsmező értéke minden autónál más és kötelezően kitöltendő mező.

10 Mi az egyszerű és az összetett kulcs? Egyszerű kulcs: ha a kulcs egy tulajdonságból áll. Pl. a rendszám tulajdonság önmagában egyértelműen meghatároz egy autót. Egyszerű kulcs: ha a kulcs egy tulajdonságból áll. Pl. a rendszám tulajdonság önmagában egyértelműen meghatároz egy autót. Összetett kulcs: ha több tulajdonság együttesen határoz meg egyértelműen egy egyedet. Összetett kulcs: ha több tulajdonság együttesen határoz meg egyértelműen egy egyedet. Pl. a név, cím, anyja neve, születési idő együttesen egyértelműen meghatároz egy hallgatót, hacsak egy ikerpár nem ugyanazt a nevet kapta Pl. a név, cím, anyja neve, születési idő együttesen egyértelműen meghatároz egy hallgatót, hacsak egy ikerpár nem ugyanazt a nevet kapta

11 Mi a kapcsolat? Az egyedek (entitások) közötti kapcsolatok leírására szolgáló kategória. Az egyedek (entitások) közötti kapcsolatok leírására szolgáló kategória. Pl. a gépkocsi egyed kapcsolatban áll a tulajdonosával, mint egyeddel.

12 Mi a kapcsolat egy előfordulása? A kapcsolat egy konkrét értéke. A kapcsolat egy konkrét értéke. Pl. a GUJ-060 rendszámú gépkocsi kapcsolatban áll Kiss János nevű tulajdonosával.

13 Mit jelent az egy-egy (1:1) típusú kapcsolat? Az egyik egyedhalmaz mindegyik eleméhez a másik egyedhalmaznak pontosan egy eleme kapcsolódik. Az egyik egyedhalmaz mindegyik eleméhez a másik egyedhalmaznak pontosan egy eleme kapcsolódik. A két egyedhalmaz egymásba kölcsönösen egyértelműen leképezhető. Pl. a férj-feleség kapcsolatban minden férjnek egy felesége van és fordítva. Hacsak nem követnek el bigámiát Pl. a férj-feleség kapcsolatban minden férjnek egy felesége van és fordítva. Hacsak nem követnek el bigámiát

14 Mit jelent az egy-több (1:N) típusú kapcsolat? Az egyik egyedhalmaz mindegyik eleméhez a másik egyedhalmaz több eleme is tartozhat. Az egyik egyedhalmaz mindegyik eleméhez a másik egyedhalmaz több eleme is tartozhat. Pl. a megye-település kapcsolatban egy település csak egy megyéhez tartozik de egy megyéhez több település is tartozhat.

15 Mit jelent az több-több (N:M) típusú kapcsolat? Az egyik egyedhalmaz minden eleméhez a másik egyedhalmaz több eleme is tartozhat és fordítva. Az egyik egyedhalmaz minden eleméhez a másik egyedhalmaz több eleme is tartozhat és fordítva. Pl. a könyv-szerző kapcsolatban egy könyvhöz több szerző is tartozhat és egy szerző több könyvet is írhatott.

16 Mi az adatmodell? Az egyedek, a tulajdonságok és a kapcsolatok halmaza. Az egyedek, a tulajdonságok és a kapcsolatok halmaza. Az adatmodell az adatok struktúrájának leírására szolgál. Az adatmodell az adatok struktúrájának leírására szolgál.

17 Milyen típusú adatmodelleket ismer? Hierarchikus (fa) struktúrájú Hierarchikus (fa) struktúrájú Hálós (plex) struktúrájú Hálós (plex) struktúrájú Relációs Relációs Objektumorientált Objektumorientált Neuronhálós Neuronhálós

18 Hierarchikus (fa) struktúrájú adatmodell Olyan logikai file-struktúra, ami nem sík. Olyan logikai file-struktúra, ami nem sík. Elemek(csomópontok) hierarchikus rendjéből áll. Elemek(csomópontok) hierarchikus rendjéből áll. Gyökér : olyan szülő csomópont, amiből csak elágaznak más csomópontok. Gyökér : olyan szülő csomópont, amiből csak elágaznak más csomópontok. Levelek:olyan gyermek csomópontok, amiből már nem ágaznak el további csomópontok. Levelek:olyan gyermek csomópontok, amiből már nem ágaznak el további csomópontok.

19 Kiegyensúlyozott fa: minden csomópontból ugyanannyi számú alcsomópont ágazik el Kiegyensúlyozott fa: minden csomópontból ugyanannyi számú alcsomópont ágazik el Bináris fa: minden csomópontból két csomópont ágazik el Bináris fa: minden csomópontból két csomópont ágazik el Egyszerű leképzés: alsóról a felső szintre történik (1:1 típusú kapcsolat) Egyszerű leképzés: alsóról a felső szintre történik (1:1 típusú kapcsolat) Komplex leképzés:a felsőről az alsó szintre történik (1:több típusú kapcsolat) Komplex leképzés:a felsőről az alsó szintre történik (1:több típusú kapcsolat) Fizikai fileszervezés:a hierarchikus struktúrát használják mutatók, indexek - indexelt bejegyzések leírására Fizikai fileszervezés:a hierarchikus struktúrát használják mutatók, indexek - indexelt bejegyzések leírására Logikai fileszervezés:rekord típusok kapcsolatának leírására használták Logikai fileszervezés:rekord típusok kapcsolatának leírására használták

20 Hálós struktúra - minden kapcsolódhat mindennel -egy gyermeknek több szülője lehet -n:m típusú kapcsolatok megvalósítására képes

21 Jellemezze a relációs adatmodellt! A relációs adatmodell elvét E. F. Codd alkotta meg 1971-72-ben, melyet 1976-ban P. Chen továbbfejlesztett. A relációs adatmodell elvét E. F. Codd alkotta meg 1971-72-ben, melyet 1976-ban P. Chen továbbfejlesztett. Létrehozásának célja a hálós struktúra hátrányainak kiküszöbölése. Létrehozásának célja a hálós struktúra hátrányainak kiküszöbölése. Matematikailag a legrészletesebben kidolgozott. Matematikailag a legrészletesebben kidolgozott. Felhasználóbarát, táblázatos forma. Felhasználóbarát, táblázatos forma. Nagyméretű (nagy adatbázis kezelésére alkalmas) Nagyméretű (nagy adatbázis kezelésére alkalmas) Biztosítja az adatok integritását (sérthetetlenségét), konzisztenciáját(következetességét), redundancia (felesleges adatismétlés) mentességét. Biztosítja az adatok integritását (sérthetetlenségét), konzisztenciáját(következetességét), redundancia (felesleges adatismétlés) mentességét.

22 NévCím Anyja neve Születésidátum Neptun kód Kiss Anna Bp.xy1986.01.01.1h Nagy János Debrecenzk2000.01.232j

23 Az állomány adatainak kapcsolatai egy kétdimenziós tábla segítségével szemléltethető. Az állomány adatainak kapcsolatai egy kétdimenziós tábla segítségével szemléltethető. - Rekord: az egyed konkrét előfordulásai, a tábla soraiban helyezkednek el. Egy táblában nem fordulhat elő két azonos rekord! Egy táblában nem fordulhat elő két azonos rekord! - Mező: a tábla oszlopai, az egyed tulajdonságait tartalmazzák. Egy táblában nem fordulhat elő két azonos mezőnév! Egy táblában nem fordulhat elő két azonos mezőnév! Egy oszlopon belül csak azonos típusú adat szerepeltethető (pl. szöveg vagy szám)! Egy oszlopon belül csak azonos típusú adat szerepeltethető (pl. szöveg vagy szám)! - A reláció foka: a táblában szereplő tulajdonságok (oszlopok) száma. - A reláció számossága: a táblában előforduló rekordok (sorok) száma. - Azonosító mező: az egyedek (rekordok) egyértelmű azonosítására szolgáló tulajdonságoszlop más néven kulcs.

24 Reláció=tábla=egyed=entitás Sor =rekord= az egyed egy előfordulása. Oszlop=tulajdonság=attribútum =mező

25 Redundancia (adattöbszörözés vagy származtatott tények tárolása) HallgatókKonzulensek Konzulens telefonszáma KissBene1 NagyAba2 SzabóBene1 KovácsBene1

26 A konzulensek ismétlődése nem redundancia, mert törlése információvesztéssel jár. A telefonszámok is métlődése redundancia, mert törlése nem jár információvesztéssel. A konzulensek ismétlődése nem redundancia, mert törlése információvesztéssel jár. A telefonszámok is métlődése redundancia, mert törlése nem jár információvesztéssel. Az eredeti tábla tehát redundáns. Redundancia megszüntetése:Normalizálás:Az eredeti táblát több táblára bontjuk és a táblák között kapcsolatot hozunk létre. A Konzulensek és a Hallgatók tábla között egy-több típusú kapcsolat van, mert egy konzulensnek lehet több hallgatója, de minden hallgató csak egy konzule Az eredeti tábla tehát redundáns. Redundancia megszüntetése:Normalizálás:Az eredeti táblát több táblára bontjuk és a táblák között kapcsolatot hozunk létre. A Konzulensek és a Hallgatók tábla között egy-több típusú kapcsolat van, mert egy konzulensnek lehet több hallgatója, de minden hallgató csak egy konzule 1-N (egy-több) típusú kapcsolat létrehozása: Az elsődleges tábla (ahonnan az egy kapcsolat kiindul) jelen esetben a Konzulensek tábla kulcsát felvesszük a másik táblába sima mezőként és ezen kapcsolómezőkön keresztül a két táblát összekapcsoljuk. 1-N (egy-több) típusú kapcsolat létrehozása: Az elsődleges tábla (ahonnan az egy kapcsolat kiindul) jelen esetben a Konzulensek tábla kulcsát felvesszük a másik táblába sima mezőként és ezen kapcsolómezőkön keresztül a két táblát összekapcsoljuk. N-M (több-több) típusú kapcsolat létrehozása: A két kapcsolódó tábla közé felveszünk egy kapcsolótáblát, amelyben elhelyezzük a kapcsolódó táblák kulcsát. N-M (több-több) típusú kapcsolat létrehozása: A két kapcsolódó tábla közé felveszünk egy kapcsolótáblát, amelyben elhelyezzük a kapcsolódó táblák kulcsát.

27 Objektumorientált adatmodell Relációs alapokon nyugszik. Nemcsak az egyedet(pl. hallgatók), annak tulajdonságait(neve, születési dátuma, neptun kódja) adjuk meg, hanem az egyed cselekvéseit is (kurzust vesz fel, vizsgára jelentkezik, pótdíjat fizet). Relációs alapokon nyugszik. Nemcsak az egyedet(pl. hallgatók), annak tulajdonságait(neve, születési dátuma, neptun kódja) adjuk meg, hanem az egyed cselekvéseit is (kurzust vesz fel, vizsgára jelentkezik, pótdíjat fizet).

28 Neuronhálós adatmodell Az agyi idegsejtek kapcsolódásai alapján modellezi az adatokat. Az agyi idegsejtek kapcsolódásai alapján modellezi az adatokat. A mesterséges intelligencia kutatások célja: intelligens számítógéprendszerek létrehozása A mesterséges intelligencia kutatások célja: intelligens számítógéprendszerek létrehozása A mesterséges intelligencia programok olyan módon oldják meg a problémákat, amilyet az emberek esetén intelligensnek neveznénk A mesterséges intelligencia programok olyan módon oldják meg a problémákat, amilyet az emberek esetén intelligensnek neveznénk Intelligens viselkedés, hatékony problémamegoldás jellemzői: képes kommunikálni, képes tanulni, öntanulni, képes bizonytalan szituáció kezelésére, kivételek kezelésére Intelligens viselkedés, hatékony problémamegoldás jellemzői: képes kommunikálni, képes tanulni, öntanulni, képes bizonytalan szituáció kezelésére, kivételek kezelésére Olyan problémák megoldásával foglalkozik, amelyben az emberek jobbak. Olyan problémák megoldásával foglalkozik, amelyben az emberek jobbak. Amire nem képesek: az intuíció (ösztönös megérzés) Amire nem képesek: az intuíció (ösztönös megérzés) Magyarországon többek között az IQSOFT cég foglalkozik tudásalapú szakértői rendszerek, MI kutatással. Magyarországon többek között az IQSOFT cég foglalkozik tudásalapú szakértői rendszerek, MI kutatással.

29 Milyen területeken folynak a kutatások: Milyen területeken folynak a kutatások: -automatikus programozás -automatikus programozás -automatikus tételbizonyítás -automatikus tételbizonyítás -beszédfelismerés, beszédgenerálás -beszédfelismerés, beszédgenerálás -gépi látás, gépi tanulás -gépi látás, gépi tanulás -robotika -robotika -természetes nyelv feldolgozás -természetes nyelv feldolgozás -neurális hálózatok -neurális hálózatok -bizonytalanság-kezelés területe -bizonytalanság-kezelés területe -játékautomaták -játékautomaták -orvosi rendszerek -orvosi rendszerek

30 Tudásalapú szakértői rendszer felépítése Tudásbázis:adott problémára, illetve tárgykörre vonatkozó specifikus ismereteket tároljuk jól struktúrált módon, a Tárgyterületi szakértő összes tárgyi tudását beépítjük a gépbe Tudásbázis:adott problémára, illetve tárgykörre vonatkozó specifikus ismereteket tároljuk jól struktúrált módon, a Tárgyterületi szakértő összes tárgyi tudását beépítjük a gépbe Tárgyterületi szakértő:szaktudásával segít feltölteni a tudásbázist Tárgyterületi szakértő:szaktudásával segít feltölteni a tudásbázist Következtetőgép: általános problémamegoldó ismereteket tartalmaz, a tudásbázis felhasználásával adott problémára konkrét megoldást ad Következtetőgép: általános problémamegoldó ismereteket tartalmaz, a tudásbázis felhasználásával adott problémára konkrét megoldást ad Munkamemória:a következtetőgép munkaterülete, ide kerülnek a probléma kezdőadatai, kommunikációs eredmények, válaszok, kérdések Munkamemória:a következtetőgép munkaterülete, ide kerülnek a probléma kezdőadatai, kommunikációs eredmények, válaszok, kérdések Magyarázó alrendszerbizonyos felhasználói felületen keresztül tájékoztatja a felhasználót, hogy hol tart a gép a probléma megoldásában, feldolgozásában, intelligens kérdéseket tesz fel. Magyarázó alrendszerbizonyos felhasználói felületen keresztül tájékoztatja a felhasználót, hogy hol tart a gép a probléma megoldásában, feldolgozásában, intelligens kérdéseket tesz fel.

31 Mi az adatbázis? Szükségtelen redundancia nélkül együtt tárolt, egymással kapcsolatban álló adatok összessége, ahol az adattárolás független a felhasználói programoktól. Szükségtelen redundancia nélkül együtt tárolt, egymással kapcsolatban álló adatok összessége, ahol az adattárolás független a felhasználói programoktól.

32 Mi az adatbázis - kezelő rendszer? Adatbázisokat kezelő szoftver. Adatbázisokat kezelő szoftver. Rövidítése: Data Base Management System (DBMS). Rövidítése: Data Base Management System (DBMS). Fa struktúrájú adatmodelleket kezelő szoftverek: Fa struktúrájú adatmodelleket kezelő szoftverek: IMS, DL/1, IMS-VS, DL/I ENTRY, VANDL/1. Hálós struktúrájú adatmodelleket kezelő szoftverek: Hálós struktúrájú adatmodelleket kezelő szoftverek: IDMS, DENNIS (Dunaferr). Relációs RelációsORACLE, ACCESS, DB2, DBASE, PARADOX, SYSTEM-R, SYBASE, SQL.

33 Adatbázis rendszerek kialakulása ókor: kőtábla, papírusz ókor: kőtábla, papírusz -kartotékrendszerek (kórház, könyvtár) -kartotékrendszerek (kórház, könyvtár) -lyukkártya, lyukszalag -lyukkártya, lyukszalag -1960: mágneses háttértárolók -1960: mágneses háttértárolók -1960-as évek közete: gyors hozzáférési idejű háttértárolók -1960-as évek közete: gyors hozzáférési idejű háttértárolók -BOMP: darabjegyzék feldolgozó rendszer -BOMP: darabjegyzék feldolgozó rendszer -1965 CODASYL bizottság létrehozta az LPTG csoportot -1965 CODASYL bizottság létrehozta az LPTG csoportot -1967 az LPTG csoport nevet változtat DBTG-re -1967 az LPTG csoport nevet változtat DBTG-re -1969 a DBTG szabványosítja a Cobol nyelvet (alapműveletei: olvasás, írás, újraírás és törlés, tisztázzák az adabázis négy alapvető műveletét) -1969 a DBTG szabványosítja a Cobol nyelvet (alapműveletei: olvasás, írás, újraírás és törlés, tisztázzák az adabázis négy alapvető műveletét) -1971 a DBTG két csoportra oszlik (DBLC, DBLTG – alkalmazott struktúra alapján) -1971 a DBTG két csoportra oszlik (DBLC, DBLTG – alkalmazott struktúra alapján) -1973 DBLTG javaslatot tesz a hálós (Plex) struktúrára, két nyelvet ír le -1973 DBLTG javaslatot tesz a hálós (Plex) struktúrára, két nyelvet ír le -DML: date manipulation language (adat manipuláló nyelv) -DML: date manipulation language (adat manipuláló nyelv) -DDL: date definition language -DDL: date definition language -1968-70 az IBM felhasználók egy csoportja javaslatot tesz a hierarchikus vagy fa struktúrájú adatbázisok kezelésére: GUIDE-SHARE -1968-70 az IBM felhasználók egy csoportja javaslatot tesz a hierarchikus vagy fa struktúrájú adatbázisok kezelésére: GUIDE-SHARE -1970 a relációs struktúrák felé fordul a figyelem -1970 a relációs struktúrák felé fordul a figyelem -1971-1972 E.F.Codd egységesítette relációs strukturák alapelveit -1971-1972 E.F.Codd egységesítette relációs strukturák alapelveit -1976 Chen továbbfejlesztette a rendszert -1976 Chen továbbfejlesztette a rendszert -1975 lerakják az adatbáziskezelés alapköveit a Belgiumi konferencián, megteremtik, mint tudományágat -1975 lerakják az adatbáziskezelés alapköveit a Belgiumi konferencián, megteremtik, mint tudományágat

34 Mik a DBMS-ekkel szembeni főbb követelmények ? Programfüggetlenség: az adatok tetszés szerinti programmal, tetszés szerinti időben felhasználhatók legyenek Programfüggetlenség: az adatok tetszés szerinti programmal, tetszés szerinti időben felhasználhatók legyenek Az adatbázis kapcsolatokat kezeljen. Az adatbázis kapcsolatokat kezeljen. Az adatok integritásának (sérthetetlenségének) és konzisztenciájának (torzíthatatlanságának) biztosítása. Az adatok integritásának (sérthetetlenségének) és konzisztenciájának (torzíthatatlanságának) biztosítása. Az adatvédelem megoldása: az adatok fizikailag ne sérüljenek és illetéktelenek ne férhessenek hozzájuk. Az adatvédelem megoldása: az adatok fizikailag ne sérüljenek és illetéktelenek ne férhessenek hozzájuk. Redundancia mentes adattárolás. Redundancia mentes adattárolás. Az adatkezelés központi irányítása: az elosztott adatbázisoké a jövő. Az adatkezelés központi irányítása: az elosztott adatbázisoké a jövő. Többféle adatelérési stratégia. Többféle adatelérési stratégia. Egyidejű adatelérés (shaering): egyidejűleg több felhasználó is elérhesse ugyanazt az adatot Egyidejű adatelérés (shaering): egyidejűleg több felhasználó is elérhesse ugyanazt az adatot Ad- hoc igény kielégítés: olyan információk kinyerése, amelyek látszólag nincsenek benne az adatbázisban. Ad- hoc igény kielégítés: olyan információk kinyerése, amelyek látszólag nincsenek benne az adatbázisban. Igény szerinti átalakítás lehetősége. Igény szerinti átalakítás lehetősége. Gondoskodás a változtató tranzakciók alatt az adatok lezárásáról, a sikeres tranzakciók véglegesítéséről, a sikertelenek vissza görgetéséről. Gondoskodás a változtató tranzakciók alatt az adatok lezárásáról, a sikeres tranzakciók véglegesítéséről, a sikertelenek vissza görgetéséről. Minimális válaszidők, alacsony költségek. Minimális válaszidők, alacsony költségek. Az adatbázis-kezelők építenek az operációs rendszerekre, így a fizikai input-output lebonyolítását az operációs rendszerre bízzák. Az adatbázis-kezelők építenek az operációs rendszerekre, így a fizikai input-output lebonyolítását az operációs rendszerre bízzák.

35 SQL Nem szerepel az előírt jegyzetekben, e slide-ok keretében ill. konzultációkon tárgyaljuk. Nem szerepel az előírt jegyzetekben, e slide-ok keretében ill. konzultációkon tárgyaljuk.

36 Mi az SQL? Strukturált lekérdező nyelv (Structured Query Language). Strukturált lekérdező nyelv (Structured Query Language). Relációs adatbázisok létrehozására és lekérdezésére szolgáló nyelv. Relációs adatbázisok létrehozására és lekérdezésére szolgáló nyelv. 1986-ban az Amerikai Szabványügyi Hivatal (ANSI) szabványosította. 1986-ban az Amerikai Szabványügyi Hivatal (ANSI) szabványosította.

37 Melyek az SQL jellemzői? Nem algoritmikus nyelv, nincsenek benne Nem algoritmikus nyelv, nincsenek benne vezérlési szerkezetek (ciklusok, elágazások). Az adatok keresésekor nem adatok elérési útját adjuk meg, hanem az adatok tulajdonságait. Az adatok keresésekor nem adatok elérési útját adjuk meg, hanem az adatok tulajdonságait. Nem önálló nyelv, relációs adatbázis-kezelőkbe építik bele a lekérdezés megkönnyítésére (pl. DB2, INGRES, ORACLE, DBASE IV-, NOVELL, XQL, MAGIC, PARADOX). Nem önálló nyelv, relációs adatbázis-kezelőkbe építik bele a lekérdezés megkönnyítésére (pl. DB2, INGRES, ORACLE, DBASE IV-, NOVELL, XQL, MAGIC, PARADOX). Alapja a relációs algebra. Alapja a relációs algebra.

38 Az SQL mely szabványait ismeri? 3 fő szabványa van: ANSI SQL ANSI SQL SQL92 = SQL2 SQL92 = SQL2 SQL3 (SQL2 + triggerek, rekurziók, objektumok) SQL3 (SQL2 + triggerek, rekurziók, objektumok)

39 Relációs algebra műveletei Projekció: A projekció során egy reláció oszlopai közül csak bizonyosakat őrzünk meg az eredmény relációban. Csak a Hallgató egyed Nevére és Neptun kódjára vagyok kíváncsi. Projekció: A projekció során egy reláció oszlopai közül csak bizonyosakat őrzünk meg az eredmény relációban. Csak a Hallgató egyed Nevére és Neptun kódjára vagyok kíváncsi. Szelekció:A szelekció művelete során egy relációból csak egy adott feltételt kielégítő sorokat őrizzük meg az eredmény relációban. Szelekció:A szelekció művelete során egy relációból csak egy adott feltételt kielégítő sorokat őrizzük meg az eredmény relációban. Csak a debreceni hallgatókra vagyok kíváncsi. Csak a debreceni hallgatókra vagyok kíváncsi. A projekciót és a szelekciót általában együtt használjuk: A debreceni hallgatók nevére és neptun kódjára vagyok kíváncsi. A projekciót és a szelekciót általában együtt használjuk: A debreceni hallgatók nevére és neptun kódjára vagyok kíváncsi.

40 Szelekciós feltételek Konstans szelekciós feltétel: Mezőértéket hasonlítok konstanshoz. Kor>25 Konstans szelekciós feltétel: Mezőértéket hasonlítok konstanshoz. Kor>25 Attribútum szelekciós feltétel: Mezőértéket hasonlítok mezőértékhez. Súly>2xMagasság Attribútum szelekciós feltétel: Mezőértéket hasonlítok mezőértékhez. Súly>2xMagasság

41 Milyen záradékait, cikkelyeit, klauzóláit tanulta az SQL-nek? select select from from where where group by - csoportosítás group by - csoportosítás order by - rendezés order by - rendezés

42 Listázza az aktuális meghajtó adatbázisait! SHOW DATABASE; SHOW DATABASE;

43 Hozzon létre egy Szemelygk nevű adatbázist az alábbi könyvtárban! CREATE DATABASE C:\Dokumentumok\ CREATE DATABASE C:\Dokumentumok\Szemelygk.mdb;

44 Aktiválja, nyissa meg az adatbázist! START DATABASE C:\Dokumentumok\ START DATABASE C:\Dokumentumok\ Szemelygk.mdb; Szemelygk.mdb;

45 Hozzon létre egy Autok nevű táblát a Szemelygk adatbázisban! CREATE TABLE Autok CREATE TABLE AutokTipus:CHAR(20),Gyartasiido:DATE(4),Gyartoorszag:CHAR(30),Serulte:BOOLEAN,Ar:INTEGER,Rendszam:CHAR(6),Szin:CHAR(6);

46 Szúrjon be egy rekordot a táblába! INSERT INTO Autok INSERT INTO Autok (Tipus) VALUES (‘Lancia’), (Gyartasiido) VALUES (2004.07.01.), (Gyartoorszag) VALUES (‘Olaszorszag’), (Serulte) VALUES (false), (Ar) VALUES (7000000), (Rendszam) VALUES (LAN-777);

47 Az autok nevű táblából kérdezze le az összes mező értékét! SELECT * FROM autok; SELECT * FROM autok;

48 Az autok nevű táblából kérdezze le a rendszám és az ár mezők értékeit! SELECT rendszam, ar FROM autok;

49 Kérdezze le ismétlődés nélkül az autok típusait! SELECT DISTINCT típus FROM autok;

50 Kérdezze le ismétlődés nélkül azon autók tulajdonosának nevét, amelyeknek típusneve O betűvel kezdődik vagy a gyártási idejük 1985.01.01 és 2000.01.01 között van! SELECT DISTINCT Tulajdonos FROM Autók WHERE Típus LIKE ’O%’ OR Gyártási idő between 1985. 01. 01. and 2000. 01. 01.; SELECT DISTINCT Tulajdonos FROM Autók WHERE Típus LIKE ’O%’ OR Gyártási idő between 1985. 01. 01. and 2000. 01. 01.;

51 Számolja meg azon rekordok számát, amelyeknél nem szerepel ár az Ár mezőben! SELECT COUNT Rendszám FROM Autók WHERE Nettó ár IS NULL; SELECT COUNT Rendszám FROM Autók WHERE Nettó ár IS NULL;

52 Számolja ki azon autók átlagárát, amelyeknél az ár mező nem üres és típusnevük Audi, Bmw, vagy Opel (tartalmazás operátorral!) SELECT AVG Nettó ár FROM Autók WHERE Nettó ár NOT IS NULL AND Típus in [’Audi’,’Bmw’,’Opel’]; SELECT AVG Nettó ár FROM Autók WHERE Nettó ár NOT IS NULL AND Típus in [’Audi’,’Bmw’,’Opel’];

53 Számolja ki az egyes típusokba tartozó autók összárát! SELECT SUM Nettó ár FROM Autók GROUP BY Típus; SELECT SUM Nettó ár FROM Autók GROUP BY Típus;

54 Számolja meg az országonként gyártott autók számát, azokra az autókra, amelyek nem sérültek! SELECT COUNT Rendszám FROM Autók GROUP BY GYÁRTÓ ORSZÁG WHERE SERULESMENTES=TRUE; SELECT COUNT Rendszám FROM Autók GROUP BY GYÁRTÓ ORSZÁG WHERE SERULESMENTES=TRUE;

55 Az Abc növekvő sorrendjében írassa ki a TULAJ nevű mezőbe az autók tulajdonosainak nevét! SELECT Tulajdonos AS TULAJ FROM Autók ORDER BY ASC Tulajdonos; SELECT Tulajdonos AS TULAJ FROM Autók ORDER BY ASC Tulajdonos;

56 Kérdezze le azon autók rendszámát, amelyeknek a típusa O betűvel kezdődik! SELECT rendszam FROM autok WHERE tipus LIKE („O%”); - a % jellel több karaktert, az ? jellel egy karaktert helyettesíthetünk.

57 Zárja be az aktív adatbázist! STOP DATABASE; STOP DATABASE;

58 Törölje a Hallgatok nevű adatbázist! DROP DATABASE C:\Dokumentumok\ DROP DATABASE C:\Dokumentumok\Hallgatok.mdb;

59 Aktív elemek Megszorítás, trigger (kiváltás): aktív elemek közös neve. Olyan metódusok, amelyek mindig rendelkezésre állnak, hogy a rendszer végrehajtsa őket. Megszorítás, trigger (kiváltás): aktív elemek közös neve. Olyan metódusok, amelyek mindig rendelkezésre állnak, hogy a rendszer végrehajtsa őket. Megszorítás: olyan logikai értékű függvények, amelyek visszatérési értékétől azt várjuk el, hogy igaz legyen. Pl. banki rendszerekben megszorítás, hogy az egyenleg nem lehet negatív, vagy pénzfelvét, de nincs már a számlán. Ha megsértem a megszorítást, a rendszer visszautasít. Megszorítás: olyan logikai értékű függvények, amelyek visszatérési értékétől azt várjuk el, hogy igaz legyen. Pl. banki rendszerekben megszorítás, hogy az egyenleg nem lehet negatív, vagy pénzfelvét, de nincs már a számlán. Ha megsértem a megszorítást, a rendszer visszautasít. Kiváltás: olyan programkód részletek, amely egy esemény bekövetkezésére várnak. Az esemény lehet beszúrás, módosítás, törlés. Amikor az esemény bekövetkezik, akkor a programkód részletben az utasítások végrehajtódnak. Pl.: repülőgép jegyfoglalás rendszer. Egy járat megy 9:40-kor és törlik a státuszát, vagy módosítják. Ez az esemény, ennek hatására kiváltódik a programkód részlet, melye elindít egy lekérdezést. Kigyűjti azon személyeket, akik utaztak volna, és küld egy értesítést nekik a telefonszámukra. Kiváltás: olyan programkód részletek, amely egy esemény bekövetkezésére várnak. Az esemény lehet beszúrás, módosítás, törlés. Amikor az esemény bekövetkezik, akkor a programkód részletben az utasítások végrehajtódnak. Pl.: repülőgép jegyfoglalás rendszer. Egy járat megy 9:40-kor és törlik a státuszát, vagy módosítják. Ez az esemény, ennek hatására kiváltódik a programkód részlet, melye elindít egy lekérdezést. Kigyűjti azon személyeket, akik utaztak volna, és küld egy értesítést nekik a telefonszámukra.

60 Linkek Informatikai kislexikon: Informatikai kislexikon: http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/lexikon/a.html http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/lexikon/a.html http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/lexikon/a.html http://www.iif.hu/dokumentumok/niif_fuzetek/szotar/w.html#w.ww http://www.iif.hu/dokumentumok/niif_fuzetek/szotar/w.html#w.ww http://www.iif.hu/dokumentumok/niif_fuzetek/szotar/w.html#w.ww Számítástechnika története: Számítástechnika története: http://www.scitech.mtesz.hu/10kiraly/kiraly_1.htm http://www.scitech.mtesz.hu/10kiraly/kiraly_1.htm http://www.scitech.mtesz.hu/10kiraly/kiraly_1.htm http://amirisc.ttk.pte.hu/network/AJ0201.htm http://amirisc.ttk.pte.hu/network/AJ0201.htm http://amirisc.ttk.pte.hu/network/AJ0201.htm http://www.stud.u-szeged.hu/Berenyi.Bernadett/informatika.htm http://www.stud.u-szeged.hu/Berenyi.Bernadett/informatika.htm http://www.stud.u-szeged.hu/Berenyi.Bernadett/informatika.htm Számrendszerek: Számrendszerek: http://www.sulinet.hu/ematek/html/szamiras_szamrendszerek.html http://www.sulinet.hu/ematek/html/szamiras_szamrendszerek.html http://www.sulinet.hu/ematek/html/szamiras_szamrendszerek.html http://amigos.amiga.hu/plus4/plus4/szamrendszer.htm http://amigos.amiga.hu/plus4/plus4/szamrendszer.htm http://amigos.amiga.hu/plus4/plus4/szamrendszer.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/3.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/3.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/3.htm http://pc2.mfg-kkfhaza.sulinet.hu/Informatika/intro/binary.html http://pc2.mfg-kkfhaza.sulinet.hu/Informatika/intro/binary.html http://pc2.mfg-kkfhaza.sulinet.hu/Informatika/intro/binary.html Jegyzetek: http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/alapismeretek.htm Jegyzetek: http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/alapismeretek.htmhttp://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/alapismeretek.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/wordexcel.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/wordexcel.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/wordexcel.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/internet.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/internet.htm http://www.jgytf.u-szeged.hu/~viskolcz/internet.htm http://www.jegyzetek.hu/jegyzetek.php?targy=34 http://www.jegyzetek.hu/jegyzetek.php?targy=34 http://www.jegyzetek.hu/jegyzetek.php?targy=34 http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/pascal1.htm http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/pascal1.htm http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/pascal1.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/1.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/1.htm http://www.ady-nagyatad.sulinet.hu/tudastar/informatika/bz/html/1.htm http://ecdlweb.uw.hu/index.html http://ecdlweb.uw.hu/index.html http://ecdlweb.uw.hu/index.html http://staff.kzs.hu/tamas/programozas/default.htm http://staff.kzs.hu/tamas/programozas/default.htm http://staff.kzs.hu/tamas/programozas/default.htm http://www.ujhelyi.sulinet.hu/x3/c3/menu_a.htm http://www.ujhelyi.sulinet.hu/x3/c3/menu_a.htm http://www.ujhelyi.sulinet.hu/x3/c3/menu_a.htm http://www.jaky.sulinet.hu/konyv5/tftanul.html http://www.jaky.sulinet.hu/konyv5/tftanul.html http://www.jaky.sulinet.hu/konyv5/tftanul.html


Letölteni ppt "Bevezetés Kedves Hallgató! Kedves Hallgató! Jelen prezentáció segítséget kíván nyújtani az Informatika alapjai I. tantárgy feldolgozásához. A tantárgyhoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések